Ajutorul social de 130 de lei şi balamucul de la primării

INDIGNARE // În afară de certificatele care demonstrează  veniturile familiei la acordarea ajutorului social de 130 de lei, pentru perioada rece a anului, solicitanţilor li se iau în calcul şi remitenţele

Ai televizor, maşină de spălat automată, frigider, porc şi vacă, apă caldă şi WC în casă? Acestea sunt doar câteva întrebări din cererea de ajutor social pe care trebuie să o completeze la autoritatea publică centrală pensionarii, invalizii, familiile defavorizate pentru a primi ajutorul social de 130 de lei lunar, acordat pentru perioada rece a anului. Potrivit legislaţiei, de această indemnizaţie beneficiază şi familiile care nu au alte ajutoare sociale, însă venitul lunar global al acestora e mai mic decât nivelul venitului lunar minim garantat de stat, stabilit pentru anul curent în valoare de 742 lei pentru un membru de familie. În afară de faptul că solicitanţii care completează cererea de ajutor social trebuie să aducă la primărie certificatele ce demonstrează venitul întregii familii, în cerere se iau în calcul şi remitenţele.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, ajutorul social se oferă în baza Legii nr. 133 din 2008,  începând cu 1 ianurie 2011, care se va acorda pentru lunile ianuarie – martie, noiembrie – decembrie şi va constitui, în anul curent, 130 lei lunar.

„Anul trecut, au beneficiat de ajutor social în perioada rece a anului persoanele care au avut un venit lunar de până la 900 de lei, stabilit numai pentru anul 2010, fără a evalua veniturile familiei. Anul acesta, ajutorul social de 130 de lei acordat pe perioada rece a anului este dat persoanelor care au un venit minim garantat de stat de 742 de lei, calculat după evaluarea veniturilor familiei”, a precizat şeful serviciului de presă al MMPSF, Elena Căpăţână.

Potrivit ei, dreptul la ajutor pentru perioada rece a anului se va stabili familiilor defavorizate concomitent cu determinarea dreptului la ajutor social, în baza aceleiaşi cereri pentru acordarea ajutorului social, depusă la asistentul social din cadrul primăriei localităţii.

„La noi în sat în fiecare zi se face rând şi anume la uşa asistentului social. Toţi vor ajutor social, noi nu avem dreptul să le interzicem şi oricine are dreptul să solicite”, a comunicat pentru JURNAL, Angela Prisăcaru, asistent social la primăria satului Verejeni, raionul Teleneşti.

Întrebată de JURNAL câte familii din sat nu au televizor, frigider în casă, asistentul social a spus că „din cei 3028 de locuitori ai satului, 24 de familii sunt defavorizate, dar oricum toţi au televizor. Nu am auzit să existe în sat familii fără televizor”.

Potrivit asistentei, ajutor social solicită toţi oamenii din localitate şi în fiecare zi se face rând la uşa primăriei, pentru a completa cererea de ajutor social, care este alcătuită din cinci compartimente şi le vine foarte greu solicitanţilor s-o completeze şi să adune certificatele ce trebuie incluse în cerere.

Rodica Răilean, asistent social în cadrul primăriei satului Paşcani, raionul Criuleni, este de părerea că „sunt foarte mulţi solicitanţi şi cu fiecare îţi trebuie aproximativ o oră ca să completezi cererea şi să le explici dacă pot sau nu beneficia de ajutorul social de 130 de lei, iar de acest ajutor au toţi nevoie”.

Unde-i dreptatea?

JURNAL de Chişinău a intervievat câţiva locuitori ai unui sat din împrejurimile Chişinăului.

Elena Roman, 63 de ani, pensionară

Am fost la primărie ca să completez cererea pentru a primi ajutorul social de 130 de lei. Cu ei aş plăti măcar lumina şi telefonul, căci pensia de 600 de lei, pe care o am după 42 de ani de vechime de muncă neîntreruptă, nu-mi ajunge nici pentru medicamente. Şi mi-au spus că nu mi se cuvine, pentru că soţul meu are 1000 de lei pensie şi împreună avem 1600 de lei. În plus, mi-au mai spus că am vacă şi porc. Apoi m-au întrebat dacă am televizor, frigider şi maşină de spălat. Le-am spus că am, că am muncit pentru toate acestea, iar copiii mi-au cumpărat maşina de spălat automată. Cei din parlament cred că oamenii de la sat trăiesc ca la stână şi nu trebuie să aibă nimic – nici televizor, nici telefon, nici frigider, ca să primească un ajutor din partea statului. Eu prăşesc toată vara ca să ţin o vacă şi ceva animale în jurul casei. Unde-i dreptatea?

Maria Popa, 51 de ani

Am completat şi eu cererea ca să primesc cei 130 de lei, dar încă nu ştiu dacă voi primi, deoarece mai trebuie să duc certificate de salariu, de invaliditate şi încă mai trebuie să vină acasă ca să vadă ce am prin casă. Eu am muncit toată viaţa şi am agonisit câte ceva, iar acum să vină cineva să-mi numere lucrurile din casă ca să-mi dea 130 de lei?! Nu le este ruşine, pentru că am un copil invalid de gradul II, care are o pensie de invaliditate de 240 de lei, soţul lucrează numai la sezon, iar eu am 1400 de lei din care plătesc drumul, căci nu merg la Chişinău pe jos! Băiatul cel mare locuieşte la mine cu nevasta şi copilul şi nu ştiu de ce trebuie să duc şi certificatul lui de salariu. El doar are familia lui?

Anghelina Crudu, 62 de ani, pensionară, invalid de gradul II

Am 600 de lei pensie şi nu-mi ajunge de nimic şi chiar mă salvează acei 130 de lei, chiar dacă nu-mi ajung, dar tac şi eu căci nu am pe nimeni, nici soţ, nici copii. Am completat ancheta cu trei zile în urmă, dar încă nu sunt sigură dacă-i voi primi. Nu am nici maşină de spălat automată şi nici frigider. Chiar dacă l-aş avea, nu am cu ce să-l ţin. Am cumpărat un televizor cu cinci ani în urmă şi pe acela cu ajutorul unor nepoate. Pensia mea merge mai mult pe medicamente, iar pe lângă casă am doar câteva găinuşe.

Onofrei Maria, pensionară, 81 de ani

Am făcut cererea şi cred că îmi vor da ajutorul social, pentru că am pensia de 725 de lei şi nu am pe nimeni. Soţul a murit şi copii nu am. Am lucrat învăţătoare toată viaţa şi acum la bătrâneţe trăiesc foarte greu. Am trei găini şi un cocoş, dar din pensie îmi cumpăr medicamente de 200 de lei, în fiecare lună, economisesc şi-mi cumpăr lemne de iarnă, că gazul îl folosesc numai la făcut mâncare. Am televizor, dar frigiderul îl folosesc ca dulap, pentru că n-am ce pune în el.

Viorica Burlacu, mamă a şapte copii

Completez şi eu cererea pentru că am nevoie, dar de-acum nu ştiu dacă îmi vor da ajutorul social. Eu nu lucrez şi soţul la fel nu este angajat, deşi lucrează acolo unde este chemat. Am primit ajutor social jumătate de an, pentru că am mulţi copii, dar oricum nu-mi ajunge de nimic. Nu sunt de acord să-mi controleze casa ca să vadă ce am în gospodărie. Soţul meu merge la Moscova şi munceşte din greu. Am şi televizor, şi frigider, şi maşină automată, pentru că spăl pentru nouă persoane, dar oare acestea sunt un obstacol pentru a primi indemnizaţia de 130 de lei lunar măcar pentru perioada de iarnă?

Varvara Botnari, 70 de ani, pensionară

Mi-au spus că nu voi primi anul acesta ajutorul social pentru că avem cu soţul împreună 1600 de lei, deşi anul trecut am primit, pentru că suma minimă era de 900 de lei. Ce pot să fac? Să lupt cu morile de vânt?

Vera Mărgineanu (70 de ani), în casa în care locuieşte, lângă frigiderul gol. Se întreţine singură, pensia sa lunară constituie 742 de lei. Din cauza modificărilor legii privind acordarea ajutorului social, nu va beneficia de ajutorul material de 130 de lei. De trei săptămâni, nu are curent electric, deoarece nu a avut 70 de lei ca să plătească consumul energiei electrice. Face focul o dată pe zi. Cu trei ani în urmă, a suferit un accident şi acum jumătate din pensie o cheltuieşte pe medicamente.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.
Victoria Popa

Victoria Popa

Victoria Popa

Ultimele articole de Victoria Popa (vezi toate)