Alexandru Oleinic: „Orice subaltern al meu, indiferent de funcţie, va fi demis imediat pentru încălcări ale legislaţiei sau incompetenţă”

„Unul din principiile de bază ale guvernului actual este punerea statului în serviciul cetăţeanului, şi nu invers, aşa ca până acum. Respectarea principiilor statului de drept va întări încrederea cetăţenilor în instituţiile democratice ale statului. Din aceste considerente, vă asigur că orice persoană din cadrul Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicării sau întreprinderilor din subordinea acestuia, care va încălca legislaţia în vigoare, va fi sancţionată conform prevederilor legislaţiei”, a declarat Alexandru Oleinic, ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor (MTIC) în cadrul unei emisiuni televizate privind eventualitatea demiterii directorului Centrului Resurselor Informaţionale de Stat „Registru”, Vladimir Molojen.

Ministrul susţine că este la curent cu toate învinuirile aduse directorului Întreprinderii „Registru”. În prezent, colaboratorii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi Procuraturii Generale investighează mai multe cazuri ce ţin de activitatea întreprinderii. Cu toate acestea, demiterea va fi posibilă doar în baza unor fapte demonstrate de instanţă.

Ministrul TIC a precizat că, „indiferent de funcţia ocupată, orice persoană care se află în subordinea mea va fi demisă pentru încălcări sau incompetenţă, dar aceasta se va face cu respectarea legislaţiei în vigoare. Primele persoane cu funcţii de răspundere din cadrul „Registru” deja au fost demise, iar pentru numirea în funcţiile vacante va fi anunţat un concurs public”.
„În acelaşi timp, un audit vast al activităţii Centrului Resurselor Informaţionale de Stat „Registru” a fost efectuat chiar din primele zile ale activităţii noii echipe ministeriale. Au fost depistate mai multe rezerve pentru eficientizarea procesului de documentare a populaţiei. Imediat, au fost întreprinse măsuri. Cunoaşteţi acţiunile întreprinse pentru eliberarea actelor de identitate prin intermediul Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, la misiunile diplomatice ale R. Moldova de peste hotare, eliminarea unor piedici pentru moldovenii care doresc să vină acasă cu automobilele înregistrate peste hotare şi multe altele. În scurt timp, vom aplica şi o reducere a preţului la eliberarea buletinelor şi a paşapoartelor”, a spus Alexandru Oleinic.

Ministrul a mai menţionat că, pentru a evita pe viitor învinuiri la adresa unor funcţionari de rang înalt de la Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru”, a iniţiat un proces de transparentizare a activităţii acestei întreprinderi de stat. Primul pas – o masă rotundă cu reprezentanţii presei şi ai ONG-urilor din domeniul accesului la informaţie va avea loc săptămâna viitoare.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)