Al doilea târg de informare privind piaţa muncii din Moldova, organizat în Germania

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi proiectul UE „Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi reîntoarcere a migranţilor”, în parteneriat cu Centrul pentru Migraţie Internaţională din Germania, a organizat la 20 noiembrie curent în oraşul Nurnberg, Germania, cel de-al doilea târg de informare privind piaţa muncii din Moldova pentru moldovenii stabiliţi în Germania care ar dori să se întoarcă acasă.

Târgul contribuie la dezvoltarea ţării

Au fost invitate zece companii: Starnet, Moldcell, Alied Testing, Mobiasbancă, Summa, Zona economică liberă Bălţi, Efes Vitanta, Roedl and Partner, IDS Consulting şi două agenţii private de recrutare – HR consulting şi TopJobs – care au oferit locuri de muncă vacante în domeniile IT, bancar, construcţii, produse alimentare, servicii etc.

„Acest târg ne oferă posibilitatea de a găsi angajaţi cu experienţă şi cunoştinţe care ar contribui cu siguranţă la dezvoltarea companiei în particular şi a ţării în general”, au remarcat angajatorii.

Scopul programului este de a oferi suport financiar suplimentar salariului de bază moldovenilor din Germania. Organizaţiile diasporei moldoveneşti din Germania, alături de Consulatul General al Republicii Moldova din Frankfurt pe Main, au promovat evenimentul atât în nordul, cât şi în sudul Germaniei.

Inaugurarea târgului a avut loc în prezenţa dlui Sergiu Sainciuc, viceministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, care a salutat evenimentele menite să informeze moldovenii de peste hotare despre oportunităţile pieţei muncii din Moldova.

În prezent, în Moldova activează aproximativ 160 de companii germane, iar investiţiile Germaniei în piaţa muncii din Moldova reprezintă 110 mil. de dolari. Aceasta constituie o dovadă clară a relaţiilor de colaborare moldo-germane.

Pentru a încuraja moldovenii de peste hotare să se întoarcă acasă, Guvernul R. Moldova a lansat un program de redirecţionare a remitenţilor spre dezvoltarea ţării prin deschiderea afacerilor proprii. Pentru fiecare leu din remitenţe investit în ţara de origine, guvernul dublează suma.

Schimb de informaţie şi experienţă

Acest program , numit „1+1”, a fost iniţiat de curând şi este implementat de Organizaţia pentru Dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Pe lângă informarea cetăţenilor RM despre posibilităţile pieţei muncii din Moldova, evenimentul a avut ca scop consolidarea relaţiilor dintre Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din R. Moldova şi instituţia similară din Germania.

Mai mult, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Agenţia Federală de Angajare din Germania şi proiectul UE „Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi reîntoarcere a migranţilor” a semnat un acord de colaborare care vizează schimbul de informaţie şi experienţă.

„Astfel de evenimente sunt utile pentru a consolida relaţiile dintre Moldova şi ţările UE şi a facilita apropierea Moldovei de concetăţenii săi de peste hotare. Asigurând transparenţa pieţei muncii din Moldova, vom facilita şi îmbunătăţi controlul fluxului de migraţie”, a menţionat Per Lindberg, directorul proiectului.