Alexandru Bejan, „terorist” la sugestia avocatului

Avocatul lui Alexandru Bejan, elev în clasa a XII-a la Liceul Român „Lucian Blaga”, acuzat de autorităţile de la Tiraspol de „terorism”, a depus ieri cerere în care renunţă să acorde în continuare asistenţă juridică tânărului.

Dmitri Dimitrov a depus o cerere adresată judecătorului Judecătoriei orăşeneşti din Tiraspol, N. Klimiuk, în care recunoaşte că el, în calitate de apărător, i-a recomandat lui Alexandru să-şi recunoască vina, chiar dacă tânărul i-a spus anterior că nu poartă nicio vină. „I-am recomandat să-şi recunoască vina în cadrul anchetei, iar în instanţă, dacă va considera de cuviinţă, să-şi recunoască vina doar parţial. I-am mai spus că, începând din această toamnă, cel mai probabil, vor fi introduse modificări la Codul penal al rmn şi, dacă îşi va recunoaşte vina, acest fapt va fi calificat ca o circumstanţă atenuantă, respectiv s-ar putea alege cu o pedeapsă ispăşită condiţionat. Alexandru Bejan mi-a dat ascultare şi a urmat sfatul meu, dar în instanţa de judecată ne-am contrazis, el pledând nevinovat, din care cauză refuz să-i acord asistenţă juridică în continuare”, se spune în cererea avocatului.

Mărturisirea lui Dmitri Dimitrov vine la câteva zile de la întâlnirea conducerii liceului şi a mamei băiatului cu premierul Vlad Filat. Potrivit directorului Ion Iovcev, premierul a promis în cadrul întâlnirii care a avut loc sâmbătă că autorităţile vor face tot posibilul pentru a soluţiona problema lui Alexandru. Unul din juriştii Promo Lex care se ocupă de acest caz, Pavel Postică, a declarat pentru JURNAL că a luat act de rezultatele expertizei grafologice efectuată la Odesa, ataşată la dosar. „Potrivit expertizei, solicitată de autorităţile de la Tiraspol, scrisoarea în cauză a fost scrisă de două persoane de vârstă medie, care cel mai probabil au avut antecedente penale. Expertiza spune clar că scrisul nu coincide cu scrisul lui Alexandru. Este clar că pe această cale autorităţile de la Tiraspol au dorit doar să discrediteze unicul liceu cu predare în limba română de la Tiraspol”, ne spune Postică.

De remarcat că avocatul Dimitrov a solicitat între timp 750 de dolari pentru serviciile sale de la familia Bejan, unicul venit al căreia este salariul mamei, Tatiana Bejan, care echivalează cu 1500 de ruble (circa 1600 de lei). „Nu cred că va întoarce aceşti bani familiei. Pe moment, am contactat un avocat de la Căuşeni. Dorim să ni se permită să fim reprezentaţi de un avocat din dreapta Nistrului şi mai este un avocat de la Tiraspol, serviciile căruia sunt însă foarte costisitoare şi familia nu-şi va putea permite să-l plătească. Ultimele schimbări, însă, oricum, ne dau o speranţă că acest simulacru de proces se va termina în curând şi tânărul va fi lăsat în pace”, ne-a spus directorul Liceului „Lucian Blaga”, Ion Iovcev.

Svetlana Corobceanu

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu