Afacerile şefei de la Comisia Electorală Centrală

Şefa de la CEC şi soţul ei au acumulat venituri de sute de mii de lei în 2015

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, nu trăieşte doar din salariu. Anul trecut, şefa de la CEC, împreună cu soţul său, Ghenadie Codreanu, consul al Republicii Moldova în Franţa, au acumulat venituri de sute de mii de lei. Sunt date din declaraţia de avere pentru 2015 a Alinei Russu, scrie jurnal.md.

Alina Russu a deţinut anul trecut funcţia de şefă a cabinetului preşedintelui fracţiunii parlamentare a PCRM şi a încasat un salariu de aproximativ 68.000 de lei. Totodată, ea a obţinut 114 dolari drept dobândă de la depozitele bancare, o indemnizaţie pentru îngrijirea copilului de 5.100 de lei, o alocaţie unică la naştere de 34.000 de lei, dar şi un venit de 1.200 de euro de la Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE.

Potrivit declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi, soţul Alinei Russu, Ghenadie Codreanu, lucrează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în funcţia de consul al Republicii Moldova în capitala Franţei. El a fost remunerat în 2015 cu 103.600 de lei. Cei doi soţi deţin un apartament de 70 de metri pătraţi, cu o valoare cadastrală de 836.620 de lei. Şefa CEC conduce un Mercedes Benz E 300, cumpărat în 2013, cu o valoare, conform documentului care certifică provenienţa proprietăţii, de peste 235.000 de lei. Soţul său a declarat un Mitsubishi Galant, cumpărat în 2001. Alina Russu mai deţine şi o afacere. Astfel, conform declaraţiei de avere, ea este proprietara Întreprinderii „Novosti” SRL, specializată în comunicare şi informare. În acelaşi timp, familia are un credit de 80.000 de lei, contractat în 2015, cu o rată a dobânzii de 17 la sută, scadent în 2017.

Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, precum şi informaţiilor de pe site-ul bizzer.md, o persoană ce poartă numele Alina Russu mai este administrator al şi fondator al companiei „Nova Select” SRL. Şefa de la CEC şi reprezentanţii Serviciului de presă al instituţiei nu au fost de găsit pentru declaraţii. Alina Russu a fost numită în fruntea CEC în vara acestui an, fiind propusă de comunişti.

Chiar după primul exerciţiu electoral de când este în funcţie, mii de cetăţeni au semnat o petiţie online în care i-au cerut demisia, fiind nemulţumiţi de organizarea defectuoasă a alegerilor prezidenţiale peste hotare. Moldovenii din străinătate au parcurs sute sau chiar mii de kilometri până la cea mai apropiată secţie de votare şi, deşi au stat ore în şir la rând, mulţi dintre ei nu şi-au putut exercita dreptul constituţional. Întrebată de jurnalişti dacă îşi va da demisia după toate aceste învinuiri, Alina Russu a spus că nu comentează solicitări politice.