Afiş cultural // O istorie ilustrată a fumatului în România

Patima-si-viciu-400x254Castelul Bran lansează o invitaţie ieşită din convenţional – unica expoziţie din România care prezintă arta declanşată de un viciu. Imagini fascinate în care eleganţa, aerul boem şi caracterul istoric tipic naţional ne introduc într-o lume aparte.

Boieri cu ciubuce lungi de peste un metru, pipa lui Avram Iancu sau a lui Constantin Brâncuşi, regii României surprinşi fumând, tabachere şi port-ţigarete care fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional, fiind adăpostite de numeroase muzee din ţara noastră, reclame interbelice la ţigarete pentru femei, reclame vechi la cosmetice pentru fumători, pipe preţioase din fildeş sau lemn de Bruyere, dar şi pitoreşti pachete de ţigarete din perioada comunistă.patima si viciu

Expoziția foto „Patimă şi viciu, artă şi fum” este un proiect care s-a bucurat în anii 2012-2013 de succes, atât la public, cât şi la presă, prin participarea la evenimente culturale de prim rang, naţionale şi internaţionale: Festivalul Sighişoara Medievală, Medias Central European Film.

 

patima si viciu

Expoziţia poate fi vizitată până la sfârşitul anului curent, mai exact în perioada 15 iunie – 15 decembrie 2013. Accesul se face în baza biletului de intrare. În paralel, Castelul Bran a prelungit cu un an perioada de desfăşurare a Expoziţiei cu Instrumente Medievale de Tortură, prezentând astfel publicului două acţiuni culturale ieşite din contextul istoric al edificiului. Castelul Bran se situează la aproximativ 30 de kilometri de oraşul Braşov, pe şoseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu şi care leagă Braşovul de Câmpulung Muscel, prima capitală a Ţării Româneşti, acolo unde se întâlnesc Munţii Piatra Craiului cu masivul Bucegi.