AKP câştigă alegerile din Turcia, dar nu obţine majoritatea calificată // Lumi paralele

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării al premierului Recep Tayyip Erdogan a obţinut o victorie zdrobitoare la alegerile de duminică din Turcia, asigurându-şi a treia legislatură consecutivă, potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 99 la sută din voturi.

După numărarea a 99 la sută din voturi, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan, aflat la putere din 2002, a obţinut 50 la sută din voturi, potrivit posturilor de televiziune.

Acesta va putea astfel să formeze singur Guvernul, deoarece deţine majoritatea absolută în Parlamentul cu 550 de locuri, obţinând 326 de mandate.

„Astăzi, încă o dată democraţia, voinţa naţională au câştigat”, a declarat Erdogan, însoţit de soţia sa, Emine, de la balconul sediului AKP din Ankara, adresându-se mulţimii formate din câteva mii de persoane ce purtau steaguri ale partidului.

Erdogan, fost militant islamist, a afirmat, de asemenea, că odată cu victoria AKP „au câştigat şi Gaza, Palestina şi Ierusalimul”, afişându-şi încă o dată simpatia faţă de lumea musulmană şi în special faţă de cauza palestiniană.

De această dată, chiar dacă AKP a obţinut un procent record de voturi la nivel naţional, va avea mai puţine mandate, din cauza sistemului electoral turc, proporţional, potrivit rezultatelor.

După AKP s-a clasat Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), principala forţă de opoziţie, cu 25,9 la sută din voturi, urmat de naţionaliştii din MHP, cu 13 la sută.

AKP nu a obţinut totuşi majoritatea calificată (367) pe care o spera, pentru a putea modifica, fără referendum, Constituţia moştenită de la militari, după puciul din 1980.

Acesta are însă 330 de deputaţi necesari pentru a supune aprobării populare orice amendament adus Legii Fundamentale.

Erdogan a promis însă duminică seara că va căuta „cel mai vast consens” cu opoziţia şi societatea civilă turcă pentru „redactarea unei noi Constituţii liberale demne de Turcia”.

Candidaţii prezentaţi ca independenţi de principala formaţiune prokurdă au obţinut aproximativ 30 de mandate. (mediafax.ro)

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)