Alegerile care ne duc spre anticipate

PARLAMENT // Dacă pe 18 noiembrie nu va fi ales şeful statului, turul doi va fi declanşat într-o lună. Dacă nici atunci nu va fi ales preşedintele, speakerul este obligat să dizolve Parlamentul „într-o perioadă rezonabilă”

Prima tentativă de alegere a şefului statului va avea loc pe 18 noiembrie. Hotărârea a fost votată de deputaţii PD, PLDM și PCRM unanim. De la vot s-au abţinut PL şi deputatul neafiliat Mihai Godea. Mihai Ghimpu este de părerea că declanşarea procedurii de alegere a şefului statului ar putea fi un prim pas spre alegeri anticipate. În acest scop a fost creată comisia parlamentară pentru alegerea şefului statului. În cazul în care preşedintele nu va fi ales pe 18 noiembrie cu votul a cel puţin 61 de deputaţi, următoarea rundă va fi stabilită peste o lună. Dacă nici de această dată nu se va ajunge la consens, speakerul va trebui să dizolve Parlamentul „în termene rezonabile”.

Svetlana COROBCEANU

Tot ieri a fost creată Comisia parlamentară specială pentru desfăşurarea alegerilor şefului statului. Din ea fac parte membrii fracţiunii PLDM – Tudor Deliu, Gheorghe Mocanu şi Iurie Chiorescu; din partea PCRM: Sergiu Sârbu, Artur Reşetnicov, Victor Vitiuc şi Zinaida Chistruga; din partea PL și PD, Valeriu Munteanu și Alexandru Stoianoglo.

Prioritatea Nr.1

Propunerea de a fi iniţiată procedura de alegere a şefului statului a fost făcută de liderul PDM, Marian Lupu. „Suntem într-o perioadă responsabilă, în care alegerea şefului statului este prioritatea numărul 1. Trebuie să discutăm şi să găsim soluţia. Un asemenea exerciţiu trebuie să ducă la mobilizarea deputaţilor”, a spus el. Marian Lupu a mai reiterat că este gata „să facă un pas la o parte” doar pentru a nu fi „piatră de discordie” în cadrul AIE.

La rândul său, Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii PLDM, a opinat că în caz de eşec, suntem în prag de alegeri anticipate. „Totuși, noi am decis că declanșarea procedurii alegerii preşedintelui este necesară și că va aduce stabilitate politică, de aceea o susţinem”, a spus el.

Alegerea preşedintelui poate avea loc din două tentative. Dacă acest lucru nu se întâmplă, preşedintele Parlamentului trebuie să dizolve Legislativul şi să anunţe alegeri anticipate.

Alegeri sub zodia incertitudinii

Contactat de JURNAL, analistul politic Ion Tăbârţă a opinat că procedura de declanşare a alegerii şefului statului era inevitabilă. „Mai mult nu se putea  aştepta”, spune analistul. Totodată, potrivit lui Tăbârţă, alegerea şefului statului rămâne sub „zodia incertitudinii”. Totuşi, nu este exclus că alegerea şefului statului va depinde şi de ceea ce se va întâmpla joia viitoare în parlament – audierea cu uşile închise a procurorului general, Valeriu Zubco. Conform analistului, pe moment, se întâmplă anumite jocuri de culise în care Partidul Liberal este implicat mai puţin, principalii actori fiind PCRM şi PLDM.

„În cazul în care pe 18 noiembrie nu se va vota preşedintele, rămâne doar un singur scenariu – alegerile anticipate. Dacă până la pornirea procedurii de alegere a şefului statului se mai puteau găsi anumite breşe în Constituţie, acum, dacă nu se reuşeşte, rămân doar alegerile anticipate”, a conchis Ion Tăbârţă.

Scopuri diferite

Politologul IDIS Viitorul, Cornel Ciurea, este convins că rezultatul demarării procedurii de alegere a preşedintelui vor fi alegerile anticipate. „Nu cred în posibilitatea unei alianţe largi. Nu cred că se va produce o asemenea alianţă: PLDM-PCRM”, spune Cornel Ciurea. În acelaşi timp, analistul opinează că,   chiar dacă PCRM, PLDM şi PD au votat împreună, aceste partide au avut scopuri diferite. De exemplu, cineva doreşte alegeri anticipate, iar declanşarea alegerii preşedintelui este o cale sigură spre acestea.

O parte a PCRM nu va intra în Parlamentul viitor

Anatol Ţăranu, istoric, analist politic, a spus că e foarte greu să prognozezi dacă pe 18 noiembrie va fi ales preşedintele din motivul că sunt foarte multe necunoscute. „În primul rând, nu este clar în ce măsură partidele Alianţei sunt de acord să formeze o platformă comună. Este evident că Partidul Democrat sau Partidul Liberal nu sunt interesate în declanşarea alegerilor anticipate şi vor încerca să găsească o soluţie”, afirmă analistul. Totodată, potrivit analistului, PCRM se găseşte într-o „situaţie duplicitară”, deoarece o parte din Partidul Comuniştilor doreşte alegeri anticipate, iar alta, nu. „Este o parte a PCRM care sub nicio formă nu va nimeri în următorul Parlament. Interesul lor personal intră în contradicţie cu interesul conducerii fracţiunii. În cazul în care pe 18 noiembrie tentativa va eşua, turul doi va fi declanşat într-o lună. Dacă nici atunci nu este ales preşedintele, speakerul este obligat să dizolve Parlamentul „într-o perioadă rezonabilă”, a conchis analistul.

The following two tabs change content below.