Agentul rus care a dezvăluit numele a zece spioni din SUA, găsit vinovat de înaltă trădare // Lumi paralele

Tribunalul militar din Moscova l-a găsit vinovat de înaltă trădare luni pe un fost oficial din Serviciul de informaţii externe (SVR), care a părăsit ţara şi a dezvăluit numele a zece spioni arestaţi în urmă cu un an în Statele Unite, relatează agenţia Interfax.

Procurorul militar a cerut săptămâna trecută 25 de ani de închisoare împotriva acestui fost oficial rus, colonelul Aleksandr Poteev, găsit vinovat şi de dezertare.

Pedeapsa acestuia va fi anunţată ulterior de tribunalul militar.

Aleksandr Poteev era şeful adjunct al Departamentului America de la Direcţia „S” (reţele inactive) din SVR şi avea acces direct la toate informaţiile despre agenţi.

Surse din serviciile secrete ruse au dezvăluit în noiembrie trădarea acestui înalt oficial din SVR, care a dat o lovitură puternică Moscovei odată cu arestarea a zece agenţi „inactivi” în Statele Unite.

Aceşti agenţi au fost ulterior predaţi Moscovei, în cadrul unui schimb demn de Războiul Rece.

Aleksandr Poteev a fugit cu puţin înainte de vizita preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, în Statele Unite, din iunie 2010, potrivit presei ruse.

În decembrie, premierul Vladimir Putin, fost agent al Serviciului de informaţii externe sovietic, care făcea atunci parte din KGB, l-a calificat drept „porc” pe transfug, dând asigurări că îşi va regreta „de o mie de ori” trădarea.
Mahmoud Abbas vrea să ceară la ONU recunoaşterea statului palestinian

Palestinienii sunt decişi să solicite statutul de membru cu drepturi depline la ONU în septembrie, a afirmat, duminică, preşedintele Mahmoud Abbas, în cursul unei şedinţe a conducerii palestiniene, desfăşurată la Ramallah.

Reuniunea Comitetului central al mişcării Fatah şi a Comitetului executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a avut ca subiect pregătirile în vederea aderării la ONU a statului palestinian creat pe baza graniţelor din iunie 1967 (Cisiordania, Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est).

Statele Unite şi mai multe ţări europene, printre care se numără Germania şi Italia, aliate ale Israelului, se opun acestui demers, în timp ce alte state, cum sunt Franţa sau Spania, nu au exclus posibilitatea recunoaşterii unui stat palestinian. (Mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)