Al treilea sex există şi în RM

Grija bunicii Catea şi a lui Dumnezeu pentru V.

După ultima operaţie prin care a trecut, Valentin a strigat de bucurie: „Voi fi ca Dimca!”. Era bucuros că va putea urina în sfârşit ca un băieţel. Cu ochi dulci şi zâmbet de fetiţă, copilul a suportat bărbăteşte cele şase intervenţii chirurgicale de corijare de sex.

Nadea Roşcovanu

Născut hermafrodit (cu organe genitale atât feminine, cât şi masculine), peste un timp, urmează să suporte alte operaţii, de extirpare a organelor genitale feminine.

Valentin s-a născut într-o familie consumatoare de droguri. După ce i-au murit părinţii, a ajuns într-un centru de plasament pentru copii, de unde l-au luat spre adopţie o familie care creşte alţi şase copii. Când medicii le-au spus că băiatul este hermafrodit şi urmează să suporte mai multe intervenţii chirurgicale, şocaţi, părinţii adoptivi au vrut să renunţe la copil. Însă vecina acestei familii, tanti Ecaterina, o bătrână credincioasă, i-a convins că dacă ei vor avea grijă de acest copil şi Dumnezeu va avea grijă de ei. Le-a promis că-l va însoţi pe băiat la spital cât va fi necesar, numai să nu-l abandoneze.

Sfatul bunicăi Ecaterina

Aşa a făcut, la fiecare operaţie prin care a trecut, bătrâna i-a fost alături. Când se ciocnea de anumite obstacole, se ruga lui Dumnezeu. Şi el o ajuta, prin oameni cu inimă mare, care-i apăreau în cale ori de câte ori aveau nevoie, fie cineva se oferea să-i transporte la spital, fie altcineva le aducea alimente.

În aceşti doi ani de când îi este alături, băiatul are şase ani, bunica Ecaterina, cel mai apropiat şi iubit om pentru Valentin, l-a învăţat pe băiat să vorbească. Înainte de fiecare operaţie, băiatul împreunează mâinile şi se roagă: „Dumnezeule, dragă, ajută-mă…”.

Medicii îi dau şanse pentru o viaţă sexuală normală

Valentin a fost operat cu succes până acum de echipa de medici a secţiei Urologie Pediatrică din cadrul Centrului Mamei şi Copilului. Determinarea cu exactitate a sexului lui Valentin a fost posibilă după efectuarea testului genetic, micuţul s-a dovedit a fi băiat, respectiv urma să fie operat ca atare, şi aceasta deşi organele sexuale masculine erau mai puţin dezvoltate. După ce i-au coborât testiculele din abdomen în scrot şi i-au mărit penisul, medicii i-au construit şi canalul de urinare, aşa încât copilul poate să urineze acum ca un bărbat.

„Va fi bărbat şi tată”, ne asigură şeful secţiei Urologie Pediatrică, Ion Zaharia, deşi tot dumnealui ne spune că nu se ştie nivelul hormonal pe care-l va atinge Valentin la vârsta pubertăţii, decisiv pentru înclinaţiile sexuale pe care le va avea. Din această cauză, Valentin va trebui să fie supravegheat permanent de un medic endocrinolog.

Născuţi cu caracteristici sexuale atât feminine, cât şi masculine, hermafrodiţii sunt recunoscuţi în unele ţări ca cel de-al treilea sex.

Anual, la Centrul Mamei şi Copilului, secţia Urologie Pediatrică, sunt internaţi 600 de copii cu malformaţii congenitale. Aproximativ cinci–şase copii hermafrodiţi sunt supuşi intervenţiilor chirurgicale, gratis pentru cetăţenii RM. Astfel de operaţii se efectuează în Republica Moldova de mai bine de 30 de ani. Spitalul dispune de echipament şi medici calificaţi formaţi în străinătate.

După operaţii, aceşti oameni reuşesc să-şi creeze familii şi dau viaţă copiilor. Există totuşi cazuri complicate care nu pot fi tratate nici în RM şi nici în străinătate.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)