Alegeri anticipate ori o alianţă PD–PSRM

Blocul ACUM respinge crearea unei coaliţii de guvernare cu PSRM

Blocul ACUM Platforma DA şi PAS a invitat în mod repetat săptămâna aceasta socialiştii la dialog. Reprezentanții acestuia își exprimă îngrijorarea că tergiversarea procesului de constituire a organelor de lucru ale Parlamentului împiedică adoptarea mai multor legi care ar putea contribui la scoaterea instituţiilor statului de sub controlul oligarhic. Joi, socialiştii au dat curs invitaţiei la dialog, dar au subliniat că nu sunt interesaţi de formarea unui guvern minoritar, aşa cum vrea blocul ACUM.

Socialiştii şi-au exprimat disponibilitatea să negocieze formarea unei majorităţi parlamentare şi a unui guvern funcţional, propunând câteva condiţii: Zinaida Greceanîi să fie numită în funcţia de speaker, Serviciul de Informații și Securitate să fie în subordinea Preşedinţiei, Ministerul Apărării şi cel de Externe să fie controlate de PSRM.

În plus, limba rusă să obţină statut de limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Republicii Moldova, să fie exclusă orice posibilitate de colaborare a Republicii Moldova cu NATO şi să fie susţinută politica PSRM de reintegrare a ţării, mai exact spus, de federalizare.

Deputatul Igor Munteanu a ţinut să precizeze că blocul ACUM nu a invitat socialiştii să discute despre crearea unei majorităţi parlamentare, ci la consultări între două fracţiuni cu agende foarte diferite, pentru a înţelege dacă sistemul oligarhic care erodează Republica Moldova e o problemă gravă şi pentru socialişti sau ei vor putea să coabiteze în continuare cu partidul de la guvernare, perpetuând actuala stare de lucruri.

„Socialiștii nu sunt liberi”

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a semnalat printre altele faptul că din discursul preşedintelui Igor Dodon şi al socialiştilor au dispărut noţiunile „luptă anticorupţie”, „instituţii controlate politic” şi „stat capturat” vehiculate în campania electorală şi înainte ca Dodon să devină preşedinte.

„Aceşti oameni nu sunt liberi, sunt foarte vulnerabili. Pe de o parte, au dorit să respingă invitaţia noastră la dialog, pe de altă parte, au introdus propuneri pe care nici PD nu ar trebui să le accepte. Cu alte cuvinte, socialiştii vor alegeri anticipate în varianta agreată de democraţi”, a conchis Năstase în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

„Pentru mine, mesajul PSRM este clar. Ei nu consideră că regimul oligarhic este o problemă majoră”, a declarat în acelaşi context Maia Sandu.

Cei mai avantajaţi de organizarea unor alegeri anticipate odată cu cele locale ar fi PDM, mai spun reprezentanţii blocului ACUM, precizând că la un astfel de scrutin alegătorii ar putea să fie puşi în faţa a cel puţin şase buletine de vot.

Promisiunile anterioare ale lui Dodon

Amintim că Igor Dodon, înainte să ajungă preşedinte, critica fără rezerve PD şi promitea cetăţenilor să îi scape de oligarhie: „Noi, fracţiunea PSRM, declarăm cert şi dur că acest stat este unul capturat de un singur partid, PD. Este un stat cu o guvernare oligarhică şi promit: nu veţi mai avea de stat mult în aceste fotolii”, a amenințat Dodon la 26 mai 2016, în timp ce socialiştii au iniţiat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip.

„Stimaţi parteneri de guvernare, nu-i credeţi pe mincinoşii aceştia. Ei doar mimează schimbările, nu vor face niciodată reforme, pentru că astfel îşi taie creanga pe care stau. Dacă fac reforme, distrug sistemul oligarhic. Nu vor face acest lucru. Ei vă ung ochii ca să le daţi încă un grant de 20–30 de milioane de euro, ca narcomanii, încă o doză, încă o doză (…)”, declara Dodon în 2016 în plenul Parlamentului.

„Acest Guvern, contrar prevederilor Constituţiei, nu a prezentat raportul detaliat în Parlament atunci când a fost numit, timp de 5–10 minute, pe 20 ianuarie noaptea, când a depus pe ascuns, jurământul. Astfel a fost ales Guvernul Filip, ceea ce a dus de fapt la capturarea instituţiilor statului”, afirma Dodon la 28 aprilie 2016.

Azi reprezentanţii blocului ACUM atrag atenţia socialiştilor că există aceste 26 de mandate oferite de cetăţeni blocului ACUM şi cele 35 de mandate obţinute de socialişti, care împreună formează 61 de voturi, în Parlament, suficiente ca promisiunile precum lupta împotriva corupţiei şi a oligarhiei să fie aplicate în practică.

„Discursul din 2016 al lui Dodon a fost bun, numai că nu a fost consecvent şi nu a fost sincer, pentru că nici după ce a rostit acest discurs, nici după ce a ajuns în fotoliul de preşedinte al ţării nu au mai urmat acţiuni. Nu au mai urmat nici chiar discursuri de acest gen. Probabil că datoriile pentru funcţia de preşedinte sunt prea mari ca să îi permită să mai ţină un asemenea discurs, nemaivorbind să mai întreprindă acţiuni”, a declarat Maia Sandu.

Coaliţie exclusă

La întâlnirea din 11 aprilie dintre reprezentanţii blocului ACUM şi PSRM, socialiştii au reiterat condiţiile înaintate pentru eventualii parteneri de coaliţie. Reprezentanţii blocului ACUM au anunţat că nu este posibilă crearea unei majorități parlamentare dintre ACUM și PSRM, atât timp cât socialiştii continuă să insiste pe o coaliție cu partajarea funcțiilor şi pe propunerile cu caracter geopolitic.

„Aceste concepte nu vor fi susţinute categoric de blocul politic ACUM. Am vrut să înţelegem dacă sunteți gata să vă angajați într-o luptă cu PD și Plahotniuc. Am înțeles că aveți deja cu ei consens pe partea socială. Diferențele dintre noi sunt mari, de aceea nu putem crea o coaliție. Am venit cu propunerea de a vota speakerul din partea blocului ACUM, lucru necesar pentru a vota pachetul de legi antioligarhice. Pe urmă revenim la discuţii – votăm un guvern minoritar ori optăm pentru alegerile anticipate” , a propus vicepreşedintele PAS, Mihail Popşoi.

Socialiştii au declarat că vor analiza pachetul de legi propus de ACUM cu condiţia că şi proiectele PSRM, printre care cel de a transforma Republica Moldova în republică prezidenţială, vor fi examinate de ACUM.

Experţii politici de la Chişinău consideră posibile câteva scenarii după care ar putea evolua lucrurile: alegeri anticipate ori o alianţă formală ori neformală dintre socialişti şi democraţi. Cât priveşte propunerile cu caracter geopolitic ale socialiştilor, acestea ar putea contribui la o revitalizare a forţelor antinaţionale şi pro-ruseşti în R. Moldova.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu