Alianța cu PCRM este evitată

COALIȚII // Vezi cu cine sunt dispuși să facă alianță concurenții electorali

Niciunul dintre partidele concurente în alegerile parlamentare de duminică nu este gata să facă alianță postelectorală cu Partidul Comuniștilor (PCRM). Ce-i drept, unele dintre ele susțin că lasă ușa deschisă pentru dialog. Altele, însă, au interzis până și prin statut alianța cu PCRM. Pe de altă parte, analiștii politici ne îndeamnă să nu ne grăbim să-i credem pe cuvânt pe politicieni. O viitoare coaliție de guvernare din care să facă parte comuniștii este posibilă.

Duminică, vom merge la alegeri pentru a ne da votul pentru candidatul electoral care, credem noi, reprezintă cel mai mult interesele și așteptările noastre. Dincolo de promisiunile electorale ale acestuia, este bine să știm și pentru ce alianțe postelectorale va pleda partidul pentru care intenționăm să votăm, desigur în cazul în care va accede în Parlament. JURNAL a întrebat reprezentanții tuturor celor 20 de partide-candidate cu cine ar fi dispuși să facă o coaliție de guvernare. Răspunsurile le vedeți mai jos.

Vor refacerea AIE

„Vrem refacerea Alianței pentru Integrare Europeană”, au răspuns categoric trei dintre liderii acestei coaliții. Partidul Liberal Democrat și Partidul Liberal au anunțat că despre o coaliție postelectorală cu PCRM nici nu poate fi vorba. Alianța Moldova Noastră a mers și mai departe, propunându-le celor trei partide din cadrul AIE să confirme oficial că, imediat după 28 noiembrie, vor reface coaliția de guvernământ existentă acum.

Cât privește Partidul Democrat, liderul acestuia, Marian Lupu, a declarat în repetate rânduri că lasă ușa deschisă pentru dialog și negocieri cu toate formațiunile politice. „După alegeri suntem deschiși către dialog cu toți cei care sunt pentru consolidarea statalității și dezvoltării R. Moldova”, a declarat Lupu. Totuși, liderul PD a menționat că “o alianță cu Voronin, Tkaciuk și Muntean este una dificilă”.

„O coaliție cu PCRM e imposibilă”

Liderii a cel puțin alte șapte partide-candidate ne-au răspuns categoric: „O coaliție cu PCRM este imposibilă”. De exemplu, Mișcarea Acțiunea Europeană a interzis prin statut orice alianță cu PCRM. Liderul MAE, Veaceslav Untilă, a menționat că formațiunea sa a susținut și va susține partidele democratice, PL şi PLDM fiind mai apropiate. Aceeași poziție o are și Partidul Național Liberal (cu mici rezerve față de PLDM – n.r.). Nu acceptă alianță cu PCRM nici Partidul Popular Republican, Partidul Conservator, Partidul Ecologist „Alianța Verde” și chiar Partidul Republican, condus de un fost membru al echipei comuniste Andrei Stratan, ex-ministru de Externe. Liderul Partidului Pentru Neam și Țară, Sergiu Mocanu, exclude alianța cu două partide: PCRM și PD. Toate aceste partide își doresc alianțe de centru-dreapta.

Alianță cu PCRM, dar fără Voronin

Vladimir Țurcan, liderul Partidului „Moldova Unită”, susține că ar fi dispus să discute despre crearea unei coaliții de guvernare cu PCRM, dar fără Vladimir Voronin. În rest, ușa e deschisă pentru toate partidele, numai nu pentru cele radicale de dreapta. Și Partidul Social Democrat impune unele condiții pentru o alianță cu PCRM – semnarea memorandumului înaintat de PSD comuniștilor încă la sfârșitul lui septembrie. „Dacă memorandumul va fi respins, suntem dispuși să facem o coaliție mai largă cu liberal-democrații”, afirmă Victor Șelin, liderul formațiunii.

Deși susține că pledează pentru o coaliție de centru-dreapta, Partidul Popular Creștin Democrat este gata să-și schimbe opțiunile în scopul depășirii crizei și să voteze alături de PCRM anumite lucruri.

Coaliție largă sau fără ea?

Spre deosebire de celelalte formațiuni, Partidul Umanist pledează pentru crearea în viitorul Parlament a unei coaliții largi, din care să facă parte toate partidele ai căror lideri nu vor pretinde la funcții. „Și în PCRM sunt forțe sănătoase, numai nu Voronin”, mai spune liderul PU, Valeriu Pasat.

Președintele Mișcării „Ravnopravie”, Valeri Klimenko, spune la rândul său că nu se gândește la nicio alianță. „În viitorul Parlament vom vota pentru acele legi care sunt în favoarea minorităților naționale și a cetățenilor, în general. Nu avem nevoie de alianță”, susține el.

Nu cred că ar avea nevoie de o alianță pentru a guverna nici membrii PCRM. Eduard Mușuc este sigur că formațiunea din care face parte va acumula majoritatea parlamentară, iar pentru alegerea președintelui se va discuta cu diferite forțe din Legislativ, numai nu cu cele care subminează statalitatea și independența R. Moldova.

Liderii partidelor „Patrioții Moldovei”, Partidul Muncii și ai Mișcării social-politice a Romilor din R. Moldova nu au fost de găsit.

Analiștii prevăd două scenarii

Analiștii politici Anatol Țăranu și Arcadie Barbăroșie consideră că în viitorul Parlament sunt posibile două alianțe – fie de centru-stânga, fie de centru-dreapta.

Coaliția de centru-dreapta ar fi de fapt o reeditare a Alianței pentru Integrare Europeană, cu excepția AMN-ului care, arată sondajele, ar putea să nu acceadă în viitorul Legislativ. Este foarte posibil, crede Barbăroșie, ca această alianță să ia peste 61 de mandate, totuși dificultăți în negocierea unei asemenea coaliții ar fi multe. „Mă tem că PD ar putea pretinde la două dintre cele trei funcții importante în stat, chiar dacă ar avea un număr mai mic de mandate și atunci discuțiile vor fi aprinse. Guvernul va fi aprobat greu și foarte târziu”, opinează Barbăroșie.

Anatol Țăranu crede că PD va determina configurația viitorului Parlament. Acest partid va fi tentat să facă o coaliție cu PCRM dacă ultimul ar accepta să-i cedeze lui Lupu funcțiile de premier și președinte de stat. Totuși, afirmă Barbăroșie, este puțin probabil ca alianța PCRM-PD să întrunească 61 de mandate pentru a putea alege președintele și atunci ne-am putea pomeni din nou cu o inițiativă de modificare a Constituției.

Mariana RAȚĂ

The following two tabs change content below.