Alegeri cu scandal la primăria Cruzeşti

Şase din cei 11 consilieri locali din comuna Cruzeşti, mun. Chişinău, nu sunt de acord cu rezultatele alegerilor la funcţia de primar al localităţii. Potrivit lor, primarul Nicon Scurtu, membru PDM, cel care a câştigat recent cursa electorală, pentru al doilea mandat, nu avea dreptul să candideze la funcţia de primar.

Consilierii invocă o decizie a Curţii de Apel Chişinău din 3 mai 2011 prin care acestuia i se interzice deţinerea funcţiilor publice în decurs de doi ani. În pofida acestui fapt, la 4 mai 2011, Nicon Scurtu şi-a depus actele la Biroul Electoral Cruzeşti, neinformând membrii Biroului despre decizia Curţii de Apel.

Ulterior, Scurtu a explicat că în cauza penală până la momentul actual nu a fost pornită nicio procedură de executare, decizia Curţii de Apel fiind susceptibilă de atac. Acesta a prezentat recursul la decizia Curţii de Apel şi cererea de suspendare a executării.

Ping pong prin instanţe

Scurtu este bănuit că ar fi însuşit, în timpul exercitării primului mandat, două loturi pe care le-ar fi înregistrat ilegal pe numele familiei sale. Pe moment, litigiul se desfăşoară în instanţa superioară.

La sesizarea contracandidaţilor săi din partea PLDM şi PL, candidatura lui Scurtu a fost retrasă de Biroul Electoral de Circumscripţie cu o săptămână înainte de alegeri, imediat ce s-a aflat despre decizia instanţei de apel. Peste câteva zile, la 3 iunie, Judecătoria Ciocana a decis însă repunerea acestuia în cursa electorală.

Drept consecinţă, Nicon Scurtu a câştigat alegerile din primul tur. Totuşi, la 22 iunie, judecătorul Judecătoriei Centru, Sergiu Daguţa, n-a validat alegerile la funcţia de primar din cauza că există decizia CA care îi interzice să ocupe funcţii publice. Această decizie a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel, Chişinău.

Există deja o sentinţă emisă de această instanţă prin care lui Nicon Scurtu i se interzice să ocupe funcţii timp de doi ani. Nu înţeleg care a fost logica completului de judecători ai Curţii de Apel, Domnica Manole, Arnaut şi Gheorghe Creţu care, la 28 iunie, au validat alegerile la funcţia de primar de Cruzeşti?”, se întreabă Ştefan Crudu, consilier PLDM.

În încercarea de a afla opinia lui Nicon Scurtu, ni s-a spus că acesta este în concediu, iar la telefonul mobil al acestuia nu a răspuns nimeni

Se vor adresa la CSJ

Grupul de consilieri ne-a informat că vor depune o cerere de revizuire împotriva deciziei Curţii de Apel din 28 iunie, prin care este validată alegerea primarului de Cruzeşti la Curtea Supremă de Justiţie. „Dacă ţinem cont de prima decizie a Curţii de Apel, satul Cruzeşti practic nu are primar”, opinează consilierii. Din grupul acestora fac parte Oleg Gratii, Violeta Crudu, Rodica Mămăligă, Igor Cătrinescu, Sergiu şi Ştefan Crudu. Aceştia sunt decişi să se adreseze totodată cu o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii vizavi de decizia judecătorilor Domnica Manole, Arnaut şi Gheorghe Creţu.

Svetlana COROBCEANU

 

The following two tabs change content below.