AIE a mai pierdut o bătălie

JUSTIŢIE // Parlamentul modifică Legea Supremă, dar nu poate lichida o instanţă judecătorească

În timp ce toată presa a stat cu ochii pe Ion Muruianu, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, care a demonstrat prin cazul său modul în care (nu) funcţionează sistemul judecătoresc din R. Moldova, Alianţa pentru Integrare Europeană a mai pierdut o bătălie în lupta pentru reformarea acestui sistem.

Proiectul de lege pentru lichidarea judecătoriilor economice a picat în Parlament, la lectura a doua. Împotriva proiectului au votat trei dintre deputaţii Alianţei pentru Integrare Europeană, dar şi deputaţii din grupul Ţurcanu. Unele voci afirmă că la mijloc au fost anumite interese, or judecătoriile economice sunt cele care ţin în mâini hăţurile întregii economii din republică. De altfel, anume controlul pe care îl pot exercita judecătoriile economice asupra economiei reprezintă principalul motiv pentru care aceste instituţii trebuie lichidate, afirmă ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase.

„Existenţa judecătoriilor economice permite concentrarea tuturor litigiilor economice în două instanţe şi de fapt exercitarea unui control asupra întregii economii din republică prin intermediul acestor instanţe”, explică ministrul Justiţiei argumentul principal pentru care obiectivul de eliminare a judecătoriilor economice a fost inclus în programul de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). Potrivit lui Tănase, aceste judecătorii sunt inutile, ele nu îşi găsesc justificarea din moment ce examinarea litigiilor economice poate fi transmisă lesne către judecătoriile de drept comun. Oficialul susţine că este consternat de faptul că după ce acest proiect a fost discutat în cadrul AIE şi votat fără probleme în prima lectură, la cea de-a doua votare trei dintre deputaţii AIE, Veaceslav Untilă, Iurie Colesnic şi Veaceslav Platon, au refuzat să îşi mai dea votul.

„Ceva nu merge bine”

„Nu ştiu de ce aceştia nu au susţinut proiectul şi în lectura a doua. Totuşi, ceva nu merge bine din moment ce Parlamentul reuşeşte să modifice Constituţia, legea fundamentală a ţării, dar nu reuşeşte să lichideze o instanţă”, a opinat Tănase. Ministrul Justiţiei susţine că problema lichidării acestor instanţe a fost pusă şi de guvernările anterioare. Chiar şi Voronin la început şi-a propus să lichideze aceste judecătorii pe care le-a numit „aucţîoane”, dar până la urmă s-a răzgândit. Deşi ministrul evită să spună de ce puterea nu a putut şi nu poate învinge acest sistem, gurile rele afirmă că există un interes mare de a menţine judecătoriile economice. „Se zvoneşte că, atunci când este vorba despre o miză financiară mai mare, părţile în proces sunt mai dispuse să intervină pe lângă judecători cu stimulări de natură financiară. Nu exclud că aceste lucruri se întâmplă şi, având în vedere că în instanţele economice litigiile sunt de obicei mult mai valoroase decât în alte instanţe, riscul de corupţie este mai mare”, a încercat să ne explice situaţia juristul Vlad Gribincea, directorul Asociaţiei Juriştii pentru drepturile omului.

Instanţe de control al economiei?

Nici Alexandru Arseni, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nu are o părere bună despre instanţele economice. „Cele mai importante dintre dosarele pierdute de R. Moldova la CEDO au fost judecate anume în aceste judecătorii economice. Dacă am sta să analizăm aceste dosare pierdute la Curtea de la Strasbourg am observa din unele dintre ele că există o tendinţă de a controla sectorul economic prin intermediul acestor judecătorii. Aceste instanţe sunt utilizate uneori pentru a înlătura oponenţii, adică de a încălca principiul liberei concurenţe”, susţine Arseni, care e sigur că situaţia s-ar schimba din momentul în care ar avea loc descentralizarea domeniului. Potrivit lui Gribincea, iniţiativa de lichidare a judecătoriilor economice este susţinută şi de către agenţii economici. „Unii pretind un control vertical asupra oricărui litigiu prin intermediul preşedinţilor de instanţă. Nu ştiu dacă acest lucru este adevărat sau nu, dar cel puţin aşa susţin foarte mulţi agenţi economici”, afirmă juristul.

„Avem nevoie de o adevărată reformă, nu de o mimare”

JURNAL i-a contactat pe doi dintre deputaţii care au refuzat să voteze în lectura finală proiectul de lichidare a judecătoriilor economice pentru a afla argumentele lor. „Nu am votat pentru că eliminarea acestor instanţe nu rezolvă problema corupţiei din sistemul judecătoresc. Dacă lichidăm o instituţie, nu obţinem nimic. Judecătorii corupţi rămân şi îşi vor găsi loc în alte instanţe. Trebuie schimbat personalul. Avem nevoie de o adevărată reformă în justiţie, nu de o mimare”, ne-a declarat deputatul neafiliat Veaceslav Untilă care a propus recent un proiect de lege ce prevedea sancţionarea judecătorilor pentru cauzele pierdute la CEDO. Proiectul însă a primit avizul negativ al Guvernului şi nu va putea fi votat.

Deşi nu este mulţumit de modul în care funcţionează instanţele economice, deputatul Vladimir Ţurcan nu a votat pentru eliminarea acestora pentru că proiectul nu a fost definitivat. „Proiectul nu prevede o alternativă acestor judecătorii. Sunt de acord că se impune o desconcentrare. Nu e corect ca toate litigiile economice să se judece în două instanţe care pe deasupra se află la Chişinău. Dar nu poate un judecător de drept comun să judece litigiile economice. Legislaţia din domeniul economic e complexă, avem nevoie de judecători specializaţi”, şi-a motivat poziţia Ţurcan.

Descentralizare

În prezent, în R. Moldova litigiile economice se judecă la cele câteva judecătorii economice de circumscripţie, la Curtea de Apel Economică şi, în fază finală, la Curtea Supremă de Justiţie, unde există un colegiu economic. Toate aceste instanţe se află în Chişinău. Astfel, dacă doi agenţi economici din sudul sau nordul republicii vor să se judece, ei trebuie să vină la Chişinău.
Proiectul de lege privind lichidarea acestor judecătorii propune ca litigiile economice să fie judecate în judecătoriile de fond din întreaga republică, de către judecători nespecializaţi. Dacă însă practica va arăta că vor fi necesari asemenea judecători, ei se vor specializa în domeniu.

Mariana RAŢĂ