Adunarea Parlamentară a OSCE susţine cererea lui Mihai Ghimpu

În rezoluţia adoptată în cadrul sesiunii parlamentare de la Oslo, Adunarea Parlamentară a OSCE solicită evacuarea trupelor şi armamentului rusesc din Transnistria şi îndeamnă Rusia să reia negocierile în reglementarea problemei transnistrene, în formatul “5+2”.

AP OSCE consideră că scopul principal în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean constă în identificarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană în componenţa Republicii Moldova, în limitele hotarelor sale, recunoscute de comunitatea internaţională.

În rezoluţie se subliniază faptul că intensificarea dialogului dintre instituţiile şi organizaţiile publice de pe ambele maluri ale râului Nistru, precum şi consolidarea contactelor directe ar ajuta la creşterea încrederii şi siguranţei, şi face un apel către Federaţia Rusă de a relua şi finaliza procesul de retragere a trupelor şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu principiile relevante ale dreptului internaţional, precum şi cu angajamentele asumate în cadrul OSCE.
Adunarea Parlamentară a OSCE reiterează disponibilitatea Grupului pentru Moldova al AP OSCE în vederea susţinerii păcii, stabilităţii şi statului de drept în ţară, inclusiv prin oferirea suportului în dialogul politic, în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi îndeamnă toţi participanţii la acest proces să întreprindă consultări cu scopul transformării mecanismului curent de pacificare într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional (OSCE).

Menţionăm că o delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova a participat, în perioada 6-10 iulie 2010, la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, care s-a desfăşurat la Oslo, Regatul Norvegiei.

Parlamentul Norvegiei (Stortinget) a fost gazda sesiunii a XIX-a a AP OSCE, care a avut ca temă “Statul de drept: Combaterea criminalităţii transnaţionale şi corupţiei”, subiect dezbătut atât în cadrul lucrărilor sesiunii plenare, cât şi în cadrul comisiilor de specialitate.

La sesiunea anuală a OSCE au participat peste 300 de deputaţi din forurile legislative ale celor 56 de state membre ale OSCE.
(www.azi.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)