Alianţa PD-PCRM e aproape decisă?

DIN CULISE // Comuniştii le-au făcut o propunere generoasă democraţilor

Partidul Comuniştilor şi Partidul Democrat au creat duminică o coaliţie de centru-stânga. Această ştire este trâmbiţată de două zile de mai multe portaluri de ştiri de la Moscova. Potrivit acestora, noul cuplu politic a fost „blagoslovit” de însuşi şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, venit sâmbătă seara la Chişinău. Liderii PD şi PCRM neagă constituirea unei coaliţii. Totuşi Lupu recunoaşte că a primit o ofertă generoasă din partea comuniştilor, dar nu a decis încă dacă să o accepte. Pe de altă parte, Partidul Liberal Democrat pare să se fi decis în privinţa viitoarei coaliţii. PLDM vrea reconstituirea Alianţei pentru Integrare Europeană. Iar liderul PL, Mihai Ghimpu, susţine că nu e totul pierdut, mai există încă şanse ca alianţa PD-PCRM să nu fie încheiată.

Şeful administraţiei prezidenţiale ruse a venit în grabă la Chişinău, în acest week-end. După ce s-a întreţinut cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu în cadrul unei întâlniri oficiale de la Reşedinţa de stat, Narîşkin s-a văzut şi cu liderii Partidului Comuniştilor şi ai Partidului Democrat. Întâlnirea însă nu a avut loc la sediul formaţiunilor sau la vreun restaurant, ci acasă la ambasadorul rus de la Chişinău, Valeri Kuzmin. Lupu a fost însoţit la acea întrevedere de businessmanul Vlad Plahotniuc (la al cărui hotel de lux s-a cazat oficialul rus – n.r.), iar Voronin s-a dus la întâlnire împreună cu vechiul său coleg de partid, Vadim Mişin. Afară, în faţa sediului reşedinţei ambasadorului rus, aceştia erau aşteptaţi de jurnaliştii de la patru posturi de televiziune apropiate „negociatorilor”, singurele care au ştiut unde va avea loc întâlnirea – Prime TV, NIT, MIR şi Pervîi Kanal.

O discuţie productivă

Nu se cunoaşte cu exactitate despre ce a discutat oficialul rus cu cei doi lideri de partid, totuşi buna dispoziţie cu care au ieşit ei în faţa jurnaliştilor lasă de bănuit că discuţia a fost productivă. „Azi am avut nişte consultaţii intensive cu liderii partidelor (PCRM şi PDM – n.a.). Pentru Rusia sunt importante relaţiile cu R. Moldova şi desigur configuraţia politică viitoare de guvernare a ţării, care va influenţa atât politica internă, cât şi politica externă a ţării”, a declarat Narîşkin.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a atenţionat jurnaliştii asupra faptului că deşi s-a discutat despre viitoarea conducere a ţării, „asta nu înseamnă că cineva cuiva dictează ceva să întreprindă”. Iar preşedintele PD, Marian Lupu, a comunicat că a avut loc „un serios şi productiv schimb de puncte de vedere”.

O propunere generoasă

Cu toate că niciunul dintre cei trei nu a anunţat deschis despre crearea unei coaliţii PCRM-PD, peste doar câteva ore presa moscovită a titrat despre înfiinţarea unei noi alianţe de guvernare la Chişinău. Potrivit site-ului gazeta.ru, în cadrul acelei întâlniri, Voronin şi Lupu au semnat chiar şi un acord care prevede modul de funcţionare a noii coaliţii. Lupu, Diacov, Voronin şi Mişin au contestat informaţiile. Totuşi liderul PD confirmă că, în cadrul acelei întâlniri, i-a fost făcută o propunere „foarte generoasă”, dar nu a decis încă dacă să o accepte.

Contactat de JURNAL, preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, ne-a declarat că în aceste zile liderii formaţiunii se vor întâlni cu reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare. „Trebuie mai întâi să vedem ofertele tuturor. Pe noi ne interesează să avem posibilitatea de a realiza promisiunile electorale pe care le-am făcut. Nu vrem să se repete istoria de acum un an, când am făcut alianţă şi am rămas cu buza umflată”, ne-a declarat Diacov. Ieri, conducerea PD s-a întâlnit cu liderii PL.

PLDM a decis

În timp ce PD-ul se gândeşte şi analizează ofertele, PLDM a luat decizia. Formaţiunea pledează pentru restabilirea Alianţei pentru Integrare Europeană în formatul PLDM-PD-PL. Anunţul a fost făcut de liderul formaţiunii, Vlad Filat, care s-a răzgândit să mai discute cu reprezentanţii PCRM, după declaraţiile insultătoare făcute săptămâna trecută de Vladimir Voronin într-un interviu apărut în ziarul „Moskovski Komsomoleţ”. În acel interviu, Voronin a exclus orice coaliţie cu PLDM şi PL, pentru că nu poate duce tratative cu „regele contrabandiştilor” – Filat, sau cu Mihai Ghimpu, pe care l-a calificat drept „absolvent al clinicii de psihiatrie”. Voronin a mai declarat că pentru a obţine voturile necesare pentru alegerea şefului statului vor apela la simţămintele patriotice ale „acelor ticăloşi de la Filat”.

Menţionăm că Vlad Filat nu a intrat în planul întâlnirilor avute la Chişinău de Narîşkin. Potrivit lui Ghimpu, cei doi nu s-au întâlnit pentru că Filat a avut recent o întrevedere cu premierul rus Vladimir Putin.

„Mai sunt şanse”

Şi liderul Partidului Liberal pledează pentru o alianţă formată din PLDM-PD-PL. În opinia lui Ghimpu aceasta încă e posibilă şi depinde de oferta pe care o va face PLDM democraţilor. „Nu e simplu să discuţi cu un partid care are două căi. Totuşi, există şanse de refacere a AIE. PD încă nu a semnat niciun document cu PCRM, de aceea încă nu e totul pierdut”, a declarat Ghimpu după întâlnirea de ieri cu Marian Lupu.

„Narîşkin a venit să anihileze AIE”

„A fost michiduţă la Chişinău”, a comentat primarul capitalei Dorin Chirtoacă vizita lui Narîşkin. Şi analiştii politici au criticat-o dur. În opinia lor, Narîşkin a venit să vadă care este situaţia şi dacă e posibil să fie creată o coaliţie mai comodă pentru Kremlin.
„Să ne aducem aminte că la 10 august curent Vladimir Voronin, iar la 16 septembrie Marian Lupu, au avut întrevederi cu Narîşkin. Nu se cunoaşte ce au discutat, dar probabil s-a discutat configuraţia puterii după alegeri. Acum, probabil, se tatonează terenul pentru crearea unei coaliţii de centru-stânga”, a menţionat Oazu Nantoi. Petru Bogatu crede că oficialul rus a venit în R. Moldova pentru anihilarea Alianței pentru Integrare Europeană, și nu pentru reeditarea acesteia. Analistul Anatol Ţăranu afirmă că Moscova a făcut mişcarea pe tabla de şah. „Acum, Lupu se va așeza la masă cu Ghimpu și Filat și va spune că are deja un potențial partener. Dacă se va forma o coaliție de centru-stânga, părerea mea este că Vladimir Plahotniuc este creatorul ei”, mai spune Ţăranu.

Mariana Rață

The following two tabs change content below.