„Ajut pe cineva, deci sunt fericită”

„Respiraţia a doua” pentru oamenii de vârstă onorabilă

Mai bine de 15 ani, Irina Baikalov îşi dedică tot timpul pentru a le oferi persoanelor de o vârstă onorabilă „cea de-a doua respiraţie”. Pe 30 septembrie 1998, la Bălţi, în ajunul Zilei Internaţionale a oamenilor în etate, a fost deschis primul centru gerontologic interdisciplinar pentru reabilitare socială şi medicală „Respiraţia a doua pentru Moldova”. Ideea de a deschide un astfel de centru i-a venit Irinei când mamei sale, odată ieşită la pensie, şefii i-au pus verdictul: „Nu mai avem nevoie de dumneavoastră”.

Multe persoane aflate la vârstă onorabilă obişnuiesc să spună: „Când îmbătrâneşti, nimănui nu-i trebuieşti”. Irina Baikalov n-a acceptat această realitate dură în care se pomenesc persoanele de vârsta a treia. „Mama mea a lucrat toată viaţa medic şef la Spitalul de urgenţă din Bălţi. După pensionare i-au spus că nu mai au nevoie de ea. Atunci m-am gândit că foarte mulţi se pomenesc în asemenea situaţii când nu mai trebuiesc nimănui”, îşi aminteşte Irina Baikalov. Deşi era pe atunci şef de secţie la Spitalul municipal din Bălţi, a renunţat la serviciu pentru realizarea proiectului de socializare a persoanelor în vârstă. „Centrul nostru se numeşte ‘Respiraţia a doua’”. Denumirea mi-a venit de la sine. Bătrâneţea este asociată adesea cu sfârşitul, însă viaţa continuă, este o altă etapă şi oricum rămâi a fi util”, a menţionat Baikalov.

Secretul tinereţii este mişcarea

Beneficiarii centrului care şi-a deschis uşile acum 15 ani sunt antrenaţi în diverse activităţi. Aici se face gimnastică, se cântă, se fac ore de meditaţie, ore de creaţie, bătrânii comunică, viaţa e în toi. „Avem şi 15 voluntari în etate. Ei au participat la programe de training ca ulterior să fie dotaţi cu tot echipamentul medical necesar şi merg astăzi la casele altor persoane în etate pentru a le măsura tensiunea arterială şi nivelul zahărului în sânge. În caz de necesitate, le recomandă să se adreseze medicului de familie”, ne-a vorbit Irina Baikalov despre importanţa voluntariatului.

Tatiana Reabova, mai bine de 40 de ani, le-a predat copiilor limba română, astăzi recunoaşte că în şcoli lipseşte o disciplină extrem de importantă: voluntariatul. După pensionare, femeia şi-a spus de ce n-ar face şi ea un lucru frumos, mai ales că este plină de puteri pe care le-a redirecţionat pentru a ajuta bătrânii. La 65 de ani, Tatiana este voluntară: „Vizitele noastre sunt aşteptate cu nerăbdare. Noi suntem de asemenea bucuroşi să-i vedem pe vârstnicii pe care îi vizităm. Înainte, nimănui nu-i păsa de noi, iar acum capacităţile, cunoştinţele şi experienţa noastră sunt utile. De când fac voluntariat, mă simt mai tânără”, a constatat pensionara voluntară.

Luptă cu discriminarea vârstnicilor

Bătrânii se bucură că sunt utili, chiar şi la o vârstă pe care unii o asociază cu neputinţa. Dar şi la acest capitol directoarea Centrului se gândeşte deja la acţiunile pe care le va întreprinde. „La noi se vorbeşte foarte mult despre discriminarea diferitor categorii sociale, minorităţi sexuale, etnice, religioase etc., însă sunt ignorate cu desăvârşire problemele bătrânilor care sunt frecvent marginalizaţi fie la locul de muncă, în instituţiile medicale, fie chiar şi în familie. Vom elabora un program axat pe apărarea drepturilor persoanelor în etate”, spune ferm Baikalov.

Este plină de idei, realizarea cărora ar putea să le facă viaţa bătrânilor mai colorată. Însă nu uită şi de greutăţile prin care a trecut de-a lungul anilor. Iniţial, când a deschis centrul, mulţi îi reproşau că nu e nevoie de o asemenea instituţie. „Îmi spuneau răutăcios că am deschis o grădiniţă pentru bătrâni, că hrănesc vagabonzii… Am reuşit să demonstrez că fiecare om este util, indiferent de vârstă”, a menţionat Irina Baikalov.

Astfel, bătrânii ţintuiţi la pat, abandonaţi de copii, lăsaţi într-o singurătate cumplită, se bucură atunci când la uşă le bate cineva care vrea să-i ajute. „Le aducem mâncare acasă, le facem curat, le facem băi, îi tundem. Cel mai important este că bătrânii nu se mai simt singuri”, ne-a comunicat Baikalov

Trofeul a încurajat-o să meargă înainte

E o femeie puternică şi ştie să ţină piept loviturilor pe care i le-a pregătit soarta. Chiar şi atunci când soţul i-a spus că pune punct relaţiei lor familiale, a durut-o, dar s-a gândit că viaţa merge mai departe. „M-a susţinut fiul. Sunt o femeie fericită pentru că are cine mă ajuta, mai rău este în cazul persoanelor care rămân singure cu problemele lor. Şi ce fac? Lasă mâinile jos. Atâta timp cât voi putea ajuta şi eu pe cineva, mă voi simţi împlinită”, a menţionat Irina Baikalov.

Centre pentru persoanele în etate au mai apărut în diferite regiuni ale RM, exemplul Irinei Baikalov fiind urmat de cei care vor cu tot dinadinsul să contribuie la socializarea bătrânilor singuri şi uitaţi de societate. Activităţile centrului „Respiraţia a doua” a fost apreciat în cadrul „Galei Premiilor în Sănătate”, fiind numit laureat al premiului „ONG în Sănătate”.

„A fost o surpriză, dar l-am meritat. Am muncit foarte mult pentru a face viaţa bătrânilor mai frumoasă. Vom lucra în continuare, deoarece problema marginalizării persoanelor în vârstă rămâne a fi stringentă”, a atenţionat Irina Baikalov. Trofeul a încurajat-o să meargă înainte şi, indiferent de problemele care îi vor apărea în cale, ştie că le va depăşi, deoarece este o femeie puternică.

Svetlana Panţa

 

The following two tabs change content below.