Afecţiunile apar deoarece nu ştim să ne hrănim

NUTRIŢIE // Află ce fire ai şi ce dietă e bine să urmezi conform grupei tale sanguine!

Grupa sanguină reflectă anumite particularităţi ale metabolismului, adică influenţează absorbţia elementelor nutritive în organism. Ea este cheia dezlegării misterelor legate de boală, longevitate, forma fizică şi rezistenţă psihică.

Până nu demult, legătura dintre grupa sanguină şi menţinerea sănătăţii printr-o alimentaţie adecvată nu era prea bine cunoscută. Pornind de la rezultatele cercetărilor efectuate timp de 30 de ani de tatăl său, dr. Peter D’Adamo, medic naturist american, cercetător şi cadru universitar, a investigat timp de 15 ani relaţia dintre grupa sanguină, alimentaţie şi boală. Rezultatele cercetărilor au arătat că dacă fiecare dintre noi respectă o dietă specifică, uşor de urmat, sănătatea noastră va avea mult de câştigat şi nu vom mai fi nevoiţi să ţinem cure de slăbire sau să recurgem la tratamente medicale pentru a trata anumite afecţiuni.

Multe din acestea apar datorită faptului că nu ştim să ne hrănim corect, în funcţie de cerinţele propriului corp. În cartea sa, „Eat Right 4 Your Type”, dr. D’Adamo ne ajută să elaborăm un program de viaţă complet, în funcţie de cele patru grupe de sânge.

GRUPA 0

Este cea mai răspândită grupă sanguină de pe glob şi cea mai veche în ordinea cronologică a evoluţiei omului. A apărut acum aproximativ 40.000 de ani, odată cu strămoşii noştri de Cro-Magnon, care erau carnivori şi îşi procurau hrana vânând. Cei care au grupa sanguină 0 sunt rezistenţi, puternici şi au un dezvoltat simţ de autoconservare.

Alimente recomandate

Carne de vită, inimă, miel, ficat, oaie, viţel, peşte (cod, hering, macrou, somon, păstrav, sardine), seminţe de dovleac, nuci, cicoare, păpădie, usturoi, hrean, gulii, ceapă roşie, cartofi dulci, dovleac, spanac, ridichi, smochine, prune.
Apa minerală, sucuri din cireşe negre, ananas, prune uscate, caise, ceai de păpădie, tei, hamei, mentă, măcese.

De evitat

Fasolea, produsele lactate, produsele de panificaţie din grâu, carnea de porc şi cafea în exces. Pentru a scăpa de stres şi a îndepărta depresiile, este bine să practici gimnastică aerobică, înot, jogging, arte marţiale, ciclism, dans, patinaj.

GRUPA A

A apărut undeva în Asia sau în Orientul Mijlociu între 25.000 şi 15.000 î.Hr. ca răspuns la condiţiile de mediu. În această perioadă, oamenii au început să tolereze şi să asimileze, pe lângă carne, cereale şi alte produse agricole.
Cei care au grupa sanguină A sunt cooperanţi, ordonaţi, sensibili şi pasionali, însă adesea sunt anxioşi şi pun totul la inimă.

Alimente recomandate
Carne în cantităţi reduse (pui, curcan), peşte (cod, macrou, sardine, somon, ştiucă, crap), lactate puţine, arahide, seminţe de dovleac, fasole, mazăre neagră, produse de panificaţie din ovăz, orez, secară, multe legume (anghinare, sfeclă, morcovi, păpădie, cicoare, hrean, ceapă, usturoi, pătrunjel, dovleac, ridichi, spanac), caise, mure, afine, cireşe, smochine, lămâie, ananas, prune.
Sucuri de caise, morcov, ţelină, grapefruit, ananas, prune, apă cu lămâie, ceai verde, de muşeţel, brusture, măceşe, valeriană, ginseng, cafea, vin roşu.

De evitat
Carnea, ouăle, untul şi în general produsele lactate grase.
Pentru a reduce tensiunea fizică şi stresul, este bine să practicaţi  yoga, golf, înot, dans, faceţi plimbări lungi.

GRUPA B
S-a dezvoltat între 10.000 şi 15.000 î.Hr., în zona podişului Himalaya (parte din Pakistan şi India), ca răspuns la modificările de climă. În acea perioadă, oamenii mâncau multă carne şi produse lactate. Cei care au grupa sanguină B sunt flexibili, creatori, adaptabili, intuitivi.

Alimente recomandate

Peşte (cod, plătică, macrou, ştiucă, sardine, scrumbie, biban), ouă, brânză, iaurt, lapte, chefir, unt, fasole, cereale, produse de panificaţie în cantităţi moderate, sfeclă, varză, morcovi, conopidă, vinete, ciuperci, muştar, pătrunjel, ardei, cartofi, aproape toate fructele. Sucuri de varză, struguri, ananas, ceai de lemn-dulce, pătrunjel, mentă, măcese, ceai verde.

De evitat

Carnea roşie, nucile şi seminţele, roşiile şi porumbul.
Pentru relaxare şi întărirea tonusului, este bine să practici tenis, gimnastică aerobică, arte marţiale, ciclism, înot, jogging, gimnastică suedeză, excursii cu bicicletă sau plimbări în grup.

GRUPA AB

Este cea mai rară şi cea mai nouă grupă sanguină – a apărut cu zece sau douăsprezece secole în urmă. Persoanele care au această grupă sanguină moştenesc atât toleranţa grupei A, cât şi pe cea a grupei B, iar sistemul lor imunitar este cel mai fragil. Cei care au grupa sanguină AB sunt spirituali, atrăgători, populari, diplomaţi (abordează orice problemă din toate punctele de vedere până la găsirea unei rezolvări potrivite).

Alimente recomandate

Carne de miel, oaie, iepure, curcan, peşte (cod, macrou, ştiucă, sardine, păstav), brânză, lapte, iaurt, smântână degresată, castane, arahide, nuci, fasole, castravete, conopidă, ţelină, păpădie, vinete, pătrunjel, usturoi, muştar, ciuperci, cartofi, cireşe, smochine, struguri, ananas, lămâi, prune. Sucuri de vărză, morcov, cireşe, struguri, ţelină, ceai de brusture, muşeţel, rădăcină de lemn-dulce, măceşe, păducel, ceai verde, cafea.

De evitat

Portocalele, carnea afumată sau marinată, murăturile, oţetul.

The following two tabs change content below.