Al cincilea Trofeu Cronograf pentru Cehia // Cronograf 2017 și-a premiat câștigătorii

La Gala de închidere a celei de-a XIV-a ediții, care a avut loc pe 30 mai la Centrul Cultural Odeon, Marele Premiu şi Trofeul Festivalului, în valoare de 2500 de euro, oferit de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, i-a revenit filmului „O istorie conjugală /A marriage story/” (Cehia), regia – Helena Trestikova, imagine – David Cysar, Vlastimil Hamernik. Juriul de la Secțiunea Principală a acordat premiul „pentru reprezentarea schimbărilor în lumea modernă prin prisma unei singure familii”. Regizoarea cehă Helena Trestikova este pentru a doua oară câștigătoare a Marelui Premiu al FIFD Cronograf, obținând trofeul şi în ediția din 2008 pentru filmul „Marcela”. Directorul OWH Studio, Virgiliu Mărgineanu a menționat că acesta este al cincilea trofeu Cronograf care merge în Cehia, de la prima ediţie a festivalului de film.

Victoria POPA

Festivalul Internațional de Film Documentar Cronograf a avut în acest an conceptul „Art&Life”, reflect eterna îmbrățișare dintre artă și viață.

La secțiunea destinată publicului adolescent „Un LIKE pentru DOCUMENTAR” premiul i-a fost oferit filmului „Vezi?/Lo Ves?” (Spania),11 min., regie – Patty Bonet, imagine – Miguel Camino. Filmul a fost apreciat de un juriu compus din cinci liceeni, care și-au argumentat alegerea prin faptul că pelicula reprezintă viziunea nouă și autentică a tinerilor asupra filmului documentar. Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova a oferit premiul la această secțiune în valoare de 10.000 de lei.

Profesionalismul și calitatea proiecțiilor prezentate la Secțiunea Producții Locale au decis-o membrii juriului – Max T. Ciorbă, regizor de film (R. Moldova), jurnalista Corina Ceaușescu (România) și Andrei Mâțu, jurnalist și regizor audio (R. Moldova).

Astfel, Premiul I şi Trofeul Secţiunii Producţii Locale „pentru utilizarea inspirată a muzicii și folosirea în mod profesionist a imaginii și montajului în crearea unui eseu artistic”, în valoare de 7000 de lei, oferit de MoldCinema, i-a revenit documentarului „Cine iubește și lasă/ Who Loves and Leaves”, 17min., în regia lui Victor Galușca, imaginea – Andrei Moraru.

Premiul II al Secțiunii Producții Locale, pentru un documentar care prezintă o istorie a unei ere apuse, i-a fost oferit jurnalistei Eugenia Pogor pentru filmul „Buncărul/ The Bunker”, 13 min., imaginea – Alexei Golubev. Premiul în valoare de 3000 de lei a fost oferit din partea agenției de turism Stil Tur.

Premiul III a fost acordat producției „O viață, trei țări, zece copii/ A Life, Three Countries, Ten Children”, 13min., regia și imaginea lui Alexandru Popescu, „pentru un documentar-portret și utilizarea tuturor elementelor specifice filmului documentar”. Filmul prezintă un destin care merită văzut și ascultat. Acesta a fost oferit de Editura Arc.

Secțiunea CadRo, care în acest an a ajuns la a X-a ediție de când a fost instituită, juriul – Ciprian Mega, regizor de film, scriitor și preot ortodox (Cipru), Anatol Durbală, regizor și actor (Republica Moldova), și managerul cultural Robert Adam (România), a acordat Trofeul cadRO și premiul I în valoare de 3000 de RON, oferit de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, filmului „În căutarea tatălui pierdut/ In Search of a Lost Father” (România), regia și imaginea lui Ionuț Teianu, „pentru construcția dramatică, pentru urmărirea evoluției personajului principal și a parcursului său, unul inițiatic, cu discreție și obiectivitate”.

Premiul II la Secţiunea cadRO, în valoare de 10.000 de lei și oferit de Uniunea Cineaștilor, a fost acordat filmului „Camera obscură/Camera obscura” (România), regia lui Gheorghe Preda, imaginea – Liviu Marghidan, „pentru cercetarea laborioasă a subiectului, construcție coerentă și integrarea materialului de arhivă eterogen într-un tot unitar”.

Premiul Victor Bucătaru, în valoare de 7000 de lei, a fost oferit filmului ce a luat Premiul III la secţiunea CadRO, „O viață ratată/ A Failed Life” (România), regia lui Eugeniu Bocancea, imaginea – Doru Ihnatiuc, „pentru abordarea unui subiect istoric complex și ca încurajare la început de carieră”.

Mențiunea specială la Secțiunea cadRO a fost acordată filmului „Frații Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi/ The Manakia Brothers. Diary of a Long Look Back” (România), regia – Eliza Zdru, imagine Paula Onet.

Premiul Simpatia Publicului la Secțiunea cadRO a fost câștigat de filmul „Când timpul nu mai are răbdare” (Olanda/România), regia – Andreea Dumitriu, imaginea – Jesse Tuenter.

La Secțiunea Principală Premiul pentru Regie în valoare de 1000 de Euro a fost luat de  documentarul „Un Bastard/ A Bastard Child” (Suedia/Norvegia), regia lui Knutte Wester, imaginea – Knutte Wester, Maja Dennhag, Fredrik Oskarsson, Simon Ohman Jonsson. Anul acesta premiul a fost oferit de Centrul Național al Cinematografiei din R. Moldova „pentru originalitatea și maturitatea artistică în abordarea unui subiect personal”.

La aceeași secțiune, Premiul pentru IMAGINE, „pentru subtilitatea cu care pune în valoare relațiile dintre personaje și lumea înconjurătoare”, în valoare de 1000 Euro și oferit de TV5 MONDE, a revenit filmului „Ama-San” (Portugalia/Elveția), regie și imagine de Claudia Varejao.

Ministerul Culturii al Republicii Moldova a oferit Premiul Special al Juriului în valoare de 1000 de euro, care a revenit filmului „Oamenii satului/ Village People” (Bulgaria), regia semnată de Tzvetan Dragnev, imaginea – Plamen Gelino. Acesta a fost dat „pentru mijloacele originale folosite pentru a descrie un univers rural pe cale de dispariție”.

Filmul „Bezness, ca de obicei/ Bezness as usual” (Olanda), regia lui Alex Pitstra, imaginea – Tadeusz Kieniewicz, Alex Pitstra, Rosan Breman, a obținut mențiunea specială la Secțiunea Principală, „pentru curajul cu care aduce pe ecran o poveste personală și pentru reflectarea relațiilor dintre oameni ce aparțin diferitor culturi”.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj i-a revenit filmului „Profesorul de sport, aurul și râul/ The PE Teacher, The Gold and the Rive” (Kârgâzstan), regia și imaginea lui Amanbek Azhymat, „pentru promovarea valorilor general-umane, a familiei și rezistenței în condiții dure de viață”.

Membrii juriului la categoria Scurtmetraje a Secțiunii Principale au fost Pavel Bălan, director de imagine și fotograf (R. Moldova), actrița Zinaida Timofti (R. Moldova) și directorul de imagine, Ruben Agadjanean (R. Moldova).

Premiul Simpatia Publicului la Secţiunea Principală a fost câștigat de producția austriacă în regia lui Pavel Cuzuioc, „Secondo me”.

Pentru al doilea an consecutiv, UN Women Moldova a oferit un Premiu Special, în valoare de 544 de euro, pentru filme care abordează subiecte ce țin de lupta pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen. Filmul câștigător este „Femei+ / Women+”(Rusia), în regia Nastiei Kuzyakova, imaginea – Oleg Tolmachov.

Membrii juriului din acest an la FIFD Cronograf au fost: actorul moldovean și președintele Juriului, Valeriu Andriuță (R. Moldova), regizorul Bartosz Konopka (Polonia), regizoarea de film documentar și directorul de programe al Festivalului Internațional de Film Documentar Millennium, Zlatinka Rousseva (Belgia), criticul de film și directorul de programe la Festivalul Internațional de Film din Yerevan, Artur Vardikyan, și Taalaibek Kulmendeevis, regizor de film și președintele Uniunii Cineaștilor din Kârgâzstan.

Menționăm că Trofeele FIFD Cronograf sunt realizate de sculptorul Valentin Vârtosu, începând cu prima ediție a Festivalului.

FIFD Cronograf, cel mai mare eveniment cinematografic din țară și unul de reper în circuitul festivalurilor din Europa de Est, este organizat din 2001 de către OWH Studio.

The following two tabs change content below.