Afiş cultural // Festivalul filmului maghiar

În perioada 10-17 noiembrie 2013, Ministerul Culturii din România, împreună cu Institutul Balassi – Instiutul saptamana-filmului-maghiar-2013Maghiar din București, organizează a șaptea ediție a Săptămânii Filmului Maghiar, eveniment desfășurat în baza semnării, la 20 octombrie 2005, a Programului de colaborare culturală între Ministerul Culturii și Cultelor din România si Ministerul Patrimoniului Cultural Național al Republicii Ungare.

Săptămâna Filmului Maghiar va avea loc la Muzeul Național al Ţăranului Român (MŢR), Studioul Horia Bernea (intrarea prin str. Monetariei nr. 3).

Filmul „Dragii mei prieteni, turnaţi”, în regia tinerei regizoare Cserhalmi Sara, va putea fi urmărit de cinefilii bucureşteni, la studioul ‘Horia Bernea’ din cadrul Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în deschiderea celei de-a şaptea ediţii a Săptămânii Filmului Maghiar, care se desfăşoară în perioada 10-17 noiembrie, informează Agerpres.

Pelicula, care va rula în prezenţa regizoarei, a câştigat premiul pentru cel mai bun film de debut la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia.

În cadrul Săptămânii Filmului Maghiar vor fi proiectate opt lungmetraje, producţii 2011-2013, precum şi filme documentare şi scurtmetraje, cinefilii având astfel posibilitatea să cunoască şi genurile mai puţin promovate ale industriei cinematografice maghiare.

Programul de filme artistice conţine trei coproducţii („Patria, sexul şi alte inconveniente” – Germania; „Mulţumesc, bine” – Slovacia şi „Roxanne” – România), o premieră absolută („Indianul”), un film pentru adolescenţi („În numele lui Sherlock Holmes”), o comedie („Soţia, femeia, gagica”) şi o animaţie („Tragedia omului’”). Programul SFM 2013 va fi completat de scurtmetraje şi documentare.

festivalul filmului maghiarÎn secţiunea „Festival invitat”, va fi prezent festivalul internaţional de film şi muzică „Mediawave”.

De asemenea, vor fi prezentate două selecţii de scurtmetraje câştigătoare la ediţiile anterioare şi un atelier muzical de trei zile, sub conducerea chitaristului Both Miklós, care se va încheia cu un concert.

În 2008, în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar a fost organizată o masă rotundă pe tema coproducţiilor româno-maghiare. De atunci, a devenit o tradiţie ca, în fiecare an, să fie proiectată o coproducţie româno-maghiară. Anul acesta, va fi prezentat filmul de debut al regizorului român Vali Hotea, „Roxanne”, se notează în comunicatul MŢR.

Ediţia din 2013 a Săptămânii Filmului Maghiar se va încheia cu un film despre turnători şi consecinţele acţiunilor lor după mai mult de 20 de ani, dovedind încă o dată că în această regiune Central-europeană există un ‘bagaj’ istoric şi cultural comun.

Filmele vor fi prezentate în fiecare seară de criticul de film profesor Radu Igazsag.
Săptămâna Filmului Maghiar este un eveniment organizat de Ministerul Culturii din România, împreună cu Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, in baza Programului de colaborare culturală între Ministerul Culturii şi Cultelor din România şi Ministerul Patrimoniului Cultural Naţional al Republicii Ungare.