Al cui e „Maybach”-ul de 360.000 de euro?

EXCLUSIV // JURNAL a aflat cine sunt proprietarii celor mai scumpe maşini din R. Moldova

Un taximetrist din Chişinău este proprietarul celui mai scump automobil din R. Moldova. Este vorba despre un Maybach 57 S, preţul de piaţă al căruia este de 360 de mii de euro. Deşi proprietarul automobilului susţine că a cumpărat această maşină împreună cu nişte cunoştinţe din Germania şi că Maybach-ul este folosit de către o agenţie de organizare a nunţilor, bărbatul refuză să spună despre ce agenţie este vorba şi cât costă închirierea luxosului automobil. Soţia sa, la rândul ei, afirmă că maşina a fost înregistrată întâmplător pe numele lui Sergiu. În acelaşi timp, mai multe persoane afirmă că singurul Maybach din R. Moldova aparţine fiului fostului preşedinte moldovean, Oleg Voronin. Proprietarii celorlalte maşini de lux sunt milionari cu acte în regulă.
Sergiu lucrează taximetrist

JURNAL a scris încă în vara anului trecut despre Maybach-ul cu care a fost văzut Oleg Voronin plimbându-se prin oraş. Straniu este însă faptul că luxosul automobil nu este înregistrat pe numele lui Oleg, ci al unui cetăţean al R. Moldova, absolut necunoscut. În încercarea de a afla cine este fericitul proprietar al celei mai scumpe maşini din R. Moldova, am mers la domiciliul lui Sergiu (aşa îi spune proprietarului maşinii – n.r.). Ceea ce am descoperit ne-a surprins. Sergiu locuieşte într-un apartament dintr-un bloc vechi din sectorul Buiucani al capitalei. Balconul apartamentului, fără geamuri, nici de departe nu pare să aparţină unui milionar. „Sergiu nu-i acasă. El stă rar acasă pentru că lucrează taximetrist”, ne-a explicat o vecină.
O problemă
Când i-am spus că bărbatul este proprietarul celei mai scumpe maşini din Chişinău, femeia a făcut ochii cât cepele. „Glumiţi? Nu este adevărat! Îmi pare că el nu are deloc maşină şi nici bani pentru a-şi lua o maşină atât de scumpă”, ne-a spus femeia, precizând că nu l-a văzut niciodată pe Sergiu cu o maşină scumpă. Nici alţi vecini de-ai lui nu-şi amintesc să fi văzut vreodată un Maybach în curte. Asta deşi maşina a fost înregistrată la Chişinău încă în anul 2007.
Şi soţia lui Sergiu s-a mirat atunci când i-am vorbit de Maybach. „El a rezolvat deja această problemă”, s-a grăbit să ne spună ea. Potrivit femeii, soţul său a aflat mai demult că pe numele lui a fost înregistrată o maşină foarte scumpă, dar a clarificat deja lucrurile. „Maşina pe care o avem noi e foarte modestă”, a ţinut să ne asigure ea.
Maybach pentru nunţi?
Sergiu are însă altă explicaţie. Contactat de JURNAL, el ne-a declarat că maşina cu adevărat îi aparţine, doar că ea a fost cumpărată de nişte cunoştinţe de-ale lui din Germania şi doar înregistrată pe numele lui pentru că cetăţenii germani nu au dreptul la proprietate în R. Moldova. Sergiu mai susţine că maşina e utilizată într-o agenţie de organizare a nunţilor.
Atunci când l-am întrebat însă cum se numeşte agenţia şi cum am putea vedea maşina, proprietarul Maybach-ului s-a blocat. „Nu ştiu cum se numeşte. Sunaţi mai târziu dacă vreţi să vă dau numărul de telefon de acolo”, a încercat el să iasă din încurcătură. Când am revenit, Sergiu era mult mai sigur pe sine. „De unde aţi luat aceste informaţii? N-aveţi voi treabă cu Maybach-ul meu! E secret comercial”,  s-a răstit el, avertizându-ne că vom avea probleme dacă vom scrie despre el.
Sergiu nu-l ştie pe Oleg Voronin
Sergiu a refuzat categoric să ne spună la ce agenţie putem găsi maşina şi s-a enervat atunci când i-am spus că mai multe persoane afirmă că l-au văzut pe Oleg Voronin cu acest automobil. „Prostii!  De unde aţi luat aceste minciuni? Verificaţi informaţiile înainte de a mă întreba despre aşa lucruri!”, ne-a sfătuit Sergiu, adăugând că nici el, nici agenţia şi nici maşina nu au nevoie de publicitate în ziare.
Precizăm că un Maybach 57 S costă circa 360 de mii de euro, sau 6, 3 milioane de lei. În România, sunt doar patru Maybach-uri. Proprietarii acestora sunt multimilionarii Dan Adamescu, Ion Ţiriac, Viorel Cataramă şi Gigi Becali.
Cele mai luxoase maşini din Chişinău

În afară de Maybach-ul taximetristului Sergiu, în Chişinău mai sunt înregistrate trei Rolls-Royce-uri Phantom, preţul cărora este de 320 de mii de euro. Una dintre aceste maşini aparţine omului de afaceri Gabriel Stati. De asemenea, pe străzile capitalei poate fi văzut un Maseratti Granturismo care costă 116 mii de euro şi care aparţine fostului premier Ion Sturza, un Ferrari F430, care costă peste 200 de mii de euro, două Bentley-uri preţul cărora urcă peste 300 de mii de euro. Printre proprietarii celor mai scumpe maşini din R. Moldova figurează şi numele premierului Vlad Filat, care este posesorul unui BMW 760 LI. Această maşină costă peste 100 de mii de euro.