AIE, pe muchie de cuţit

Analiştii politici întrevăd patru opţiuni: alegeri anticipate, retragerea lui Plahotniuc, formarea unui guvern minoritar sau resemnarea acordului

Situaţia politică devine tot mai tensionată de la o zi la alta. Societatea este în aşteptarea paşilor pe care îi vor face cei trei lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană. Analiştii politici susţin că în situaţia creată se întrevăd patru opţiuni: alegeri anticipate, retragerea lui Plahotniuc, formarea unui guvern minoritar sau resemnarea acordului.

Viaţa politică moldovenească a luat foc miercuri după declaraţiile liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a adus mai multe acuzaţii Partidului Democrat din Moldova (PDM) şi a anunţat că formaţiunea pe care o conduce anunţă ieşirea sa din acordul de constituire a AIE 2. „PLDM se adresează partenerilor din AIE să înceapă neîntârziat negocierea unui nou acord de redresare şi funcţionare în continuare a majorităţii parlamentare în baza componentelor AIE, cu excluderea din textul noului Acord a prevederilor neconforme prevederilor legilor şi practicilor democratice”, a declarat miercuri Filat.

Declaraţii

Reacţia lui Marian Lupu, liderul PDM, nu s-a lăsat aşteptată. Acesta a declarat că premierul încearcă să ascundă că în toamnă nu va fi semnat acordul de asociere şi vrea să dea vina pe partenerii de Alianţă. În acelaşi timp, preşedintele RM Nicolae Timofti a anunţat, prin intermediul lui Vlad Ţurcanu, purtătorul său de cuvânt, că se va întâlni cu toţi liderii din AIE. Ieri a ieşit cu o declaraţie şi Mihai Ghimpu, preşedintele PL, care a comunicat că Alianța trebuie păstrată, fără schimbări, iar cei doi Vlazi să plece din politică. Acesta a repetat acuzaţiile aduse de Marian Lupu la adresa premierului că RM nu va semna în toamnă acordul de asociere.

La rândul său, Vlad Plahotniuc a menţionat că guvernul nu mai are suport politic în Parlament din momentul în care a denunţat Acordul de formare a AIE. „Cât ţine funcţia de prim-vicepreşedinte, eu am fost votat de întreagă componenţă a Alianţei şi am fost reconfirmat. Îl aşteptăm şi pe Filat în Parlament să-l reconfirmăm”, a menţionat Plahotniuc.

„Halal de aşa democraţie”

Analistul politic Oazu Nantoi a menţionat că, potrivit Constituţiei, votul de încredere faţă de guvern poate fi cerut de cel puţin o treime din deputaţi. „Trebuie să se vină cu o propunere în Parlament care va fi ulterior inclusă în şedinţa Parlamentului. Iar după asta, dacă este inclusă pe ordinea de zi, cel puţin 51 de deputaţi trebuie să dea votul de neîncredere guvernului şi acesta cade. Dacă politicienii noştri nu citesc Constituţia, halal de asemenea democraţie”, a declarat Nantoi în cadrul emisiunii „Ediţie specială” a JURNAL TV.

„În această situaţie se creează impresia că nimeni nu a citit ce a scris domnul Filat, în primul rând, dl Lupu şi Plahotniuc. E vorba de renegocierea clauzelor Acordului de constituire a AIE care sunt ilegale”, a continuat Nantoi.

Analiştii politici au schiţat unele scenarii care ar putea urma după declaraţiile din 13 februarie 2013 – alegeri anticipate, retragerea lui Plahotniuc, formarea unui guvern minoritar sau resemnarea acordului.

Responsabilităţi

„PLDM poate rămâne cu întreg guvernul, adică să fie un executiv minoritar, iar cele două partide ale AIE trec în opoziţie. Nu va fi o sarcină deloc uşoară în mai puţin de un an să-ţi asumi tot ce nu a reuşit Alianţa în trei. Totuşi nu cred că cineva o să se grăbească să-şi asume o asemenea responsabilitate”, consideră Doru Petruţi, directorul IMAS, la PRO TV.

„Ideea alegerilor anticipate va însemna o dezamăgire din partea societăţii. Au fost făcute foarte multe investiţii pentru ca RM să meargă spre Europa”, a precizat Petruţi. În acelaşi timp, Doru Petruţi este de părere că PLDM nu va risca să meargă la o reconfigurare a componentelor Alianţei. „Aici riscurile sunt foarte mari, deoarece există un traseu istoric, iar liderul creştin-democrat Iurie Roşca a fost taxat dur”, a menţionat Petruţi.

În viziunea analistului Vitalie Ciobanu, un alt scenariu ar fi retragerea lui Plahotniuc. „Filat a spus că a răbdat de dragul interesului naţional, dar care interes naţional când avem sate părăginite, lipsa de medici”, a menţionat Ciobanu.

Optimism

În acelaşi timp, Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PDM, crede că liderii AIE trebuie să se reaşeze la masa de negocieri. „Trebuie să luăm o decizie cu toţii împreună. Există lucruri bune şi probleme care ar trebui să le eliminăm. Dar trebuie să o facem în cadrul AIE. Eu rămân optimist”, a comunicat Diacov pe un ton împăciuitor la postul naţional de televiziune.

Alexandru Solcan, profesor universitar în ştiinţe politice, susţine că societatea moldovenească are aşteptări mari din partea preşedintelui RM, dar, din păcate, acesta nu are toate pârghiile necesare de a se implica cum aşteaptă cetăţenii. „Gestul lui Filat este salutabil. Timpul însă a fost ratat. Trebuia să se ia această decizie din vară. În acelaşi timp, componentele AIE sunt sortite să rămână împreună”, a conchis Solcan.

Marina LIŢA

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)