Aeroportul Internaţional „Mărculeşti” îşi schimbă gestionarul

De la Ministerul Apărării la cel al Economiei: Aeroportul Internaţional „Mărculeşti” îşi schimbă gestionarul
Aeroportul Internaţional „Mărculeşti” trece din administrarea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Economiei. Un proiect de hotărâre în acest sens, semnat de ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a fost aprobat astăzi de Guvern, iar procesul de transmitere va fi efectuat în termen de o lună.  Potrivit proiectului, pe parcursul ultimilor ani activitatea întreprinderii se înrăutăţeşte în mod constant. Astfel, venitul din vânzări a scăzut de la 39 de milioane de lei în 2014 până la 7,4 milioane de lei în 2015. Totodată profitul brut ar fi scăzut de la 3,7 milioane de lei în 2014, fiind înregistrate pierderi de peste 21 de milioane de lei în 2015, scrie jurnal.md.

„Aceste rezultate se datorează unei gestionări ineficiente atât în aspect managerial, cât şi corporativ”, se spune în nota informativă a proiectului. Aeroportul Internaţional Mărculeşti a fost fondat în 2004, în baza unităţii militare din Mărculeşti, are o suprafaţă de peste 265 de hectare şi dispune de infrastructură complexă.

Ulterior, în  2008, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Legea cu privire la Aeroportul Internaţional Liber „Mărculeşti”. Legea prevede crearea unei zone economice libere, în baza infrastructurii şi teritoriului aeroportului, precum şi un regim vamal şi fiscal preferenţial.

Atât aeroportul, cât şi zona economică liberă sunt gestionate de către Întreprinderea de Stat „Aeroportul Internaţional Mărculeşti”, în calitate de investitor general.