Alexandru Dorogan: „Nu ar fi de dorit să se regăsească în noua echipă cei care au făcut partizanat politic”

Interviu cu noul director al Radio Moldova, Alexandru Dorogan

– Care ar fi primele trei acţiuni pe care le veţi întreprinde în noua dvs funcţie?

În primul rând, va trebui să cunosc lucrurile mai în profunzime. Apoi, voi încerca să familiarizez colegii mei de la radio cu acel ghid adoptat de Consiliul de Observatori în 2007 şi care conţine foarte multe lucruri bune la capitolul standard de profesionalism. Important este să mă conving că colegii mei cunosc acest ghid şi vor să respecte aceste standarde, dacă doresc să le aplicăm, numai astfel serviciul de programe poate deveni unul public. Cred că va trebui să vedem care sunt mijloacele pe care le avem la dispoziţie şi care sunt necesităţile. Pentru că, din câte am înţeles, există o insuficienţă de mijloace financiare. În plus, eu intru într-un an în care caietul de sarcini este deja stabilit. În cadrul lui multe reforme nu se pot face, decât cu aprobarea CO.

– Vor avea loc demiteri la radio?

Eu bănuiesc că va fie nevoie de anumite reorganizări. Altfel, nu poţi să faci schimbare. În cazul în care va fi nevoie, cred că unii vor pleca singuri, alţii poate chiar vor fi demişi. Nu ar fi de dorit să se regăsească în noua echipă cei care au făcut până acum partizanat politic la radio. Or, partizanatul politic este inadmisibil într-un serviciu public.

– În strategia dvs, aţi menţionat necesitatea creării a trei canale de radio noi. Despre ce canale este vorba?

În proiect văd un program generalist în care accentul să se pună pe actualitate, ştiri, dezbateri, este foarte mare nevoie de un canal cultural-muzical unde să se regăsească valorile noastre (ceva asemănător Luceafărului de cândva – n.r.) şi un canal de tineret. Eu cred că aceste canale ar trebui create deja în 2011.

– Aţi mai fost director al radiodifuziunii publice. Credeţi că veţi reuşi de această dată să faceţi mai mult decât data trecută?

Eu cred că este o ocazie reuşită să revin şi să închei o lucrare pe care am mai făcut-o cândva, cu experienţa pe care între timp am acumulat-o. În aceşti 13 ani, nu m-am îndepărtat de audiovizual. Am fost implicat în mai multe proiecte, am cunoscut mult din experienţa radiodifuziunii şi televiziunii publice din state cu democraţie avansată. Sper să reuşesc să aplic în practică cunoştinţele acumulate între timp. Evident voi ţine cont şi de tradiţiile de la Radio Moldova.

– Cum veţi asigura neimplicarea politicului în activitatea editorială a Radio Moldova?

În cazul în care se vor face încercări de ingerinţă a politicului în activitatea editorială a postului voi face public acest lucru. În rest, cred că implicarea politicului ar trebui să aibă loc pentru că politicul ar trebui să aibă grijă să dezvolte serviciul public de radio şi televiziune în interesul publicului prin reforme în plan legislativ, prin asigurarea finanţării acestui serviciu etc.

– V-aţi întâlnit astăzi cu fostul şef de la radio. Cum a fost întâlnirea?

A fost o întâlnire amicală, colegială. Sunt ferm convins că orice schimbare trebuie să fie una civilizată.
Vă mulţumesc!