Aflăm premierul în şapte zile?

Foto de Nadea Roşcovanu

Preşedintele Nicolae Timofti a declarat că nu este gata să facă propuneri pentru funcţia de premier după prima rundă de consultări

Nicolae Timofti le-a cerut parlamentarilor să rezolve problema nefuncționalității Curții Constituționale

Săptămâna aceasta a avut loc prima rundă de consultări dintre președintele RM Nicolae Timofti și fracțiunile parlamentare pentru a identifica o candidatură la funcția de prim-ministru. Consultările s-au desfăşurat între președinte și fracțiunile parlamentare PLDM, PD și PL. PCRM a refuzat din start negocierile. În urma consultărilor, s-a convenit ca negocierile dintre componentele fostei Alianțe să dureze până săptămâna viitoare.

În urma întrevederilor, s-a convenit că va mai urma o singură rundă de consultări între Nicolae Timofti și fracțiuni. Următoarea rundă de consultări va avea loc săptămâna viitoare şi va fi decisivă în privința alegerii candidatului la șefia Cabinetului de miniștri. Consultările s-au dus cu fiecare fracțiune parlamentară în parte.

„Toate fracțiunile au fost de acord că trebuie să continue cursul proeuropean. Un al doilea punct este să facă tot posibilul pentru a fi evitate alegerile anticipate. Se lucrează foarte bine în formatul stabilit – câte trei reprezentanți de la fiecare partid”, a declarat Nicolae Timofti, menționând că este unica informație pe care o poate dezvălui. Nici liderii fracțiunilor implicate în consultări nu au oferit multe informații.

Corina Fusu a menționat că Partidul Liberal vrea o AIE credibilă, „cu persoane oneste, incoruptibile”. Marian Lupu a specificat că deocamdată nu contează ce persoană se va afla în fruntea guvernului. „Sarcina noastră este să asigurăm un pachet întreg de schimbări în cadrul guvernului, în mecanismele de funcționare a Cabinetului. Apoi vom ajunge la crearea unui profil al prim-ministrului”, a spus Lupu. Valeriu Streleț a reiterat că PLDM are o candidatură pe care toți o cunosc. De altfel, atât PL, cât și PD au subliniat că nu vor susține candidatura lui Vlad Filat.

Întrebările președintelui

Despre detaliile cu privire la prima rundă de consultări dintre președinte și fracțiunile parlamentare i-a vorbit JURNALULUI, Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti. În cadrul consultărilor, președintele le-a adresat câteva întrebări parlamentarilor. Prima se referea la faptul dacă fracțiunile implicate în negocierile cu scopul formării unei noi majorități parlamentare își păstrează aderența față de integrarea europeană. La această întrebare cele trei fracțiuni au răspuns afirmativ.

După care preşedintele le-a solicitat fracțiunilor să vorbească despre candidaturi la funcția de prim-ministru. Doar PLDM a reiterat că opțiunea lor rămâne liderul partidului, Vlad Filat. PL și PD nu au vorbit despre vreo candidatură. Președintele le-a cerut fracțiunilor să spună de cât timp mai au nevoie pentru a finaliza negocierile privind formarea noii majorități parlamentare. S-a ajuns la înțelegerea ca, până la sfârșitul lunii martie, să fie încheiate negocierile, să aibă loc încă o rundă de consultări pentru ca președintele să poată desemna o candidatură la funcția de prim-ministru.

CC trebuie să devină funcțională

Președintele le-a mai cerut fracțiunilor să rezolve problema cu privire la funcționalitatea Curții Constituționale. Astfel, urmează a fi desemnați doi judecători la CC din partea parlamentului. Deocamdată, CC are judecători desemnați din partea Curții Superioare a Magistraturii și din partea guvernului. Legea prevede că CC trebuie să aibă și doi judecători desemnați de către parlament.

Acord de asociere la anul

Într-un recent interviu pentru Prime TV, președintele Nicolae Timofti a declarat că Republica Moldova nu va semna acordul de asociere la Summitul Parteneriatului Estic ce va avea loc în toamna aceasta la Vilnius, ci la începutul anului 2014. Motivul ar fi problemele de ordin tehnic. Documentul acordului trebuie tradus în 23 de limbi ale statelor UE. Despre acest tip de probleme a vorbit recent într-un interviu pentru JURNAL și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iurie Leancă, spunând că acest lucru s-a întâmplat din cauza unor probleme de comunicare: „Din păcate, colegii noștri europeni ne-au vorbit doar câteva săptămâni în urmă că procedura birocratică în cadrul Comisiei Europene este una mult mai lungă decât cea pe care noi o credeam fezabilă. Am avut o problemă de comunicare”.

Moldova, la raport

În pofida disfuncționalității Guvernului, Curții Constituționale, oficialii europeni nu au renunțat încă la sintagma „RM, lider în cadrul PE”. „Trebuie să ne depărtăm de retorica eșuării. Nu există eșuare. În pofida faptului că nu semnăm acordul la Vilnius, trebuie să recunoaștem că RM este lider în cadrul PE în ultimii trei ani și jumătate”. Acesta a fost mesajul șefului delegației UE în RM, Dirk Schuebel, ieri, 21 martie.

Un raport (Raportul de Progres al Politicii Europene de Vecinătate pentru anul 2012) făcut public săptămâna aceasta de către Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, și de Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri și politică de securitate, Catherine Ashton, vorbește despre o serie de reforme în domeniile combaterii corupției, justiției și al sistemului de aplicare a legislației, la care RM are de lucrat. În raport se subliniază că Republica Moldova trebuie să accelereze reformele în domeniul justiției și al instituțiilor de aplicare a legii. RM trebuie să ia măsuri în continuare pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, inclusiv a tratamentului și procedurilor de înregistrare a investitorilor străini, precum și combaterea economiei tenebre ș.a.

Vadim VASILIU

 

 

The following two tabs change content below.