Alegerea lui Pavel

Cele două soţii ale lui Pavel Bânzari, bărbatul care a decedat la Moscova salvând viaţa unei femei, şi-au unit eforturile şi vor încerca să obţină despăgubiri morale din partea Federaţiei Ruse de dragul copilului mai mic al acestuia

Pavel era un om generos, muncitor, viaţa căruia s-a rupt brusc şi nedrept. Aşa consideră rudele şi toţi cei care l-au cunoscut pe Pavel Bânzari din Bucovăţ, Străşeni, ce şi-a pierdut viaţa încercând să salveze o femeie în staţia Nahabino din suburbia Moscovei. Când cobora din tren, femeia şi-a prins o mână între uşile unui vagon, iar trenul a pornit brusc. La ţipetele acesteia, Pavel a sărit în ajutor. Au fost târâţi de tren şi aruncaţi la câţiva metri distanţă unul de celălalt. În cădere, Pavel s-a lovit cu capul de bordura de beton şi a decedat pe loc. Femeia şi-a pierdut cunoştinţa şi s-a ales cu o traumă grea a oaselor bazinului. Trenul s-a îndepărtat fără a mai opri.

Tragedia s-a întâmplat în seara zilei de 31 ianuarie curent. Pavel se întorcea de la serviciu. Pe peronul staţiei Nahabino, o suburbie a Moscovei, nu era multă lume. Bărbatul a coborât primul din tren pe un peron acoperit parţial cu gheaţă. Peste câteva secunde a auzit un ţipăt în urma sa amestecat cu zgomotul roţilor trenului care a pornit brusc. S-a întors şi a văzut o femeie căreia trenul i-a prins o mână între uşi. Era colega sa de lucru, Natalia Gabdulina, mamă a doi copii, originară din regiunea Saratov. Fără a sta pe gânduri, bărbatul i-a sărit în ajutor. După ce au fost târâţi câţiva metri, ambii au căzut, după care el nu s-a mai ridicat.

A lăsat în urmă un copil de doi ani

Pavel are un băiat de 27 de ani din căsătoria precedentă. De prima soţie, Tatiana, şi Dumitru s-a despărţit acum două decenii, în mare parte din cauza că au început să petreacă tot mai mult timp departe unul de altul, el fiind în căutarea unui câştig iniţial în Israel, apoi în Federaţia Rusă. „Tatiana l-a iubit mult, dar ambii au fost mândri şi atunci când în cuplul lor au apărut probleme, niciunul n-a făcut un pas în întâmpinarea celuilalt. Dar chiar şi după ce s-au despărţit, între ei a existat o relaţie normală. Aveau un băiat, trebuia să-l crească împreună. Îşi telefonau, comunicau, Dumitru a stat un timp la tatăl lui”, ne spune naşa de cununie şi sora Tatianei, Ludmila Croitor.

Cu câţiva ani în urmă, Pavel a întâlnit-o pe Eugenia, o tânără originară din Străşeni. În pofida diferenţei de vârstă de aproape 20 de ani, cei doi şi-au unit destinele. Pentru a nu repeta greşeala din prima căsnicie, acum un an, au vândut apartamentul din Străşeni şi au cumpărat o căsuţă în suburbia Moscovei, mai aproape de locul de muncă al lui Pavel. Planificau să sădească o livadă şi câteva rânduri de viţă-de-vie. Eugenia a rămas cu un copil de doi ani, fără casă în Moldova şi fără prieteni şi surse de existenţă în Federaţia Rusă.

Femeia salvată: „Vom merge în instanţă”

Vestea morţii lui Pavel a lovit-o ca un trăsnet din senin. Cei doi nici măcar n-au reuşit să-şi oficializeze relaţia. „Planificam să ne căsătorim după ce vom pune la punct toate problemele cu casa. Am vândut, am cumpărat, am tot aşteptat ceva şi iată că e deja târziu”, spune printre lacrimi femeia.

Auzind că Pavel a murit, Eugenia a luat legătura cu Natalia Gabdulina, rusoaica pe care soţul ei a salvat-o. „Voiam să ştiu exact ce s-a întâmplat. Nu-mi venea a crede că a murit atât de brusc”, afirmă ea.

Natalia spune că n-a văzut cum a fost lovit bărbatul, ea fiind deja inconştientă. JURNAL a luat legătura cu ea înainte de a fi dusă pe masa de operaţii. „Am lucrat cu Pavel la aceeaşi firmă. Avea o inimă mare, oricând îţi putea da un sfat bun. Trenul nu s-a oprit, maşinistul n-a văzut ce s-a întâmplat. Poliţia a fost la faţa locului şi a fost pornită o anchetă. Urmează să stabilească cine se face vinovat – maşinistul sau eu…” , rosteşte cu greu cuvintele femeia.

A aflat de la Eugenia că au un copil mic. „N-o cunosc pe soţia lui Pavel, dar mi-a spus că va veni în curând la Moscova unde ne vom întâlni şi vom decide asupra modalităţii în care ne vom adresa în instanţa de judecată. Regret că Pavel nu mai e. Dumnezeu mi-a prelungit zilele, dar cu un preţ foarte mare, din păcate, nu pot schimba nimic…”, afirmă cu voce stinsă Natalia.

„Nimeni nu-l va înlocui pe tatăl copiilor noştri”

Natalia Gabdulina, femeia căreia Pavel Pânzari i-a salvat viața Şocaţi de vestea morţii bărbatului, Tatiana şi fiul lui Pavel, Dumitru, care lucrează în Italia, s-au întors în grabă acasă şi şi-au asumat în mare parte cheltuielile pentru funeralii şi aducerea sicriului din Federaţia Rusă, proces care i-a costat peste 2000 de euro. „Colegii lui ne-au ajutat şi ei cu ce-au putut, fapt pentru care le suntem recunoscători. Cred că pot afirma în numele tuturor celor care l-au cunoscut că Pavel n-ar fi putut proceda altfel. Sunt sigură că nu s-a gândit nicio secundă la pericol când a ales să salveze viaţa acestei femei. A făcut o faptă mare, dar nu s-a mai putut face nimic pentru el”, afirmă printre lacrimi fosta soţie a lui Pavel.

Femeia a făcut cunoştinţă cu noua familie a fostului soţ la funeralii. Durerea comună le-a unit pe cele două femei. Tatiana s-a oferit s-o ajute cu bani pe Eugenia ca să-şi poată întreţine fetiţa, cel puţin până când se va pune pe picioare. Totodată, aceasta s-a oferit s-o ajute să depună actele la Ambasada Federaţiei Ruse, unde vor cere un ajutor material pentru copil. „Din păcate, nimeni nu-l va putea înlocui pe tatăl copiilor noştri. Băiatul meu e mare, e de sine stătător, pe când Lilia, fetiţa, e micuţă. Eugenia va trebui să-i explice de acum încolo ce s-a întâmplat cu tatăl ei”, mai spune Tatiana.

„Pavel mi-a salvat feciorul”

La funeraliile lui Pavel Bânzari a venit tot satul. „Pavel a avut o inimă uriaşă. A făcut o faptă eroică, dar cu preţul propriei vieţi. Din spusele unor martori a fost târât câţiva metri de acel tren, hainele sale sunt pline de sânge”, afirmă Elena Dodon, sora bărbatului decedat.

Printre cei care n-au putut să-l petreacă pe ultimul drum pe Pavel, dar l-au plâns la telefon a fost Valentina Dumbrăveanu, o femeie oarbă din sat. „Aceasta nu e prima sa faptă generoasă. Pavel mi-a salvat feciorul”, ne spune ea. Pe când băiatul ei avea 11 ani, a avut un accident. „S-a dus să ducă viţica la păscut. Ajuns pe şosea, nu ştiu cum s-a făcut că animalul l-a târât sub o maşină. S-a auzit o lovitură. Şoferul era în stare de şoc. Pavel, care era prin preajmă, a înţeles că s-a întâmplat ceva. A alergat şi, văzând ce s-a întâmplat, a oprit repede o altă maşină şi s-a dus cu băiatul meu la spital. Fiul meu a fost în comă încă multă vreme după aceea. Dacă ar fi întârziat, cine ştie dacă mai era azi în viaţă. Pavel a fost un om deosebit. Am plâns când am auzit ce s-a întâmplat. Mi-a părut rău că nu pot merge să-l petrec pe ultimul drum”, a spus pensionara marcată de moartea consăteanului.

 Svetlana COROBCEANU

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu