Alexandra Târşu: „Studiez vioara la Viena, în inima Europei”

Dragă Alexandra Târşu, ai reuşit la vârsta de doar 19 ani să acumulezi un număr impresionant de premii şi menţiuni la concursuri naţionale şi internaţionale. Câţi ani ai studiat vioara?

Timp de 12 ani am învăţat la Liceul „S. Rahmaninov” din Chişinău, pe care l-am absolvit în 2011. Toamna aceasta am fost admisă la Academia de Muzică din Viena, unde voi studia 6 ani, în clasa profesoarei Dora Schwarzberg. În paralel cu muzica, învăţ intens limba germană.

Cât de mult diferă publicul din Viena de cel din Chişinău?

Mentalitatea oamenilor din Viena diferă mult de cea a basarabenilor, dar vreau să vă spun că lumea de la noi e mai caldă, mai emoţională. Poate aşa cred eu, fiindcă în patria mea sunt înconjurată de oameni apropiaţi, sensibili. Bineînţeles, mediul muzical vienez e mult mai elevat decât cel din R. Moldova, fiindcă Viena e inima Europei. E un oraş extraordinar şi sunt foarte fericită că studiez acolo.

Ai fost pe strada Maria Cebotari din Viena?

Nu, încă n-am reuşit să ajung acolo, dar mai am timp.

Ce lucrări sunt definitorii pentru repertoriul tău?

Am învăţat de curând „Balada” lui Ciprian Porumbescu, sub îndrumarea maestrului Vasile Goia. E o creaţie foarte dificilă, dar şi foarte frumoasă, am cântat-o cu bucurie la festivalul „Regina vioara” din Chişinău.

Te simţi o regină pe scenă?

Mă străduiesc să mă simt o regină pe scenă, fiindcă starea aceasta mă ajută să transmit publicului emoţiile şi energia lucrării pe care o interpretez.

Care sunt spectatorii cei mai dragi pentru tine?

Părinţii, desigur. Tatăl meu, Simion Târşu, a cântat la trompetă în ansamblul „Lăutarii”. Şi mama, Ecaterina Târşu, a cântat la vioară, tot în „Lăutarii”, iar acum predă la o şcoală de muzică. Simt o mare susţinere din partea părinţilor. Îmi place să cânt la Sala cu Orgă din Chişinău, ea este la nivelul sălilor de concert europene.

Ce înseamnă pentru tine celebritatea?

Celebritatea îi este folositoare unui interpret, dar trebuie să şi lupţi cu ea, ca să nu te domine. Scopul meu principal nu e să devin celebră, ci să le dăruiesc spectatorilor muzică frumoasă.

Îţi urăm succes şi la mulţi ani!

A dialogat Irina Nechit

 

 

 

The following two tabs change content below.