Alegeri „ca la carte”

Evenimentul principal al primăverii politice moldovenești par a fi alegerile locale anticipate din Chișinău. Lista candidaților nu surprinde pe nimeni. Poate doar cu o singură excepție: decizia PUN de a-l înscrie în cursă pe Constantin Codreanu. PUN trebuie, desigur, să-și croiască un loc în politica moldovenească și localele sunt prilej potrivit în acest sens. Dar aducerea lui Codreanu de la București ridică mari semne de întrebare. În primul rând, acesta este singurul deputat cu pașaport moldovenesc în Parlamentul postrevoluționar al României despre care se poate spune că a reprezentat cu adevărat interesele Basarabiei și ale basarabenilor.

În capitala tuturor românilor, Codreanu face, ca deputat PMP, mult mai mult bine decât ar putea face la Chișinău, unde nu are sprijin politic, doar popular. Acest suport popular se restrânge însă la segmentul unionist al populației care, conștient de importanța bătăliei politice ce se dă pentru postul de primar general al Chișinăului, poate să-și calce pe inimă și să voteze pentru un candidat proeuropean cu șanse mai mari. În al doilea rând, smulgând câteva procente de la cei care se opun atât socialiștilor, cât și omului puterii, care este Silvia Radu, Codreanu va reduce simțitor șansele acestora de a accede în inevitabilul tur doi împreună cu PSRM-istul Ion Ceban. Astfel, înaintându-l pe Codreanu, PUN devine o prezență mai serioasă pe piața politică de la Chișinău, dar, în același timp, face nolens, volens jocul puterii care și-o dorește în al doilea tur de scrutin pe interimara de azi.

Cât despre Silvia Radu, este evident că singura ei șansă de a pune mâna pe capitală este de a accede în (super)finala din 3 iunie. Zi în care electoratul anti-PSRM-ist va fi nevoit să o voteze pentru a bloca ascensiunea lui Ceban. Guvernarea face tot ce îi stă în puteri ca să o sprijine și să o promoveze. Întreaga mașină mediatică și propagandistică este aruncată în luptă. Se supralicitează calitățile candidatei, se trec sub tăcere eșecurile. Se pedalează pe trecutul de „top manager” al doamnei Radu, deși se știe foarte bine că, în condițiile Republicii Moldova, o întreprindere strategică precum Union Fenosa nu putea să-și permită, nici măcar pentru o clipă, un manager și un management neagreate de putere, indiferent dacă statul moldovenesc ar fi deținut sau nu acțiuni.

Candidatul-speranță al opoziției așa-zis „democratice și proeuropene” este, concomitent, și candidatul-evidență al acesteia. Rocada la care a recurs coaliția PAS-PPDA – Maia Sandu pentru prezidențiale și Andrei Năstase pentru locale – era de așteptat, dar nu știu dacă era și de dorit. În ciuda scopurilor nobile pe care le urmăresc cele două formațiuni aliate, continui să cred că A. Năstase nu este cartea câștigătoare în nicio campanie care se desfășoară pe teritoriul Republicii Moldova. Aici, electoratul, chiar și cel mai bine intenționat, votează nu atât persoane concrete, cât simboluri, pe care oamenii politici trebuie să le întruchipeze dacă vor să aibă succes. Domnului A. Năstase îi lipsesc și carisma, și flexibilitatea, și abilitatea de a se ipostazia sau de a se confunda cu vreun erou sau mit din imaginarul popular: el nu este nici „aghiotantul sau locțiitorul țarului în Moldova” și nici „versiunea moldovenească a lui Jeanne d’Arc”. Singurul lui deziderat cu conotații mitice este căderea balaurului, dar poporul vrea pentru această misiune un personaj de poveste, cu care sobrul și pedantul avocat A. Năstase seamănă prea puțin. Totuși, șansele sale sunt destul de mari, dacă trece de Radu în primul tur.

Chișinăul a fost întotdeauna locul unor bătălii epocale între Mordor și românism, crede în continuare Partidul Liberal, împingându-l în luptă pe Valeriu Munteanu. Alungat de la guvernare de PDM, nu de PAS-PPDA, dl Ghimpu se decide să-i transmită Inelul Puterii omului care, în mod cert, va lua niște procente, doar că nu de la Radu, ci de la A. Năstase. Încă o manevră înțeleaptă a magului din Colonița.

Cu ceva timp în urmă, doamna Radu ne promitea o reparație „ca la carte” a drumurilor ciuruite de intemperii, de corupția funcționarilor și de amatorismul constructorilor. Deocamdată, „ca la carte” e doar confruntarea între candidații declarat sau cu adevărat „proeuropeni”, spre marea bucurie a socialistului Ceban.

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)