Alegerile parlamentare din Ucraina, conforme cu normele democratice

Ukraine-parliamentary-electionsAlegerile parlamentare anticipate de duminică din Ucraina, câștigate detașat de forțele prooccidentale, s-au derulat de o manieră conformă cu normele democratice, existând numai câteva „incidente izolate”, au apreciat ieri observatorii internaționali, citați de AFP. „În acest moment crucial pentru viitorul țării lor, instituțiile și alegătorii ucraineni au răspuns dificultăților descurajante cu un scrutin care corespunde în mare parte angajamentelor democratice”, a declarat Kent Harstedt, șeful misiunii OSCE, citat într-un comunicat.

Evaluarea OSCE contrastează cu cea de după alegerile legislative din 2012, câștigate de tabăra fostului președinte prorus Viktor Ianukovici, când organizația a denunțat un regres al democrației. De această dată, misiunea a reținut „puține perturbări și numai incidente izolate”, făcând referire la „cazuri de intimidare, de amenințări și de distrugere a materialului de campanie”. În schimb, OSCE și-a exprimat satisfacția în ceea ce privește „determinarea autorităților de a permite votul în cât mai multe locuri posibile”. În jur de cinci milioane dintre cele 36 de milioane de alegători au fost excluse de la vot, fie în Crimeea anexată în martie de Rusia, fie în zonele controlate de separatiștii proruși în est. Observatorii au mai precizat că în ciuda naționalismului exacerbat de criza actuală din Ucraina, nu au primit informații despre discursuri „intolerante care să vizeze o minoritate”. Ucrainenii au ales „calea europeană” cu ocazia alegerile parlamentare anticipate desfășurate duminică, un scrutin „în mare măsură pașnic”, a apreciat ieri şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de DPA.

„O mare majoritate a poporului ucrainean s-a pronunțat clar și democratic în favoarea unei agende de reforme ambițioase și a drumului european. Salut decizia lor de a promova un proces politic inclusiv, bazat pe valori democratice și pe respectarea drepturilor omului, drepturilor minorităților și a statului de drept. Acest lucru va contribui la extinderea perspectivelor pentru o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina”, a menționat Stoltenberg. El și-a exprimat însă regretul că alegătorii din peninsula Crimeea, anexată în martie de Rusia, și din estul țării marcat de violențe nu și-au putut exercita dreptul constituțional de a vota. Intimidările cu care s-au confruntat unii alegători încalcă acordurile de încetare a focului în Ucraina, a insistat secretarul general al NATO.

Scrutinul de duminică a fost umbrit de conflictul dintre forțele ucrainene și separatiștii proruși din regiunea minieră Donbas, ce s-a soldat cu peste 3.700 de morți începând din aprilie și a constrâns peste 800.000 de persoane să își părăsească locuințele, potrivit datelor ONU. Rusia recunoaște rezultatele alegerilor legislative desfășurate duminică în Ucraina, a declarat ieri ministrul de externe Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti, transmite Reuters. „Cred că vom recunoaște aceste alegeri pentru că este foarte important pentru noi ca Ucraina să aibă în cele din urmă autorități care nu se luptă între ele, care nu târăsc Ucraina spre Vest sau spre Est, ci care tratează adevăratele probleme cu care se confruntă țara”, a spus Lavrov.

Șeful diplomației ruse a adăugat că speră ca Ucraina să formeze un guvern „’constructiv, nu unul care susține confruntarea”. După numărarea a 60,48% dintre voturi, Frontul Popular, condus de premierul Arseni Iațeniuk, a obținut are 21,58%, blocul lui Petro Poroşenko 21,40% din voturi. Urmează partidul Samopomici (11,16%), alcătuit din tineri militanți și combatanți care au luptat împotriva separatiștilor proruși, aliații fostului președinte Viktor Ianukovici reuniți în Blocul de Opoziție (9,92%), Partidul Radical (7,35%) condus de populistul Oleg Liașko, și partidul Batkivșcina, al fostului premier Iulia Timoșenko (5,64%).

După AGERPRES

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)