Adunătura traseiştilor

1 februarie 2013, Chișinău. Protest al autorităților publice locale, când primarii încă mai aveau curaj să protesteze. Foto: Nadea Roșcovanu

Foşti comunişti, liberali, liberal-democraţi continuă să se adune sub aripa PD. Şi asta pe fundalul acuzaţiilor că primarii care nu fac parte din partidul de la guvernare sunt şantajaţi, iar finanţarea primăriilor are loc pe criterii politice. Astfel, dacă la alegerile locale din 2015, PD a obţinut victorie în 287 de primării, în 2016, numărul primăriilor democrate a crescut până la 396. În 2017, alte zeci de aleşi locali au renunţat la partidul lor. La alegerile anticipate care au avut loc pe 19 noiembrie şi duminică, 3 decembrie, pediştii au învins în toate cele zece localităţi rămase fără primari.

Cu un primar democrat s-a ales şi satul Lăpuşna, Hânceşti, localitatea de baştină a fostului premier Vlad Filat. Primăria a fost condusă de liberal-democratul Gheorghe Chirilă. După o vizită a unui grup de democraţi în frunte cu deputatul PD Anatolie Zagorodnîi, primarul şi viceprimarul şi-au anunţat demisia. În cursa pentru anticipate s-a înscris un singur candidat, democratul Ion Bubuioc. Deputatul Grigore Cobzac a atras atenţia că la alegerile locale din 2007 în acest sat au aspirat la fotoliul de primar 13 candidaţi, iar în 2011 şi în 2015 – câte cinci candidaţi.

„Şi la actualele alegeri, care au fost desfăşurate după ce fostul primar şi-a dat demisia, au fost mai mulţi doritori de a concura. Pe trei îi cunosc, cu doi dintre ei am discutat personal. Primul cu șanse reale de a câștiga din primul tur, odată fiind anunțate alegeri, s-a pornit cu mare avânt. A făcut publică și intenția. Doar că, după ce “au vorbit” cu el cei din PD, i-a trecut pofta de primărie. Al doilea potențial candidat, în discuție privată, a declarat că va participa doar la alegerile locale din 2019, în condițiile în care PD nu va mai deține puterea totală”.

În primării domină frica

Potrivit deputatului, acțiunile PD-ului de a penaliza orice altă gândire și de a anihila orice altă formaţiune politică își fac efectul. Mai ales că în acest proces sunt utilizate structurile de forță și toate instituțiile statului. „În teritoriu domină frica. Or, confruntarea actualilor guvernanți este însoțită de un pericol real pentru liderii locali, care se decid să facă acest pas”, a spus Cobzac.

Avocatul primarului, Ivan Ungureanu, a declarat că Nicoleta Mălai este învinuită de corupere pasivă şi abuz de putere. Acuzatorii însă nu au identificat nicio faptă ilegală, care ar putea fi calificată conform Codului Penal. Valeriu Munteanu a declarat că asupra primarului au fost făcute anterior presiuni foarte mari din partea PD de a părăsi PL și de a o înrola în rândurile acestui partid. „Vom delega un coleg jurist pentru a lua cunostință cu materialele dosarului doamnei primar Malai, pentru a înțelege cu exactitate rațiunile și motivația cauzei penale în care ea are această calitate procesuală”, a mai spus Munteanu.

Lidia Bezniţchi, consilieră la Primăria Lăpuşna, ne informează că oamenii din sat nu au fost informaţi despre motivele plecării primarului şi a viceprimarului. „Ne-a surprins decizia fostului primar, a făcut multe lucruri bune pentru sat. Nu exclud că discuţiile care l-au motivat să facă acest pas au avut loc în culise”, a spus ea. Liberal-democratul Gheorghe Chirilă a refuzat să discute despre acest subiect. Fostul viceprimar, Ghorghe Cojocaru, a precizat însă că au luat această decizie după vizita lui Zagorodnîi, care le-a dat de înţeles că „puteţi lucra, dar nu veţi obţine niciun ban”. „Am înţeles că nu vom reuşi să finalizăm proiectele noastre şi decât să le încurcăm altora, iar lumea să se întrebe de ce nu facem nimic, mai bine plecăm”, ne-a declarar el.

Potrivit lui Cojocaru, primăria a realizat în proporţie de 70% proiectul de canalizare, de iluminare a străzilor şi proiectul turistic „Curtea domnească”, ce cuprinde o clădire concepută după modelul Casei domneşti din Slatina, România. Realizat în proporţie de 89% din bani europeni, acest proiect a fost stopat din lipsă de surse financiare. „Ne-am adresat la toate ministerele ca să finalizăm acest proiect, dar am primit refuz de pretutindeni. Poate noul primar, membru PD, va reuşi mai multe”, a spus Cojocaru, convins că finanţarea are loc pe criterii politice.

Zagorodnîi: „Cobzac minte!”

Am încercat să discutăm şi cu cei care, potrivit lui Cobzac, au dorit să candideze la funcţia de primar, dar după un schimb de opinii cu membrii PD s-au abţinut. Un om de afaceri, despre care lumea vorbeşte că ar fi fost şantajat prin intermediul fiului său, care a lucrat la vamă, ne-a spus să revenim peste 20 de minute, iar ulterior ne-a informat că astfel de situaţii, când primarii „sunt traşi pe dreapta”, penalizaţi şi intimidaţi aveau loc şi pe timpul lui Filat.

Solicitat să comenteze acuzaţiile că ar fi influenţat situaţia din Primăria din Lăpuşna, Anatolie Zagorodnîi a negat acest fapt. Potrivit lui, i-ar fi informat pe oameni la adunare că nu sunt bani pentru proiectul de apeduct, şi nu că primăria nu va obţine finanţare. „Sunt minciuni. Nu am avut nicio discuţie cu fostul primar la acest subiect”, a mai spus deputatul.

Hăituiţi şi ţinuţi fără fonduri

După alegerile locale din 2015, pe listele PL au fost aleşi peste 50 de primari. Actualmente, doar jumătate au mai rămas în PL, ceilalti au migrat către PD. „Chiar dacă unii declară că rămân independenti, există o legătură strânsă între mai mulţi foşti colegi şi PD. Metodele de preluare a aleşilor locali sunt bine cunoscute: aceştia au fost hăituiți îndelung de organele de control și de drept, au fost ținuți fără fonduri, le-au fost deschise dosare penale, au fost cercetați, după asta, în momentul în care ajungeau în marea și pestrița familie a PD, toate problemele lor se rezolvau şi îşi puteau continua activitatea în linişte și cu mult suport”, a declarat pentru JURNAL vicepreşedintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu.

Un exemplu în acest sens pare a fi şi situaţia din Ghelăuza, Străşeni, unde locuitorii au ieşit chiar la un protest revoltaţi de atitudinea guvernării faţă de primarul Nicoleta Mălai, membră PL. Acum o lună, după o percheziţie la primărie, aceasta a fost reţinută de ofiţerii CNA, fiind bănuită de trucarea unei licitaţii. Banii provin din Fondul Ecologic de Stat şi sunt destinaţi construcţiei sistemului de canalizare şi apeduct. Primarul pledează nevinovat, iar locuitorii satului susţin că este vorba de o răfuială politică. Consiliera PL Natalia Verban ne-a spus că au fost două încercări de a o determina pe Nicoleta Mălai să adere la partidul de la guvernare, dar aceasta a refuzat.

„Spre deosebire de primarul precedent, care nu a făcut nimic, Nicoleta Mălai s-a implicat în mai multe proiecte, de reparaţie a grădiniţei, construcţia drumului spre biserică, a câştigat proiectul de apeduct şi canalizare. Nu ştiu cât de întemeiate sunt acuzaţiile, sunt sigur însă că doar cel care nu face nimic nu greşeşte”, a declarat Tudor Anton, consilier local.

Avocatul primarului, Ivan Ungureanu, a declarat că Nicoleta Mălai este învinuită de corupere pasivă şi abuz de putere. Acuzatorii însă nu au identificat nicio faptă ilegală, care ar putea fi calificată conform Codului Penal. Valeriu Munteanu a declarat că asupra primarului au fost făcute anterior presiuni foarte mari din partea PD de a părăsi PL și de a o înrola în rândurile acestui partid. „Vom delega un coleg jurist pentru a lua cunostință cu materialele dosarului doamnei primar Malai, pentru a înțelege cu exactitate rațiunile și motivația cauzei penale în care ea are această calitate procesuală”, a mai spus Munteanu.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu