AIE în 3D pentru Dorin Chirtoacă

ELECTORALA // Chirtoacă este candidatul AIE pentru Chişinău

„Votăm Dorin Chirtoacă!”, au anunţat ieri în cadrul unui breafing cei trei lideri din Alianţa pentru Integrare Europeană, după semnarea unei declaraţii comune în acest sens. „Partidele componente ale AIE vor coordona toate acţiunile şi în procesul de formare a alianţelor democratice în consiliile comunale, raionale, orăşeneşti şi municipale”, a menţionat Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova.

„Chirtoacă – simbol al obiectivelor AIE”

„Venim cu un mesaj către toţi cetăţenii să susţină candidatura lui Dorin Chirtoacă la funcţia de primar al municipiului Chişinău, care este reprezentantul nostru comun, un simbol al tuturor obiectivelor pe care le-am convenit în cadrul Alianţei”, a comunicat Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat.

„Îmi arde inima de bucurie că suntem împreună astăzi. Mulţumim domnilor preşedinţi Vlad Filat şi Marian Lupu pentru susţinere”, a declarat Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal.

Filat l-a ghiontit pe Lupu

În cadrul breafingului, Ghimpu a primit un ghiont de la colegul său de Alianță, Vlad Filat.
Incidentul s-a întâmplat în momentul în care liderii Alianței au fost rugați de jurnaliști să comenteze declarația Ministerului rus de Externe, care pune la îndoială rezultatele alegerilor locale. Deși Filat a răspuns în mod diplomatic că Ministerul de Externe al R. Moldova o să vină cu o reacție oficială, Mihai Ghimpu a vrut să dezvolte subiectul. „Dar ce? Ambasada Federației Ruse tot a avut observatori?”, s-a interesat Ghimpu, după care Filat l-a apăsat pe braț, în semn să tacă. Gestul lui Filat a avut efectul așteptat, pentru că liderul PL a tăcut și s-a retras.

Pe de altă parte, liderul PL a refuzat ajutorul material acordat de Vlad Filat, pentru cel de-al doilea tur al alegerilor locale. „Vorbim aici de cheltuieli pentru realizarea spoturilor electorale”, a specificat Filat. „Mulţumim, dar ne vom descurca cu banii noştri. În ceea ce ţine de finanţe ne vom clarifica singuri”, a fost răspunsul lui Mihai Ghimpu.

Marian Lupu însă i-a asigurat pe jurnalişti că liderii AIE se vor filma într-un spot electoral. „Vom apărea cum vreţi dumneavoastră – şi video, şi audio, şi stereo, şi 3D”, a precizat Lupu.

Acuzaţii şi contraacuzaţii
Igor Dodon, contracandidatul comunist al lui Dorin Chirtoacă, îl acuză pe acesta că ar fi implicat în mai multe scheme de corupție din primărie. „Toate întreprinderile municipale procură carburanți de la companii afiliate PL; materialele pentru repararea drumurilor, inclusiv a străzii Alba Iulia, au fost achiziționate dintr-o singură sursă; rutele de microbuz sunt vândute prin intermediul unei scheme frauduloase”, a comunicat Dodon.

În replică, Chirtoacă a anunţat că PL cere renumărarea voturilor pentru Consiliul Municipal Chişinău. „În vederea evitării oricărei speculaţii privind fraudarea numărării voturilor, cerem renumărarea voturilor în municipiul Chişinău şi a buletinelor nevalabile”, a precizat Chirtoacă, menţionând că au fost comise mai multe fraude.

Liberalii mai solicită să fie scoase perdelele de la cabinele de vot, pentru a evita fraudarea votării. „Să evităm fraudarea votării, aşa cum s-a întâmplat în prim tur, când voturile au fost fotografiate cu telefonul mobil pentru a putea fi cumpărate de comunişti”, a mai spus Chirtoacă.

Marina LIŢA

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)