Al 11-lea premiu naţional // Scrisorile lui Buraga

Ieri am discutat de ce directorul nostru dr P.Stuh nu a obţinut premiul naţional. Unii spuneau că numele său a fost inclus în lista celor 10 laureaţi, dar l-a şters cineva, alţii spuneau că acel cineva este chiar premierul Filat, care, în felul acesta, s-a răzbunat pe talentatul psihiatru şi psihanalist pentru faptul că acesta şi-a făcut transplant de păr pe cap. Or, în republicuţa noastră nu pot încăpea două personalităţi marcante cu transplant de păr pe cap. Asta ne-a revoltat la culme pe toţi pacienţii din salon, dar în mod deosebit pe sanitara Vera care venise cu iniţiativa înaintării directorului dr Stuh la premiul naţional.

Toate colectivele îşi înaintează şefii la premiul naţional, noi de ce să rămânem în urma altora? Şeful nostru cu ce-i mai rău decât alţii? Ba dimpotrivă, este un bărbat al neamului mioritic, un zimbru al psihiatriei naţionale, un hipocrate al Basarabiei moldave, spusese ea, dând citire unui text în care se afirma că dl Stuh se scoală devreme, se spală pe dinţi, nu scuipă pe trotuar şi este foarte muncitor şi răbdător, deoarece are tălpile verzi şi mai poartă înfipţi în ele ciulinii de pe toloaca satului natal. În afară de aceasta, merită atenţia faptul că dr Stuh se află în primele rânduri ale luptei anticomuniste încă din fragedă copilărie şi majoritatea psihiatrilor şi psihanaliştilor autohtoni s-au înălţat sub razele generoase ale talentului său nativ. Nu se poate, este revoltător faptul ca dr Stuh să nu primească premiul naţional pentru că şi-a făcut transplant de păr ca Filat, asta-i dictatură. Dacă dl Filat se simte nevinovat, el trebuie să găsească o modalitate prin care să înlăture suspiciunea de răzbunare, acordând al 11-lea premiu naţional pentru dr Stuh, spuse sanitara Vera în aplauzele noastre recunoscătoare. Ea exprimase ceea ce fiecare dintre noi nici nu reuşise să înţeleagă bine.

Acuma stau şi mă gândesc cine şi de ce s-a răzbunat pe mine atât de crunt, încât nici nu m-a inclus în lista laureaţilor premiului naţional?

Al vostru şeveliur, dafincloer, laureasiat, Ion BURAGA

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga