Alături de noi trăiesc monştri cu chip de om

 

Durca

 

Acesta era numele ei în cartier. Nimeni nu mai ţinea minte cum au botezat-o părinţii şi cum figura în actele stării civile. De mică, fata asta era o fire impulsivă şi zănatică, gata oricând de gesturi şi fapte excentrice, încât nu ştiu care din colegii ei de şcoală i-a zis Durca. Şi aşa i-a rămas porecla până acum, când împlineşte 30 de ani. Aşa s-a întâmplat că, pe parcursul vieţii sale, tot ce făcea fata asta confirma porecla pe care i-o dăduse strada.

Copil alintat şi rău

Şi n-ar fi trebuit să se întâmple aşa pentru că a crescut într-o familie asigurată, cu părinţi cumsecade. Tata fetei lucra taximetrist, iar mama era la sindicate. Oameni căpătuiţi, cu salarii bune şi locuri de muncă ce le aduceau chicuşuri. N-a fost de mirare pentru nimeni când cea mai mare locuinţă din bloc le-a fost repartizată lor. Şi-au mobilat apartamentul cu ce era mai bun, toate fiind obiecte luxoase de import. Vară de vară, aveau bilete de odihnă în cele mai bune staţiuni balneare de pe tot teritoriul Uniunii Sovietice. Şi în familia asta creşteau doi copii – Durca, despre care vă vorbesc, şi un frate mai mare cu vreo patru ani ca ea.

Pentru că aveau de toate şi erau alintaţi peste seamă, copiii aceştia se deosebeau de cei din curte prin felul lor arogant. Părinţii de multe ori lucrau peste program şi copiii au ajuns ai străzii, deprinzând de la cei mai răi din cartierul lor obiceiuri criminale. Când şi-au dat seama părinţii că i-au scăpat din mâini, au putut repara prea puţin. Au încercat să le schimbe şcoala, să le interzică să comunice cu copii aflaţi în vizorul poliţiei, dar mai rău făceau. Fratele Alexei şi Durca ţineau morţiş să facă altfel decât le porunceau părinţii.

Frate-său intră la zdup

N-a fost de mirare pentru nimeni când, la 17 ani, Alexei a fost arestat pentru viol şi dus într-o colonie cu regim sever. Durca tocmai termina clasa a şaptea. Nu era nici ea cheie de biserică pentru că intrase în vizorul poliţiei pentru furturi mărunte şi acţiuni antisociale. Între timp, tatăl copiilor moare într-un accident. Iar mama lor, ca să întreţină fiul puşcăriaş şi fiica ce-i ieşea din cuvânt la orice pas, s-a înţeles cu soacră-sa să-i aducă de vânzare vin de la ţară. Deschisese o cârciumă clandestină chiar în apartament. Şi pentru că mai bea uneori cu clienţii care veneau după băutură, mama a înteţit-o cu paharul şi, în câţiva ani, dintr-o femeie gospodină şi exemplară a ajuns o beţivă.

Se mărită cu un puşcăriaş

Dacă şi până atunci Durca nu o asculta, de acum încolo maică-sa nu era pentru ea decât ruşinea casei. Nu conta că ea însăşi era observată atent de poliţie, că frate-său făcuse puşcărie, acum pentru toate vina o purta mama. Se iscau scandaluri în familie cu bătăi, încât vecinii erau nevoiţi să-i despartă şi fireşte că în aceste încăierări victorioasă ieşea Durca. De multe ori maică-sa se alegea cu răni pe care le trata cu greu. Durca împreună cu frate-său porniseră să bea şi ei. Nu lucra niciunul dintre ei.

La 22 de ani, iată că Durca se mărită cu un client care venea după băutură la ei, un fost puşcăriaş şi el. În scurt timp, prinde gravidă, şi toată lumea din cartier aştepta cu inima la gură să se schimbe femeia asta, să bea mai puţin, să arate mai îngrijită, dar nimic din toate astea! Tocmai în perioada asta, după o scărmănătură a fiicei sale, moare maică-sa. Pe când încă zăcea bătută femeia, vecinii o sfătuiau să cheme poliţia, să scrie o plângere ca legea s-o pună în sfârşit la respect pe fiică-sa. Mama, care avea zile numărate, le răspunse: „N-am s-o pedepsesc eu, Dumnezeu va avea grijă de ea”.

Şi-a asfixiat în somn copilul

Iată că bătrâna moare, Durca naşte şi o altă veste cutremură cartierul. Copilul Durcăi moare în somn. Vita de mamă-sa, beată criţă, se răstoarnă cu tot trupul ei peste copilul pe care-l alăpta. A fost chemată poliţia, s-a făcut o expertiză medico-legală dar uite că rămâne femeia nepedepsită! Cică a fost un accident, nu era o crimă premeditată. Dar zvonuri de tot soiul împânziseră cartierul. Ba că un cumătru al Durcăi e colonel de poliţie şi că anume el a scăpat-o basma curată din nevoia asta.

Trăiau sub acelaşi acoperiş, Durca cu bărbat-său şi fratele ei Alexei. Ar fi vrut ea să-l scoată din spaţiul locativ pe frate-său şi să rămână unica proprietară a apartamentului. Dar nu se dădea bătut băiatul care avea gând de însurătoare. Certuri tot mai mari între ei, cu martori şi fără martori, cu bătăi şi insulte. Nu se lăsa bătut nici unul, nici altul. Pentru că ambii aveau drepturi egale să locuiască acolo. Era casa părinţilor lor şi o moşteneau amândoi. Apoi parcă s-a mai molcomit femeia pentru că era din nou însărcinată şi orice graviditate într-un fel sau altul schimbă firea omului.

Îl omoară şi pe-al doilea copil şi scapă nepedepsită

Bărbatu-său se angajase la un loc de muncă şi intenţiona să formeze o familie mai trainică. Durca îşi purta sarcina cu fudulie, adică „nu sunt şi eu o femeie ca oricare alta?”. A dus-o până la bun sfârşit, ieşea foarte des cu copilul în curte, părea o mamă grijulie şi atentă, până într-o zi… Bărbatu-său nu era acasă şi trecuse Durca drumul până la o vecină. Soţii lor lucrau împreună şi voia să ştie dacă al vecinei s-a întors acasă. Bate în uşă, nu i se deschide, bate mai tare, acelaşi lucru. Coboară Durca scările să se uite pe geam, poate vecina doarme? Când se uită, ce-i văd ochii? Vecina în pat cu bărbatul Durcăi, vă daţi seama!

Ce credeţi că face nebuna? Ia o piatră, sparge geamul vecinei şi aleargă acasă. Înfuriată cum era şi ţicnită de-a binelea de necaz, furie, durere, ia o pernă şi, ca să se răzbune pe soţul său, acoperă faţa copilului şi-l omoară. Când şi-a dat seama ce-a făcut, nu ştia cum să iasă din încurcătură. Cheamă medicii, cheamă poliţia, le-a spus că a ieşit din casă până la vecină şi când s-a întors a găsit copilul mort. Că ea n-are nicio vină şi nici nu ştie din ce cauză i s-a tras moartea copilului. Dacă ar fi fost prima dată, poate că oamenii legii ar fi trecut mai uşor întâmplarea cu vederea. Dar Durca și-a mai omorât un copil!

E însărcinată din nou

A fost arestată şi ţinută 72 de ore ca să i se confirme sau nu vina. În explicaţia pe care a prezentat-o poliţiei, Durca a vrut să pună în cârca fratelui său moartea copilului. Chipurile el a vrut să se răzbune pe sora sa. Dar Alexei tocmai în momentul în care s-a întâmplat nenorocirea nu era acasă şi nici măcar în oraş, lucru pe care l-au confirmat uşor prietenii lui. Şi totuşi nu se ştie prin ce mister, dar nenorocita scapă de puşcărie şi de data asta. Vă daţi seama de rumoarea din cartierul lor, ipoteze peste ipoteze, presupuneri de tot soiul şi niciuna care ar aduce o explicaţie raţională.

Poate că nu v-aş fi povestit această istorie, dar sunt nevoită să o fac pentru că alături de noi trăiesc monştri cu chip de om şi am impresia uneori că, atunci când vă povestesc aceste întâmplări, e de parcă aş sparge un buboi şi răutatea s-ar duce pe vânt sau pe ape. Zic, nu v-aş fi povestit această întâmplare, dar mi-a telefonat cineva din cartierul cu pricina şi mi-a spus o noutate care m-a îngrozit: Durca e însărcinată din nou…

The following two tabs change content below.
Lidia Bobână

Lidia Bobână

Lidia Bobână

Ultimele articole de Lidia Bobână (vezi toate)