Cum să cumpărăm produsele pentru Paşti

carne

Pentru a evita situaţiile în care, din cauza aglomeraţiei din pieţe şi magazine, în ajunul Paştelui, pot fi cumpărate în grabă produse alterate, care pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa consumatorilor, Agenţia pentru protecţia consumatorilor ne oferă sfaturi utile pentru dvs. în speranţa să vă ajutăm să faceţi o alegere bună la procurarea produselor pentru masa de sărbătoare.

Pentru ca produsele cumpărate să nu prezinte pericol pentru sănătatea Dvs., Agenţia pentru protecţia consumatorilor ne recomandă:

• procuraţi produsele alimentare perisabile (peştele şi carnea în stare proaspătă, ouăle, produsele din carne şi peşte etc.) numai din locuri special amenajate şi autorizate, care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar;

• procuraţi carnea în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe. Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare. Fiţi atenţi la ştampila de control sanitar-veterinar;

• la procurarea peştelui proaspăt, suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi;

• la procurarea ouălor examinaţi aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete.

• la procurarea cozonacului citiţi cu atenţie informaţia de pe eticheta produsului, fiţi atenţi la compoziţia acestuia, data limită de consum, verificaţi ingredientele utilizate.

Vânzarea ouălor în unităţile de desfacere se face numai în locuri separate sau cu produse preambalate. Verificaţi informaţia privind termenul de valabilitate indicat de ambalaj. Este interzisă vânzarea ouălor în locurile în care se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare, care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. La spargere ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. În cazul unor suspiciuni privind calitatea ouălor, solicitaţi vânzătorului certificatul veterinar.
În ce priveşte vopseaua de ouă, vă recomandăm să verificaţi dacă pe ambalajul produsului sunt indicaţi coloranţii alimentari, modul de utilizare, data minimă a valabilităţii şi prezenţa certificatului igienic.

Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea cu ambalaj nemarcat sau neambalată (la linguriţă), deoarece aceasta este vopsea cu alte destinaţii – tipografică sau textilă, care poate prezenta pericol pentru sănătate, deoarece conţin metale toxice.
În cazul în care aveţi suspiciuni privind calitatea produselor expuse spre comercializare, consumatorul are dreptul să solicite vânzătorului Declaraţia sau Certificatul de conformitate, certificatul igienic, certificatul veterinar (după caz), precum şi informaţia completă despre producător sau importator, proprietăţile de consum etc.

Dragi consumatori, nu ezitați să apelați la Agenția pentru Protecția Consumatorilor atunci când se încalcă drepturile dumneavoastră în calitate de consumator. Ne puteți găsi la Telefonul Consumatorului 022 74-14-64 sau la adresa, mun. Chişinău, sectorul Centru, str. Vasile Alecsandri 78 etajul 1,5.

The following two tabs change content below.