Alexandru Vakulovski: Bucureştiul s-a mutat la Chişinău

By Editor Moldova.ORG

Da, asta am simţit săptămâna ce tocmai a trecut: Bucureştiul, cu oamenii faini de acolo, s-a mutat la Chişinău. Un motiv a fost expoziţia Ceremonii de Roman Tolici. Alt motiv: lectura lui Augustin Cupşa la cenaclul Republica.

M-am simţit ca la un festival fain. Am mers pe 10 la vernisajul de la Muzeul Naţional de Artă, pe 11 la Tipografie, unde curatoarea Adina Zorzini a organizat o discuţie cu Roman Tolici, după care ne-am mutat cu toţii la Republica, unde Augustin Cupşa a avut o lectură din Marile bucurii şi marile tristeţi – cea mai recentă carte a sa de povestiri. Roman Tolici, Augustin Cupşa, Adina Zorzini – pe care i-am amintit deja, plus Andrei şi Roxana Gamarţ, Horia şi Cristina, Iulia Modiga – ne-au bucurat cu prezenţa şi activităţile din Chişinău.

Vernisajul lui Roman Tolici la Muzeul Naţional de Artă a ieşit foarte fain, trebuie să-i mulţumim directorului Tudor Zbârnea pentru organizare şi deschidere. De altfel şi a doua zi după vernisaj l-am văzut pe domnul Zbârnea şi la Tipografie şi la Republica – semn că i-a plăcut, nu doar că şi-a făcut obligaţiile de serviciu.

Lectura lui Augustin Cupşa la Republica, în cadrul Sesiunilor 2014, sprijinită de Acţiunea 2012, a ieşit foarte bine. Chiar dacă la un moment dat un grup de românofobi zbierau lozinci antiromâneşti la geamuri. Acest moment mi-a amintit de prozele lui Urmuz combinate cu Harms. Deşi ne-a citit din marile tristeţi, cunoscutul prozator şi scenarist din Bucureşti ne-a provocat doar mari bucurii şi desigur, ne-a instigat la lectură.

Săptămâna asta, din punct de vedere cultural, la Chişinău a avut loc Unirea. Mie mi-a plăcut mult. Am uitat că există reţele sociale cu această ocazie. Mulţumim mult artiştilor, Acţiunii 2012, Bibliotecii Naţionale şi Muzeului Naţional de Artă. Apropo, prima expoziţie a lui Roman Tolici va fi deschisă până pe 24 aprilie.

Roman Tolici, expoziție

Știrea Alexandru Vakulovski: Bucureştiul s-a mutat la Chişinău a apărut pe Moldova.org.

Sursa: diaspora.moldova.org