Ai televizor, eşti om asigurat!

Anularea de la 1 iulie 2012 a plăţii compensaţiilor nominative pentru unele categorii de populaţie a creat nemulţumiri în rândurile persoanelor cu dizabilităţi.

Georgeta L. din satul Carahasani, raionul Ştefan-Vodă, este invalid de gr. II din copilărie. Femeia primeşte o pensie lunară de 280 de lei. Ea a aflat recent de la asistentul social din sat despre anularea compensaţiilor nominative. Ea întreabă, prin intermediul JURNALULUI, reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei de ce este nedreptăţită.

Potrivit ei, cei 900 de  lei acordaţi o dată pe an familiei sale, drept ajutor pentru perioada rece a anului, erau o susţinere pentru familia ei, alcătuită din doi pensionari şi un invalid. „Mama are o mie de lei pensie, tata – 824 de lei şi eu o pensie de 280 de lei. Mi-au fost scoşi şi cei 49 de lei oferiţi lunar pentru gaz şi electricitate”. Potrivit femeii, în acest an nu va primi ajutor social, deoarece venitul însumat al familiei depăşeşte suma de 849 de lei, stabilită de ministerul de resort.

Contactat de JURNAL, serviciul de presă al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei informează că într-adevăr, de la 1 iulie 2012, au fost anulate plățile compensațiilor nominative pentru unele categorii de populație. Modificările au fost efectuate ca urmare a implementării reformelor în domeniul asistenței sociale și substituirii sistemului categorial prin sistemul bazat pe testarea veniturilor familiei. Astfel, după anularea compensațiilor nominative beneficiarii acestor plăți trebuie redirecționați spre noile prestații – ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului.

Reprezentanţii serviciului de presă ne-au mai spus că autoritățile publice locale  trebuia să informeze populația și să-i explice modalitatea de solicitare a ajutorului social și a ajutorului pentru perioada rece a anului. După spusele lor, asistenții sociali comunitari urmează să informeze populația despre modificările legislative și dreptul lor de a se încadra în alte forme de protecție socială, prin afișarea următoarei informații pe panourile informative din centrele raionale si localitățile rurale.

Potrivit unui comunicat al ministerului, „Beneficiarii care nu vor mai primi compensații nominative, dar se află în situație de dificultate, trebuie să meargă la asistentul social din cadrul primăriei localității pentru a depune cerere de acordare a ajutorului social și ajutorului pentru perioada rece a anului”.

Solicitat de JURNAL, asistentul social din Carahasani, Tatiana Conic, spune că este la curent cu nemulţumirile oamenilor, dar nu-i poate ajuta cu nimic.  „Familia în cauză are un venit lunar mai mare de 849 de lei, de aceea nu i se cuvine ajutor. Eu nu refuz nimănui să scrie cereri pentru ajutor social şi ajutor pentru perioada rece a anului. Anul trecut, au fost depuse 240 de cereri pentru ajutor, dar l-au primit doar 43 de cetăţeni, pentru că oamenii trăiesc bine, dispun de tehnică: televizor, frigider, maşină de spălat, pământ. Ajutor social se acordă celor care au un venit mai jos de 849 de lei şi n-au nimic în jurul casei”, explică Tatiana Conic.

 

Victoria POPA

The following two tabs change content below.