Alegerile în Mana lui Goma

ELECTORALĂ // Deşi alegerile bat la usă, unii locuitori ai satului Mana, raionul Orhei, nu ştiu cu cine să voteze

Chiar dacă au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare anticipate, locuitorii localităţii Mana din raionul Orhei nu au decis cu cine să voteze. Aceştia se încurcă şi dacă îi întrebi cine este preşedinte interimar sau premier. Cu toate acestea, oamenii susţin că vor vota pe 28 noiembrie.

„Ei sunt mulţi acolo şi toţi vor să fie aleşi”

La 45 de kilometri de Chişinău, locuitorii satului Mana îşi văd de grijile cotidiene. Doi bărbaţi lucrează la temelia unei case. Îi întreb ce va fi pe 28 noiembrie. „Alegeri!”, vine răspunsul, dar nu ştiu ce fel de scrutin va fi. „Alegem участковый (poliţist de sector – n.a.), parcă”, spune bărbatul, care a lăsat descumpănit lopata din mâini. „Eu aşa cred, trebuia să-i lăsăm pe comunişti la putere. Ei au furat opt ani de zile – ce cădea de la ei din buzunar ajungea la noi. Dar aşa, noi repede i-am schimbat şi i-am adus pe aceştia la putere! Acum ce trebuie să facem, să aşteptăm până se vor îmbogăţi aceştia?”, ne întreabă Ion.

Bărbatul mai zice că au venit prin sat să facă agitaţie electorală, au împărţit foiţe şi gata. „Pe cine să votezi, că sunt atât de mulţi: Telefe, Melece, te încurci. Iată care este partidul meu”, ne spune bărbatul şi arată spre lopata lăsată într-o parte.

Oricine ar veni, trebuie să facă locuri de muncă pentru oameni, îşi dă cu părerea săteanul. „Uite eu lucrez la stăpân din noapte până-n noapte, dar orele lucrate de mine nu vor merge în cartea de muncă. Ce pensie voi primi? De ce să nu muncesc legal, ca să pot avea o bătrâneţe liniştită?”, oftează bărbatul, după care pune mâna pe unealta sa de muncă şi se întoarce la lucrul ce-i asigură traiul de zi cu zi.

Lucia Saviţchi, când aude că suntem din Chişinău, ne spune că este greu să trăieşti dintr-o leafă. „Ei, ce să fie la noi? E sărăcie. Am avut un accident grav şi trăim doar din leafa soţului”, comunică femeia.

Saviţchi menţionează că nu ştie cu cine va vota, dar că va participa neapărat la alegeri. „Eu aştept să ne dea un ajutor şi nouă, pentru că suntem necăjiţi şi ne descurcăm greu”, ne împărtăşeşte Lucia necazurile sale. Întrebată dacă au venit careva candidaţi electorali ca să facă agitaţie, aceasta ne spune că nu a văzut pe nimeni. „Poate prin alte sate au fost, dar la noi nu am văzut pe nimeni”, zice femeia.

O vecină de-a sa ne spune că au fost careva, au lăsat nişte hârtii, dar încă nu ştie cu cine va vota. „Ei sunt mulţi acolo şi toţi vor să fie aleşi. I-aş alege pe toţi”, consideră Tamara Duminică. Femeia zice că nu se interesează de politică. „Preşedinte de cela, cum aţi spus? da, interimar. Dar cine să fie?… Volatin… Filatin… Nu ştiu”, izbucneşte în râs Tamara. „Noi avem alte probleme – am plătit 12 lei pe un ar, ca să ar pământul, vine iarna, nu am lemne să mă încălzesc”, îşi spune oful femeia şi intră în ogradă.

„Toţi sunt mincinoşi!”, replică Nicolae Portnoi, care se aşază pe scaunul din faţa porţii ca să vorbească cu noi. „Spun că vor face câte ceva pentru noi. Uite Mihai Ghimpu a zis că un copac dă roade după patru ani. Asta înseamnă că noi trebuie să aşteptăm patru ani, iar apoi să plece, fără să ştim dacă va da sau nu roade copacul lui Ghimpu”, ne comunică acesta. Bărbatul va merge totuşi la vot. „Încă nu ştiu pe cine să aleg. Mai am timp, ne vom sfătui şi vom alege”, conchide acesta.

Un tânăr de 16 ani ne spune că el nu poate să voteze, nu are încă 18 ani. „Dar dacă aş fi avut vârsta, tot nu aş fi participat, pentru că nu mă interesează politica. Tot ce fac ei – se îmbogăţesc. Dacă voi ajunge şi eu în Parlament, voi face şi eu ca ei, voi fura şi mă voi îmbogăţi!”, zice tânărul, după care  închide portiera maşinii.

„Votăm pentru comunişti!”, ne comunică răspicat Grişa. „Vreau ca Lupu să fie preşedinte şi cu PCRM el va fi la putere”, a mai adăugat acesta. Deşi am menţionat că Marian Lupu face parte din alt partid, tânărul ne-a replicat că tot PCRM va vota. „Lupu îi cu trandafiru’…”, adaugă fratele lui, care înşeauă calul.

Mama tinerilor este mai rezervată. „Nu ştiu pe cine să aleg. Voi intra acolo (cabina de vot – n.a.) şi voi pune ştampila pe culoarea care îmi va da din ochi, roşie, galben, verde şi câte mai sunt acolo”, comunică femeia, care tocmai intră în ogradă cu o căldare de apă. Întrebată cine este preşedintele interimar, după ce se gândeşte câteva clipe, rosteşte: Filat. „Premier este Ghimpu ori Chirtoacă, eu întotdeauna îi încurc”, crede Vera.

„Pe 28 noiembrie vor fi alegeri, vom vota gospodarul ţării noastre”, ne spune Ion Bostan, pe care îl găsim trebăluind prin grădină. Solicitat să ne spună cine este preşedinte, acesta ne răspunde că sunt mai mulţi. „Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi un singur premier, Vlad Filat”, a menţionat acesta.

Bărbatul zice că nu prea au fost pe la ei cu agitaţia electorală. „Am găsit în gard gazeta „Comunistul” şi am pus-o acolo să stea la uscat. De unde mă informez despre alegeri? De la televizor, mai privesc Moldova 1. Aş vrea să mă uit şi la alte canale de televiziune, căci am antenă, dar baba nu mă lasă”, se destăinuie bărbatul, zâmbind. „De ce nu vă lasă?”, insist. „Spune că se teme pentru inima mea, arată multe fete frumoase acolo şi la vârsta mea nu se recomandă”, comunică acesta, zâmbind.

„Ei ce să fie pe 28 noiembrie? Alegeri!”, ne spune Elena, care ara împreună cu soţul pământul la un gospodar din sat. „Dar nu am văzut pe careva să facă agitaţie electorală”, continuă femeia, care ne priveşte suspicios de după gard şi ne întreabă de la ce partid suntem. „Iaca voi sunteţi de la capitală, spuneţi-ne şi nouă cu cine să votăm, că noi nu avem timp să privim televizorul şi nu ştim multe lucruri”, ne roagă Elena. Atunci când îi spunem că ea trebuie să decidă, dă alehamite din mână şi se întoarce la calul care dă nerăbdător din copite.

„Au venit, au împărţit nişte foiţe şi au plecat”

Potrivit primarului Vasile Scripnic, satul Mana are 346 de locuitori şi face parte din comuna Selişte. „Sunt 270 de alegători, iar la alegerile din iulie 2009 cele mai multe voturi le-a luat PLDM – 90 de voturi, urmat de PCRM cu 50 de voturi, PL – 40 şi PDM, care a acumulat 36”, a declarat Scripnic.

De menţionat că în localitatea Mana s-a născut în 1935 Paul Goma, cunoscut scriitor și disident român. De altfel, toţi localnicii cu care am stat de vorbă au auzit despre marele lor consătean anticomunist.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)