„Ai grijă de mine!” // Campanie JURNAL

În anul 2011, au decedat în urma traumelor și otrăvirilor 62 de copii cu vârsta de până la 5 ani, iar 2346 de copii de până în 5 ani au ajuns în stări grave la spital

„O secundă de neatenţie şi nimic nu mai poți întoarce…”, spune îndurerată Zinaida, o mămică de 24 de ani din raionul Floreşti, care îşi aminteşte cu groază despre ce a păţit acum două săptămâni fiica ei de doar opt luni. Potrivit medicilor, peste 60 % dintre micii pacienți ajung cu opăriri cauzate de cănile de ceai şi cafea lăsate la marginea mesei.

„Dănuţa, fetița mea, a tras un ceainic de apă fierbinte peste ea”, suspină femeia, a cărui copil a fost internat de urgență în Secția Arsuri a Spitalului Clinic Republican pentru Copii „Em. Coțaga”. Anual, medicii din această secție acordă ajutor la circa 700 de copii din întreaga republică cu arsuri sau opăriri grave.

JURNAL de Chişinău lansează campania „Ai grijă de mine!”. Numărul mare al accidentelor care se întâmplă acasă, foarte des în preajma părinților: arsuri, traumatisme, intoxicații, aspirații de corpi străini, înec, sufocări, poate fi micșorat dacă părinţii ar conştientiza că o clipă de neatenţie poate avea urmări grave pentru copilul lor și ar lua măsuri de prevenire a accidentelor. „Acum voi fi mult mai atentă. Voi fi cu ochii în patru. Atunci nu ştiu cum s-a întâmplat. M-am dus în altă cameră. A durat vreo câteva secunde şi…”, povesteşte Zinaida.

„Mai mult timp nici nu trebuie”, o întrerupe pe mămică Gheorghe Vicol, şeful Secţiei Arsuri a Spitalului republican pentru copii ,,Emilian Coțaga”. Potrivit medicului, cele mai complicate arsuri sunt la copiii de vârstă fragedă, care sunt foarte activi. „Peste 60 de procente din toţi copiii internaţi sunt până la cinci ani şi majoritatea se aleg cu arsuri în condiţii casnice. Cel mai periculos loc pentru copii este bucătăria”, atenţionează Gheorghe Vicol.

„Mamă, Dănuţa a răsturnat ceainicul şi a făcut buba!”, a strigat-o atunci pe Zinaida fiica mai mare de trei anişori. Când a intrat în bucătărie femeia şi-a găsit fiicele la podea, iar alături era ceainicul pe care îl lăsa-se să fiarbă pe aragaz. „Tot timpul o puneam pe Dănuţa în pătuc, iar atunci o lăsasem în camera unde era bunica, iar fetele se jucau. Cred că cea mai mare a chemat-o pe Dănuţa după ea şi aşa au ajuns în bucătărie”, îşi aminteşte femeia. Fetiţa de opt luni s-a ales cu arsuri de gradul doi şi trei pe 25 % din suprafaţa corpului. Acum câteva zile, micuţa a fost transferată în secţia de reanimare, unde s-a aflat timp de două săptămâni. „Când au adus-o din reanimare, plângea și nici nu mă mai cunoştea”, povesteşte îndurerată femeia şi o strânge atent pe Dănuţa în braţe.

„Nu ştiam cum să acord primul ajutor”

„O mică ceașcă de cafea sau ceai poate provoca arsuri grave la un copil mic”, atenționează şeful Secţiei Arsuri, Gheorghe Vicol. Natalia, o altă mămică din raionul Floreşti, a ajuns la spital după ce fiica ei de un an şi trei luni a răsturnat o cană de ceai peste ea. „Am pus cana lângă televizor, acolo era şi telefonul mobil. Nicoleta a vrut să ia telefonul. Şi-a opărit faţa, spatele, pieptul, mânuţele. Nu ştiam cum să-i acord primul ajutor, dar cineva îmi spusese mai înainte că trebuie de pus sodă caustică. Am rănit-o şi mai tare”, îşi aminteşte Natalia.

Gheorghe Vicol a subliniat că adesea părinţii, din ignoranţă, agravează şi mai mult starea copiilor care s-au opărit. „Primul lucru ce trebuie făcut este să scoată hăinuţa de pe copil, deoarece aceasta prelungeşte expoziţia pielii la substanţa fierbinte. Apoi, zona arsă va fi pusă sub un jet de apă rece timp de 10-15 minute, astfel se micşorează adâncimea arsurii. Copilului suferind i se vor da câteva picături de valeriană şi cât mai mult lichid. Este interzis să fie aplicate diverse spray-uri cumpărate de la farmacii, nici unul, dar mai ales diverse uleiuri și grăsimi!!! Acestea formează un strat deasupra pielii, care nu permite căldurii să iasă şi astfel se adânceşte arsura. Am avut mai multe cazuri când părinţii au aplicat ulei, sodă caustică, făină de păpuşoi sau de grâu, lut şi alte chestii care sunt categoric interzise și care complică acordarea ajutorului medical. În orice caz de opărire părinţii trebuie să cheme cât mai repede ambulanța, telefonând la 903”, recomandă medicul.

Potrivit șefului Secției Arsuri, mulţi copii necesită tratament îndelungat şi… „pot rămâne invalizi pentru toată viaţa”.

Toți părinții care sunt astăzi alături de copiii lor în Secţia Arsuri a Spitalului Republican pentru Copii „Em. Coțaga” vin către alți părinţi cu un singur mesaj: „Aveţi grijă de copii! Este important să știți ce trebuie făcut ca să evităm aceste accidente pentru a nu ajunge cu ei la spital”.
Campania „Ai grijă de mine!” va dura timp de 22 de săptămâni. În fiecare ediţie de vineri, veţi găsi în pagina doi a ziarului subiecte ce vor reflecta cazuri de accidentări ale copiilor în condiţii casnice, recomandări ale specialiştilor pentru acordarea primului ajutor şi, nu în ultimul rând, idei cum să-i asiguri copilului tău o casă fără pericole.

Copilul meu este în pericol de a se opări?

Test pentru tătici și mămici:

• Vi s-a întâmplat să lăsaţi copilul mic să se joace în bucătărie?

Bucătăria este un spaţiu foarte periculos. Accesul copilului la bucătărie trebuie limitat și micuţul se va afla acolo doar în prezența unui adult.

• După ce turnaţi ceai sau cafea în cană unde o lăsaţi de obicei?

Marginea mesei, noptiera, scaunul etc. sunt locuri periculoase pentru copii. Vasele cu lichide fierbinţi trebuie puse cât mai departe, ca un copil să nu ajungă la ele (nici dacă s-ar ridica în vârful degeţelelor!).

• Aveţi obiceiul să gătiţi la bucătărie, cu copilul în braţe?

Dacă da, imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă el ar da, întâmplător, cu piciorul în oala fierbinte de pe foc…

• Gătiți, de obicei, pe arzătoarele din față la aragaz?

Dacă da, formați-vă urgent obiceiul de a pregăti mâncarea doar pe arzătoarele de la perete. Copilul, curios, poate trage de mânerul vasului și-l poate răsturna peste el.

• Când pregătiți băița copilului, aveți obiceiul să lăsați căldarea/vasul cu apă fierbinte pe podea? Este o situație extrem de periculoasă, mai ales când copilul e în preajmă!

În caz de accidentare a copilului, imediat chemați Serviciul asistență medicală de urgență – 903!

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfășoară în cadrul Campaniei naționale de prevenire a accidentelor produse în condiții casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătății. Agenția de implementare: Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS).

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.