Afacerile dubioase din mandatele de premieri ale lui Iurie Leancă și Chiril Gaburici

 

Președintele PD Vladimir Plahotniuc a anunţat marți remanieri majore la guvern. Liderul democrat a declarat că șapte miniştri din Guvernul Filip vor fi înlocuiţi. Deși actuala guvernare acuză PLDM de toate fraudele înregistrate în ultimii ani, funcții importante din actualul Guvern vor deține foștii liberal-democrați și reprezentanți ai acestei formațiuni – Iurie Leancă, Chiril Gaburici şi Alexandru Tănase.  

Vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Leancă, va fi vicepremier responsabil de Integrarea Europeană. Alexandru Tănase, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, va deține funcţia de ministru al Justiției. Fostul premier Chiril Gaburici va ocupa postul de ministru al Economiei şi Infrastructurii. Cristina Lesnic, angajată a Ministerului Afacerilor Interne, va fi vicepremier responsabil de Reintegrare. Directoarea Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, va fi ministru al Sănătății, Muncii şi Protecţiei Sociale. Rectorul Universităţii Agrare de Stat din Moldova, Liviu Volconovici, va conduce Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. Fostul ambasador la Geneva, Tudor Ulianovschi, va conduce Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Plahotniuc le-a dat însărcinări importante lui Vladimir Cebotari, fostul ministru al Justiţiei, şi lui Vasile Bâtcă, fostul ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, aceștia se vor ocupa de modernizarea Partidului Democrat.

Solicitat să comenteze aceste remanieri, observatorul economic Veaceslav Ioniță a opinat că asemenea acțiuni ar trebui precedate de explicații publice. „Nu-mi place maniera asta răsăriteană în care avem revocări fără explicații. Mi-aș fi dorit ca miniștrii să fie lăudați pentru activitatea lor sau criticați pentru că nu au făcut față. Luptele ar trebui scoase în spațiul public. Bănuiesc faptul că de la cei demiși au fost mai multe așteptări”, a observat el. În ce privește miniștrii care vor prelua funcțiile celor demiși, comentatorul ne-a declarat că îi cunoaște pe mulți dintre ei și îi vine greu să spună ceva. Cu toate acestea, el a menționat că cei instalați au o misiune imposibilă de a schimba opinia societății civile și a partenerilor de dezvoltare despre Republica Moldova.       

 

Afacerea Aeroportul Internațional Chișinău

Miniștrii prezentați de democrați drept tehnocrați au fost implicați în afaceri dubioase. În perioada mandatului de premier al lui Iurie Leancă, a fost concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, una dintre cele mai opace decizii luate de executiv. Amintim că Comisia de concurs a ales o companie obscură fondată de un aeroport din Rusia și o uzină rusească de producere a locomotivelor și a armamentului, ulterior, beneficiarul afacerii a devenit un off-shore.

În aceeași perioadă, Guvernul a pierdut pachetul majoritar de acțiuni la Banca de Economii a Moldovei și a acordat în ședință închisă 9,4 miliarde de lei credite de urgenţă din rezervele BNM celor trei bănci devalizate: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Oferind în februarie 2015 explicații despre acest subiect, Leancă a declarat: „Am fost doar prim-ministru, n-am fost nici procuror, nici judecător”.

Și Chiril Gaburici, fost premier, rămâne în istoria Republicii Moldova drept un demnitar cu studii dubioase pe la Universitatea Slavonă.

Diploma „slavonă”

Gaburici și Leancă, aflați acum în aceeași barcă, și-au adus acuzații în 2015. De exemplu, Iurie Leancă a criticat Guvernul Gaburici pentru cea de-a doua garanție emisă în martie 2015. „Eu pot justifica doar prima garanţie de guvern, dar nu-mi pot explica cea de-a doua. În ce priveşte prima garanţie, guvernatorul Băncii Naţionale mi-a spus atunci că, în cazul absenţei unei garanţii, va cădea tot sistemul bancar! Ce înseamnă căderea unui sistem bancar pentru economie sper să înţeleagă toată lumea, sute de mii de cetăţeni îşi pierd depunerile. Eu nu am vrut să fiu omul care să provoace pierderea a tot ce au putut economisi cetăţenii în decursul vieţii lor. Dar de ce a doua zi, după învestirea noului guvern, nu au reformat sistemul bancar, asta mă depăşeşte deja…”

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)