„Agresivitatea panglicii «Sfântul Gheorghe» este una fără precedent”

Interviu cu Val Butnaru, fondatorul JURNALULUI de Chişinău, preşedintele Union Media Grup

Union Media Grup va organiza pe 7, 8 şi 9 mai un festival al tricolorului. Pe parcursul a trei zile, Union va împărţi panglici tricolore, va lipi abţibilduri pe automobile, va organiza o paradă ecopatriotică, dar şi alte surprize. Despre asta ne-a povestit fondatorul JURNALULUI de Chişinău, preşedintele Union Media Grup.

Liga Tineretului Rus, în preajma zilei de 9 mai, organizează o serie de manifestări de promovare a panglicii „Sfântul Gheorghe”. Union.md vine cu o ripostă?

În primul rând, toată povestea aceasta cu „Gheorghievskaia lentocika” face parte din continuarea politicii Partidului Comunist care a pus la cale o serie de acţiuni de dezbinare a societăţii. Dacă vă aduceţi aminte, ei au organizat o societate a scriitorilor, alta decât cea oficială. Cea oficială împărtăşea principiile democratice. A organizat o altă uniune a ziariştilor, decât cea oficială. Această „Gheorghievskaia lentocika” este o acţiune care vine în continuarea acelor acţiuni. Agresivitatea cu care se acţionează în răspândirea acestei panglici este una fără precedent. Am întrebat câţiva ziarişti din alte ţări, foste republici sovietice, şi mi-au spus că şi la ei există acest fenomen, dar nu are asemenea proporţii ca aici. Bineînţeles că aceşti copii nu o fac de capul lor. În spatele lor stau nişte nene şi tanti foarte barosani de la Moscova care gândesc nişte lucruri. Evident că copiii noştri moldoveni, nefiind atât de bine instruiţi, cad pradă primii acestor bentiţe exact ca papuaşii în faţa mărgelelor de sticlă aduse de Mikluha Maklai. Sigur, trebuie să fie luate măsuri de autoapărare, de autoconservare. Ceea ce vrem să facem noi la Union este o măsură de autoconservare. Există şi intenţia comuniştilor de a demola tricolorul. Acesta este un simbol care încă ne mai uneşte, care poate salva ceva. Într-un oraş în care această migrare şi gălbejeală domină şi peisajul, şi minţile, cred că o explozie tricoloră ar trebui să contracareze spiritul şovin şi să-i pună pe gânduri atât pe scenariştii din umbră, cât şi pe iubiţii noştri mancurţi locali.

Putem vorbi acum despre o bătălie a simbolurilor?

Din păcate, putem să vorbim. Atâta timp cât stau aici ruşi care consideră că patria lor este Rusia, şi asta este adevărat. Politicienii care spun că avem cetăţeni moldoveni se înşală. Noi nu avem cetăţeni moldoveni. Sunt ruşii şi sunt românii. Moldovenii sunt un produs rusesc. Ar fi normal ca fiecare grup care îşi are simbolurile sale să nu se intercaleze.

Scenariştii ruşi au luat o decizie – de a promova agresiv şi de a fi foarte răi în această băgare pe gât a „gheorghievskaia lentocika”.

Iată de ce, privind dintr-o parte, dintr-un punct cosmic, această luptă e ridicolă. Îmi aduce aminte de romanele satirice ale lui Jonathan Swift. În parlamentul englez se dădeau mari bătălii despre ce tocuri să poarte, groase sau subţiri, sau din care parte trebuie să fie spart oul. Oamenii aveau probleme mari! Noi privim acum şi ne vine a râde. Poate aşa râde şi Dumnezeu care se uită la aceste lupte sterile. Asta face parte din viaţa noastră cotidiană.

Ce acţiuni va organiza de fapt Union?

Va fi un festival al tricolorului care va dura trei zile – 7, 8 şi 9 mai. Vom împărţi panglici tricolore, vom lega panglici la troleibuze. Va fi o surpriză. Copacii din zona PMAN şi scuar vor exploda de trei culori. Vom avea o paradă ecopatriotică a cicliştilor cu tricolorul. Care din şoferi va avea curajul va veni cu maşina în PMAN pentru a lipi abţibilduri cu tricolorul. De ce zic curaj? Deoarece unii şoferi au spus că se tem că ruşii le vor sparge parbrizurile şi retrovizoarele. Şi asta este o realitate. Dacă autorităţile noastre de la Chişinău se vor preface că nu se întâmplă nimic, vor închide ochii, mă tem că lucrurile se vor agrava.

Sunt oare prea tolerante autorităţile faţă de manifestaţiile Ligii Tineretului Rus?

Nu ştiu dacă sunt tolerante autorităţile sau nu. Nu ştiu dacă acesta este cuvântul potrivit. Cred că un guvern ar trebui să fie înţelept. E nevoie de un altfel de dialog. Din păcate, tinerii ruşi sunt zombificaţi pe fundalul marilor frustrări că nu mai sunt clasa dominantă, că limba rusă nu mai este cea care determină totul. E vorba de mari frustrări. E foarte greu să interacţionezi, să lucrezi cu asemenea oameni. Niciodată nu e prea târziu dacă îţi pui problema. Nu ştiu dacă guvernarea actuală îşi pune problema. Mă întreb dacă guvernarea nu consideră cumva că sunt nişte glume nevinovate de copii. Nu este aşa. Or, lucrurile acestea se fac cu contribuţia substanţială a unor oameni bine şcoliţi din anumite servicii.

Niciodată aceste servicii nu lasă lucrul la jumătate de cale. Dacă lucrurile se vor duce până la capăt, democraţii noştri îşi vor da seama că ceva le-a scăpat.

De unde vin aceste frustrări? Dintr-o conştiinţă că ei sunt parte a unui fost imperiu?

Bineînţeles că ei au mentalitatea aceasta imperială. Da, ei au fost parte a unui imperiu. Cred că se consideră parte a acestui popor rus, cu respiraţie imperială şi apucături de imperialişti şi ocupanţi. Ei aveau şi comportamentul de ocupanţi. Toţi ceilalţi în Moldova sovietică erau categoria de care aveau nevoie ca să-i deservească, erau un regn. Astfel se explică faptul că ei nu au coborât până acolo încât să înveţe limba. Dacă acum te-ar arunca într-o pădure cu cimpanzei, te-ai apuca să înveţi limbajul lor?

Şi acum, regnul generează propriii intelectuali. Cum adică, numai sunt ei la putere? Clar că sunt mari frustrări. Acestea trebuie să-şi găsească materializarea prin răspândirea acestei panglici.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)