Alexandrina Popov: „Îmi plac oamenii şi comunicarea cu ei”

Născută într-o familie de medici, Alexandrina Popov este pasionată de floristică, jocurile de cuvinte, dar preferă oamenii şi comunicarea cu ei. Se consideră o fire deschisă şi din cauza aceasta a suferit când a făcut un an de studii în Germania, unde a întâlnit şi răceală din partea nemţilor. Tot ce vede în jur încearcă să redea prin eseuri cu tematici diferite pe care le scrie zilnic şi le postează pe site-urile de socializare. Vrea să devină avocat, pentru că „dreptatea şi binele trebuie să învingă în orice situaţie”.

Victoria POPA

Este elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Pro Succes” din Chişinău, pe care-l consideră deosebit, pentru că aici învaţă şi copii cu dizabilităţi alături de cei două sute de elevi ai instituţiei. „Sunt aici din clasa a VI-a şi sunt foarte mulţumită de studiile pe care le fac şi dascălii care mă instruiesc”, ne spune cu francheţe liceana.

Dragostea faţă de aproapele tău

Liceul a schimbat-o mult şi priveşte altfel unele lucruri în viaţă. Schimbarea a avut loc atunci când a văzut cum unii elevi, care se confruntă cu probleme de sănătate învaţă, depăşesc greutăţi mari pentru a deveni cineva în viaţă.

„Fac comparaţie cu anul de studii făcut la München, Germania. Mi-a lipsit foarte mult liceul, căldura sufletească de aici şi colegii”, ni se confesează Alexandrina.

Învaţă bine, din toate disciplinele dă prioritate celor umanitare, îndeosebi limbilor străine. Stăpâneşte bine franceza. „Cunoaşterea mai multor limbi îl ajută pe orice om să cunoască istoria, cultura altor popoare”, afirmă chişinăueanca.

Alexandrina a ajuns să studieze în Germania prin intermediul unei organizaţii de schimb cultural, pentru că şi-a dorit să studieze limba germană, pe care o consideră mai dificilă faţă de franceză şi engleză, iar aflarea în mediul german era cea mai indicată pentru învăţarea ei.

„La început, mi-a fost foarte greu, dar am reuşit pentru că colegii s-au dovedit a fi receptivi. Acum posed germana destul de bine, ca şi româna”, spune mândră fata.

Oamenii şi comunicarea                                                                                                            

Timp de şase ani, Alexandrina mai este pasionată şi de floristică. Participă în fiecare an la concursuri, ocupă locuri de frunte. Confecţionează ikebane din flori naturale şi artificiale într-un mod deosebit, descoperit de profesoara de educaţie tehnologică – Maria Pavlicenco.

Lumea cuvintelor pe care îi place să le asocieze o cunoaşte din lecturi. „Citesc în fiecare zi măcar ceva. Scriitorul meu preferat este Paulo Coelho, iar romanul „Alchimistul” mi-a plăcut cel mai tare din scrierile lui. Nu pot uita nici romanul „Ciuleandra” de Liviu Rebreanu”, ne spune liceana.

Deşi este născută într-o familie de medici, vrea să studieze dreptul, de altfel şi fratele ei mai mare studiază jurisprudenţa. „Îmi plac oamenii, comunicarea cu ei, pe care vreau să-i ajut”, încheie optimist Alexandrina.

Destinul unui om

„Viaţa, mult prea lungă în raport cu durata unei secunde… Trăim nepăsători şi nepotoliţi, în căutarea perfecţiunii în mizerie, trăim cu ziua de mâine uitând prea uşor clipele de ieri. Sperăm la imposibil visând naiv. Omul? Ce om pot fi când nu-mi pasă nicio clipă de durerea altui om, de ce făţărnicia domină umanitatea, de ce egoismul şi mândria plutesc la suprafaţa inocenţei? Şi care e autentica figură a prieteniei? Dar a dragostei? Prea multe întrebări retorice pentru o viaţă de om. Ce-i dragostea? Un mod naiv de a accepta cuvintele „te iubesc”? Pe unde s-au asfixiat sentimentele? Cum poţi trăi lipsit de raţiune? Viaţa unui om a tăiat din propriul său dex definiţia pasiunii, credinţa a rămas doar un punct superficial pentru ochii celorlalţi oameni! Şi atunci când eşti întrebat: „Crezi în adevărata dragoste?”, zici: „Da”, neglijând adevărata valoare.
– Şi ce fel de om eşti tu?
– La fel ca alţii!
– Prin urmare, noi derivăm din minciună, viciu, pasiune, gingăşie… de unde, mai exact?
– De unde derivă toţi oamenii!

 

Pasiunea „jocului cu cuvintele”, cum îi spune adolescenta, o are de când era elevă în clasele primare, când li se dădeau câteva cuvinte de reper pentru a alcătui compuneri. Acestea erau înalt apreciate de dascălul ei. Asta a motivat-o şi, în clasele mari, alcătuia eseuri pe toate temele. „Acum a devenit un hobby pe care-l practic în timpul liber. Sunt pasionată de scris. Îmi aleg o listă de cuvinte – viaţă, oameni, fericire, dragoste etc., dau frâu liber imaginaţiei şi încep să scriu.

The following two tabs change content below.