Afacerea Mistral // Cum i-au păcălit ruşii pe francezi

Mistral_mg_6102

Rusia a anunțat în mai 2015 că renunță la contractul prin care ar fi trebuit să achiziționeze din Franța două nave militare Mistral, a căror livrare a fost suspendată de guvernul francez în urma sancțiunilor instituite împotriva Rusiei după declanșarea conflictului din Ucraina. Ulterior, constructorii francezi au realizat că ruşii le-au furat şi tehnologia, scrie Paris Match.

„Acum mai discutăm despre un singur lucru: suma exactă pe care Franța o datorează Rusiei”, a declarat atunci Oleg Boșkariov, un membru al conducerii Complexului Militar Industrial al Rusiei. El a adăugat că guvernul rus intenționează să-și construiască singur nave care să înlocuiască navele Mistral. Aceste nave sunt destinate transportului de elicoptere, trupe și blindate pentru acțiuni de desant în zonele de coastă.

La Salonul Internaţional al Apărării Maritime de la Sankt Petersburg din iulie curent, ruşii au prezentat deja proiecte de construcţie de portelicoptere foarte asemănătoare cu Mistral. Oficial, ruşii nu s-au inspirat din planurile la care au avut acces şi, după cum a afirmat ministrul rus al Industriei şi Comerţului, Denis Manturov, „Rusia n-a primit nicio tehnologie pentru construcţia Mistralului”. Totuşi, în opinia specialiştilor, „Piotr Morgunov”, o navă mai mică, prezintă similitudini cu Mistral, ca şi fratele său mai mare a cărei construcţie trebuie să fie încheiată în 2020.

Un alt mare proiect naval, „Lavina / Avalanşa”, promite să fie mare şi mai rapid decât Mistral. Având 24000 de tone, el ar putea să atingă 22 de noduri pe oră (o milă maritimă = 1852 m) şi să transporte 16 elicoptere.

Cireaşa de pe tort: o întreprindere franceză, „Dassault Systemes”, lider mondial al concepţiei 3D, a propus ruşilor să modelizeze viitorul lor portelicopter. Dacă aceste „transferuri de competenţă” s-au adeverit, constructorii francezi au rămas fără nimic din această afacere. Nu numai că nu au câştigat nimic afacere, însă au pierdut şi o parte din savoir-faire-ul lor.

În luna iunie 2011, Franța și Rusia au semnat contractul ce prevede o comandă pentru două nave Mistral, în valoare de 1,2 miliarde de euro, și o opțiune pentru alte două. Dar înțelegerea a căpătat o turnură politică odată cu criza din Ucraina.

După ce a refuzat mult timp să suspende contractul – una dintre nave fiind deja realizată, iar a doua în faza finală de construcție – președintele Francois Hollande a luat totuși această decizie anul trecut în luna septembrie, după ce a fost supus unei presiuni puternice, mai ales din partea SUA și a Marii Britanii.