AIE bate PCRM

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană ar obţine împreună 67 de mandate şi ar putea alege preşedintele fără concursul PCRM.

Cel puţin aşa arată rezultatele ultimului sondaj realizat de IMAS la comanda IDIS Viitorul.

PLDM a depăşit PCRM-ul
Astfel, din cei 1500 de participanţi la sondaj, 28,6 % ar vota în favoarea PLDM, 26,7 % – pentru PCRM, PD ar acumula 12,5 % din voturile celor chestionaţi, iar PL împreună cu MAE – 6,2 % din voturi, sau cu 3,76 % mai puţin decât a luat PL singur la alegerile din 28 noiembrie 2010.
Exprimate în mandate, voturile PLDM ar reprezenta 36 de deputaţi, cele ale PCRM – 34 de locuri în Parlament. PD ar acumula 19 mandate, iar PL împreună cu MAE – 12 mandate.
Sondajul IMAS Chișinău a fost realizat în perioada 6-27 martie 2011, în 112 localități din R. Moldova și are o marjă de eroare de +/- 3%.
Amintim că, conform sondajului CBS-AXA făcut public la 1 martie curent, PLDM ar acumula 24 % din voturi, PCRM – 29 %, PD – 12 % şi PL – 6 %.

Acelaşi sondaj IMAS arată că la capitolul încredere în partide, pe primul loc se situează tot PLDM – cu 60 %, urmat de PD – cu 46 % din încredere. PCRM se bucură de încrederea a 40 % din respondenţi, iar PL – de cea a 28 % din participanţii la sondaj.

Vlad Filat, preşedinte

Circa 21 % dintre participanţii la sondajul IMAS şi-l doresc pe liderul PLDM, Vlad Filat, în funcţia de preşedinte al republicii. Liderul PD, Marian Lupu, este văzut în calitate de viitor şef al statului de 19 % dintre cetăţeni. 7 % cred că preşedinte al republicii ar trebui să fie Vladimir Voronin, iar 4 % îl văd preşedinte pe Mihai Ghimpu. Circa 5 la sută dintre participanții la sondaj au declarat că altcineva ar trebui ales președinte al țării, iar 45% nu au știut ce răspuns să ofere.

De asemenea, arată sondajul, liderul PLDM, Vlad Filat, se bucură de cea mai mare încredere din partea populaţiei – 60 %, Marian Lupu – de 53 %. În Vladimir Voronin au încredere 41 % dintre participanţii la sondajul IMAS, iar în Dorin Chirtoacă – 42 %.

M.R.

 

The following two tabs change content below.