ALCOOL // Un pic de alcool te scapă de inhibiţii, în timp ce consumul abuziv suprimă efectele excitației

Un pahar de vin creşte potenţa
Medicii nutriţionişti semnalează că consumul abuziv de alcool ne afectează sănătatea. Pentru ca alcoolul să ne provoace o stare bună sau să aibă efecte benefice asupra vieţii sexuale, este suficient să bem 330 de mililitri de bere sau 100–150 de mililitri de vin sau 30–50 de mililitri de băuturi spirtoase. Cu cât doza este depăşită, cu atât alcoolul devine inamicul nostru, scrie publicaţia „Gândul”.
Medicul completează că, odată cu depăşirea acestor limite, încep să apară şi problemele de ordin sexual. Un pic de alcool te scapă de inhibiţii, în timp ce consumul abuziv suprimă efectele excitației. Alcoolul consumat excesiv creşte dorinţa, dar scade potenţa.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sugerează că femeile ar trebui să bea cel mult două băuturi alcoolice pe zi, iar bărbaţii nu ar trebui să bea mai mult de trei băuturi alcoolice pe zi. Iar atunci când sunt ocazii speciale, precum Crăciunul sau Anul Nou, trebuie să evităm să bem mai mult de patru băuturi alcoolice pe zi. În plus, OMS recomandă persoanelor care au făcut abuz de alcool să nu mai bea o săptămână, pentru ca activitatea ficatului să revină la normal.
Europenii beau aproximativ 52 de litri de vin pe an pe cap de locuitor. În perioada sărbătorilor de iarnă, consumul de vin creşte între 50 la sută şi 100 la sută, în funcţie de vin.
Excesul provoacă ulcer
Specialiştii în nutriţie spun că vinul conţine antioxidanţi, în special resveratrolul, care are un rol important în subţierea sângelui. Mai mult, consumul moderat de alcool îţi protejează inima. Cu toate acestea, medicii nu recomandă consumul de alcool în scopul protecţiei cardiovasculare.
Alcoolul poate crea dependenţă, iar riscurile consumului exagerat depăşesc beneficiile. Astfel că consumul abuziv de vin sau de oricare alt tip de băuturi alcoolice provoacă distrugerea ficatului, adică apariţia cirozei, apariţia osteoporozei, a ulcerului la stomac, a pancreatitei acute sau cronice. Persoanele care beau zilnic alcool peste doza recomandată au un risc crescut de apariţie a cancerului de gât, esofag, de ficat şi chiar de sân, semnalează medicii.
Hidratarea – leacul ideal împotriva mahmurelii
Medicii nutriţionişti ne dau câteva sfaturi în cazul în care am băut prea mult alcool pentru o singură noapte. Astfel, specialiştii recomandă să bem apă înainte de a dormi, pentru că organismul are nevoie de hidratare, iar în acest mod evităm starea de mahmureală de a doua zi. În plus, este de preferat să luăm un antiacid pentru arsuri stomacale. Persoanelor care beau alcool peste măsură le scade nivelul glicemiei din sânge, astfel că medicii recomandă să mâncăm dimineaţa.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)