Afrontul la adresa Ucrainei

Nu-i împiedică pe ucrainenii din Republica Moldova să-şi dea votul pentru candidatul PSRM la funcţia de preşedinte

big-viata-etnicilor-ucraineni-din-orasul-anenii-noi-povestita-in-emisiunea-svitanok

Deşi Igor Dodon a făcut declaraţii antistatale la adresa Ucrainei, spunând cu francheţe că „peninsula Crimeea aparţine Rusiei”, majoritatea cetăţenilor de etnie ucraineană din Republica Moldova au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale pentru Igor Dodon. Reprezentanţii asociaţiilor obşteşti ucrainene comentează alegerea conaţionalilor lor ca fiind una „cu substrat economic” şi „de supravieţuire în vremurile grele de azi”. În ciuda declaraţiilor belicoase ale socialistului, unii ucraineni susţin că nu-şi pot schimba opinia, şi-l vor vota pe Igor Dodon şi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Din cauza declaraţiilor lui Dodon făcute într-un interviu acordat publicaţiei moscovite „Kommersant”, autorităţile de la Kiev l-au chemat pentru consultări pe ambasadorul lor de la Chişinău, Ivan Hnatişin, care, potrivit unor analişti politici, e puţin probabil să revină până la 13 noiembrie la Chişinău.

JURNAL de Chişinău a solicitat opinia unor cetăţeni ai RM de etnie ucraineană privind declaraţiile socialistului, candidat la funcţia de preşedinte al R. Moldova. În opinia preşedintei Uniunii Ucrainenilor din Republica Moldova, Svetlana Mîsliţki, Igor Dodon prin declaraţiile sale antistatale la adresa Ucrainei nu a expus poziţia oficială a statului Republica Moldova atunci când a spus că peninsula Crimeea aparţine Rusiei, de aceea nu trebuie luat în serios.

„Desigur că trebuie să fie a Ucrainei. Dar astăzi realitatea e alta”

„Orice referiri la adresa Ucrainei sunt chestiuni sensibile. Azi Crimeea aparţine deja Rusiei, cu mare părere de rău. Dar dacă facem apel la actele care s-au semnat în 1991 şi ne uităm la graniţele de atunci, Crimeea desigur că trebuie să fie a Ucrainei. Dar astăzi realitatea e alta. Igor Dodon şi-a expus opinia personală. Este un prost. E natural că Ucraina reacţionează bolnăvicios la asemenea declaraţii. Candidatul PSRM la funcţia de preşedinte a procedat neserios când a abordat problema peninsulei”, ne-a spus Svetlana Mîsliţki.

Potrivit ei, statutul organizaţiilor obşteşti nu le permite liderilor lor să discute politică cu conaţionalii lor, dar mai ales să facă agitaţie electorală pro sau contra cuiva, de aceea nu ştie pentru cine vor vota ucrainenii din R. Moldova pe 13 noiembrie curent. „În cercuri restrânse, ucrainenii susţin parcursul european al Republici Moldova. Pe de altă parte, noi vrem să fim prieteni şi cu România, şi cu Rusia. Vrem numai bine statului în care trăim”, a conchis ea.

Reprezentantul Casei Comunităţii Ucrainene din Bălţi, Mihail Krijonivski, nu este indiferent faţă de afirmaţiile lui Igor Dodon. „Este o ofensă adusă ucrainenilor. Cred că e o poziţie impertinentă faţă de Ucraina şi poporul său. Personal, îmi fac griji pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina, în Crimeea. Înainte de alegeri să faci asemenea declaraţii?! Este ofensator. În calitate de politician, trebuia să găsească un răspuns chibzuit, echilibrat, la această întrebare dacă i-a fost pusă. Prin asemenea declaraţii, politicianul urmăreşte alte scopuri şi satisfacerea ambiţiile sale ca să devină preşedinte”, ne-a spus Mihail Krijonivski.

Voturi „de supravieţuire”

Întrebat de JURNAL de Chişinău de ce în satele noastre populate de ucraineni majoritatea au votat pentru Igor Dodon în primul tur al alegerilor prezidenţiale, Krijonivski a opinat că „ucrainenii trăiesc de secole în multe localităţi ale Republicii Moldova. Aceştia merg în Rusia la lucru, de aceea şi-l susţin pe socialist. Pentru ca să aibă posibilitatea de a merge în Rusia la câştig, ca să poată cumva supravieţui”. Potrivit lui, în prezent, ucrainenii din RM îl sprijină pe Dodon pentru că se tem că vor rămâne fără posibilitatea de a munci pentru a supravieţui în aceste timpuri grele şi pentru R. Moldova, şi pentru Ucraina.

„Nici Ucraina nu le poate oferi în prezent ucrainenilor ceea ce le poate oferi Rusia. Dar acestea sunt greutăţi temporare, atât pentru Ucraina, cât şi pentru Republica Moldova. Suntem siguri că timpurile se vor schimba şi vom prospera, astfel încât nici moldovenii şi nici ucrainenii să nu plece la muncă peste hotare. Acum însă fiecare caută ceva de lucru pentru a supravieţui, pentru a-şi întreţine familia”, a conchis reprezentantul Casei Comunităţii Ucrainene din Bălţi.

Şi satul Ivancea e „dodonizat”

La Ivancea, Orhei, 70% din populaţie este de etnie ucraineană, potrivit secretarei consiliului local din sat, Nadejda, fiind şi ea de etnie ucraineană. Funcţionara n-a dorit să se pronunţe pe marginea declaraţiilor socialistului Dodon privind apartenenţa peninsulei Crimeea. Potrivit datelor CEC, la Ivancea 66,97% au votat pentru Igor Dodon şi 23,91% pentru Maia Sandu. Nici directoarea gimnaziului din localitate, Natalia Iachimciuc, n-a dorit să-şi spună opinia, precizând că nu este la curent cu asemenea declaraţii ale lui Igor Dodon.

Sergiu Atamaniuc, de etnie ucraineană, ex-primar la Ivancea, Orhei, ne-a spus că este pentru Igor Dodon şi nu-şi va schimba opinia chiar dacă acesta a declarat ce a declarat.

The following two tabs change content below.