Afacerea sfârşitului lumii // BOGATU

.

Moto:
„Se vor scula mulţi proroci mincinoşi şi vor înşela pe mulţi.” Matei 24:11

Forfota generată de calendarul maya care, zice-se, ar profeţi sfârşitul lumii pe 21 decembrie 2012 atinge paroxismul. Subiectul a făcut deliciul presei de-a lungul anului, iar în ultimele ore se creează impresia că unora le sar capacele.

O conspiraţie a presei?

În Italia, un număr record de enoriaşi se înghesuie ziua şi noaptea în biserici pentru a se mărturisi şi a se împărtăşi. Vladimir Jirinovski scrie pe blogul său că în Tatarstan oamenii au cumpărat tot petrolul lampant şi acum acesta e un deficit crâncen. În unele regiuni ale Rusiei au dispărut chibriturile şi sarea. În farmacii nu mai găseşti calmante. Excentricul politician rus dă vina pe mafia comerţului.

La noi, în Republica Moldova, „mica apocalipsă” provocată de viscol, ger şi ninsorile abundente din ultimele zile a mai sustras atenţia de la speculaţiile prăpăstioase din mass-media cu privire la calendarul maya. Se vede că în tot răul este şi un bine!

Totuşi, nu avem cum trece peste faptul că tema apocalipsei a rămas mult timp în centrul atenţiei generale datorită mass-media care, zi de zi, a ridicat-o la rang de eveniment misterios menit să şocheze publicul credul. Dacă e să ne luăm după logica teoriei sociale a conspiraţiei, care, de exemplu, întrezăreşte mafia farmaciştilor în spatele vaccinărilor, s-ar impune concluzia că îndărătul isteriei în jurul presupusei apocalipse s-ar afla mass-media.

Apocalipsa din capetele oamenilor

Şi de ce nu? S-o spunem pe şleau, presa de-a lungul anului 2012 a profitat cu brio de acest subiect. În cazul în care calendarul maya nu ar fi existat, urma să fie inventat, pesemne. Mass-media internaţională de toate orientările, lansând fel de fel de speculaţii pe marginea sfârşitului lumii, şi-a ţinut în priză consumatorii de informaţii. Şi-a crescut tirajele şi vizualizările.

Ce-i drept, de pe urma acestei tulburări a minţilor, au avut de câştigat şi mulţi alţii. Au încasat dividende grase, de exemplu, agenţiile de turism, unele bănci şi întreprinderi comerciale, fel de fel de guru etc. Oricum ai suci-o, miroase a afacere profitabilă. A conspiraţie largă cu implicaţii mondiale multiple. Asta la o privire superficială. De fapt însă, conspiraţia nu este afară, ci în capetele oamenilor. E o lucrare diabolică a minţii.

Psihoza aşteptărilor

Nu este prima psihoză din istoria civilizaţiei legată de un prezumtiv sfârşit al lumii. În anul 999, bunăoară, întreaga Europă a intrat în panică. Locuitorii ei se adunau în grupuri îngrozite de așteptarea generală a sfârșitului catastrofal al tuturor lucrurilor.

La cumpăna mileniilor, au apărut diverse previziuni ale apocalipsei, condimentate cu zvonuri năucitoare. Trezeau suspiciuni cozile strălucitoare ale cometelor pe timpul nopții, formele ciudate ale norilor în timpul zilei, iar eclipsele de Soare și de Lună au întărit lumea în convingerea că sfârşitul este aproape.

În Brazilia secolului al XIX-lea, aşteptările apocaliptice ale unei secte milenariste au provocat o rebeliune sângeroasă care s-a soldat cu circa 20 de mii de victime. Pe acest eveniment real din America Latină, în treacăt fie spus, se bazează acţiunea romanului „Războiul Sfârşitului Lumii” de Mario Vargas Llosa.

Sfârşitul lumii ca o ştire de divertisment

Astăzi, la începutul mileniului al treilea, noutatea absolută este că, datorită noilor tehnologii informaţionale, presa a transformat pretinsa predicţie din calendarul maya dintr-o poveste de groază în nişte ştiri de divertisment. Numai că mediatizarea rapidă are şi reversul medaliei. Cu cât evenimentul de presă pare mai trăsnit, cu atât e mai perisabil. Altfel spus, cu cât agită mai tare spiritele, cu atât mai repede este uitat după consumarea lui. Anume asta se va întâmpla cu sfârşitul lumii din calendarul maya. După ziua de 21 decembrie va fi uitat cu desăvârşire.

Celor care încă stau cu frica-n sân nu-mi rămâne decât să le spun să nu creadă nici în maya, nici în papaia, căci în lume „s-au răspândit mulţi amăgitori”, spune Biblia. Să vă încredeţi în Iisus care zicea: băgaţi de seama „să nu vă înşele cineva”, întrucât despre „ziua aceea şi despre ceasul acela, nu ştie nimeni: nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl” (Matei 24:36).

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu