Al cincilea as al lui Ghimpu

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu vrea cu tot dinadinsul să evite anticipatele. În cadrul unei conferiţe de presă susţinută vinerea trecută, oficialul a declarat că şi-ar dori un referendum în cadrul căruia cetăţenii să decidă dacă are sau nu nevoie R. Moldova de noi alegeri.

„Depăşirea crizei constituţionale nu o văd decât prin referendum”, a declarat Ghimpu. Preşedintele interimar a explicat în cadrul emisiunii „Chestiunea Zilei” de la Jurnal TV ce ar trebui să presupună acest referendum. „Vreau un referendum constituţional în carul căruia îi vom întreba pe cetăţeni dacă vor alegeri anticipate sau vor ca actualul Parlament să-şi continue activitatea în baza votului din 29 iulie dat de ei. De asemenea, i-aş întreba pe cetăţeni dacă sunt de acord ca, pentru depăşirea crizei, preşedintele R. Moldova, în acest moment, să fie ales de către actualul Parlament, iar pe viitor, direct de către alegători, în alegeri prezidenţiale organizate concomitent cu cele parlamentare”, a spus Ghimpu.

Totuşi, referendumul constituţional nu poate fi organizat până când autorităţile nu vor obţine consimţământul Comisiei de la Veneţia. În acest scop, patru reprezentanţi ai fracţiunilor din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) pleacă astăzi la Strasbourg pentru a se întâlni cu preşedintele Comisiei de la Veneţia. În fruntea delegaţiei moldovene se află preşedintele Mihai Ghimpu. „Deja este clar că PCRM nu va vota pentru modificarea art. 78 din Constituţie până la alegeri şi atunci ce rost au anticipatele? Avem nevoie de o altă soluţie şi vom încerca să convingem Comisia de la Veneţia că cea mai bună soluţie este un referendum. Trebuie să evităm anticipatele pentru că altă cale nu există”, a declarat Ghimpu.

Preşedintele interimar este sigur că de această dată Comisia va susţine propunerea Alianţei. Totuşi, în cazul în care Comisia de la Veneţia va spune că nu acceptă această soluţie, Ghimpu afirmă că ar putea organiza un referendum consultativ pentru a-i întreba pe cetăţeni cum să procedeze el în această situaţie – să dizolve sau nu Parlamentul.

Potrivit lui Ghimpu, propunerea de a organiza un referendum constituţional a fost discutată în cadrul AIE şi acceptată de toate componentele Alianţei.

M.R.