Agenţii economici, nemulţumiţi de trecerea la contoarele digitale

lansare_rind_electronic gasunion fenosaBUSINESS// Acţiunea de schimbare a contoarelor de energie electrică inductive cu cele digitale îi vizează pe toţi agenţii economici din Republica Moldova, inclusiv pe cei deserviţi de reţelele de stat

Mai mulţi agenţi economici din raionul Nisporeni se indignează de faptul că I.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. îi obligă să schimbe contoarele de energie electrică funcţionale cu altele noi, digitale. Agenţii economici sunt de acord cu schimbarea, dar nu din contul lor. „Conform Legii cu privire la energia electrică, agenţii economici suportă cheltuielile”, afirmă Vasile Gribincea, şeful Departamentului Relaţii Externe şi Comunicare, I.C.S. „Red Union Fenosa” S.A.

Patronul SRL „Nisiporeni-com”, Nicolae Drumea, din oraşul Nisporeni, este nemulţumit de faptul că I.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. îl obligă să schimbe contoarele la energia electrică din contul său, deşi acestea sunt funcţionale. „Eu sunt de acord să le schimbe pe unele mai performante, dar de ce din contul nostru?”, se întreabă retoric Drumea. „Când cumpăr utilaj performant pentru afacerea mea, nu merg pe la clienţi să le cer bani ca să funcţionez eu mai bine!”, explică motivele nemulţumirii sale agentul economic.

Avizul de deconectare

Bărbatul activează în calitate de agent economic din anul 2002. Firma sa produce uşi şi ferestre din termopan. El spune că atunci când şi-a lansat afacerea a procurat pe banii săi cele două contoare şi serviciile pentru conectarea la agentul de energie electrică.

Potrivit spuselor lui, acum mai bine de o lună de zile, mai mulţi agenţi economici din Nisporeni au fost înştiinţaţi privind schimbarea care urmează să aibă loc. „Într-o zi din luna aprilie, eram circa 100 de agenţi economici din republică la I.C.S. „Red Union Fenosa” S.A.. Toţi erau nemulţumiţi de faptul că agentul de energie electrică îi obligă să schimbe contoarele din banii proprii”, spune Drumea.

Ieri, 15 mai 2014, Nicolae Drumea a primit o scrisoare din partea I.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. Scrisoarea este de fapt un aviz de deconectare care-l informează pe agentul economic că, după data de 20.05.2014, va fi deconectat de la energia electrică din cauza neîndeplinirii prescripţiei emise anterior de reprezentanţii operatorului reţelei de distribuire. Bărbatul spune că nu va reuşi să cumpere şi să schimbe contoarele în aceste zile.

Năvăliţi de pâine

În situaţia aceasta se află toţi agenţii economici din raionul Nisporeni şi din republică, ne spune Nicolae Drumea. „Am vorbit şi cu Vasile Marian, agentul economic al SRL „Pingeleşti”, producător de panificaţie, şi cu Vasile Postolache, care are Gospodăria Ţărănească „Vasile Postolache”, şi alţi agenţi economici care au primit avize de deconectare”, ne spune Drumea.

Solicitat de JURNAL, agentul economic Vasile Marian din Nisporeni ne-a confirmat cele spuse de Drumea. „M-au avertizat încă pe 4 aprilie curent şi până acum nu am schimbat nici un contor, dar îmi este teamă că în orice zi pot veni cu deconectarea. Şi pe urmă eu trebuie să achit contoarele şi reconectarea, astfel pierd şi mai mult. Nu pot stopa procesul de producere a pâinii, că şi aşa în Nisporeni au năvălit cu pâinea”, ne informează bărbatul.

Vasile Marian a fost ieri, 15 mai 2014, la Chişinău şi a cumpărat contoarele cerute de la operatorul de energie electrică. „Am fost la sediul Fenosa, pe str. Doga 4, dar acolo un contor (380kW) costă 3800 de lei. Am mai căutat în oraş şi am găsit la preţul de 1550 de lei pentru un contor (380kW)”, explică agentul de la Nisporeni, care are şapte angajaţi.

De ce agenţii economici sunt nevoiţi să schimbe contoarele?

Pe de altă parte, Vasile Gribincea, şef al Departamentului Relaţii Externe şi Comunicare, I.C.S. „Red Union Fenosa” S.A., spune că „Regulamentul privind măsurarea energiei electrice în scopuri comerciale şi de evidenţă a energiei electrice al Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică (ANRE) stipulează ce fel de tipuri de contoare urmează să fie utilizate de către agenţii economici în scopuri comerciale. Legea cu privire la energia electrică prevede că agenţii economici suportă cheltuielile. Dacă aceste cheltuieli ar fi din contul furnizorului, ele s-ar reflecta în tarif şi lucrul acesta ar fi dus la o majorare a tarifului”.

Despre achiziţionarea contoarelor electronice

Totodată, reprezentantul I.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. mai relevă că „Furnizorul de energie electrică instalează contoare omologate şi admite pentru a fi exploatate în reţelele electrice de către Departamentul de Standardizare şi Meteorologie. Agentul economic poate să cumpere sau de la Gas Natural Fenosa contoare sau de la oricare magazin autorizat, dar să fie cu paşaport şi să aibă aplicat sigiliul verificatorului de stat”. Mai mult, Vasile Gribincea ne-a informat că schimbarea contoarelor se face la expirarea perioadei de verificare metrologică a contoarelor, pentru comoditatea agenţilor economici.