Adulţii consumă heroină, iar minorii, etnobotanice

Trei minori au vorbit pentru JURNAL despre cum prepară şi consumă droguri

IMG_5254În Republica Moldova se consumă zilnic aproximativ şase kilograme de heroină, iar cinci din zece minori au încercat măcar o dată droguri de origine vegetală. La ora actuală, în Republica Moldova sunt înregistraţi peste 10.000 de dependenţi de droguri. În realitate însă, numărul acestora este mult mai mare. Dacă cei cu vârste între 18 şi 45 de ani consumă droguri tari, precum heroina, cocaina, canabisul, hasişul, ecstasy ş.a., minorii de 12–16 ani preferă etnobotanicele pe care le prepară singuri. Deşi se ştie că consumul oricărui tip de drog afectează grav sănătatea, numărul consumatorilor creşte an de an, iar traficanţii au venituri considerabile.

Coji de banane fierte în acetonă şi votcă, muşeţel şi petale de trandafir pisate, uscate şi amestecate cu făină şi pastă de dinţi, nucşoară pisată cu paracetamol dizolvat în alcool şi multe alte substanţe narcotice sunt utilizate zilnic de către minori de 12–16 ani. În baruri, parcuri, după şcoală, la colţ de stradă, în văzul tuturor sau în locuri pustii, tinerii încearcă senzaţii tari. Cineva o face pentru prima oară, altcineva nu mai ştie a câta oară, însă toţi speră că nu vor deveni dependenţi şi că nu-şi pun sănătatea în pericol.

10000 de persoane sunt înregistrate ca dependente de droguri şi se află sub supravegherea medicală, însă numărul consumatorilor este mult mai mare.

Trei minori de 13, 15 şi 16 ani au vorbit pentru JURNAL sub anonimat despre cum prepară droguri şi ce efect au acestea asupra lor. „Usuc florile de romaniţă sau petalele de trandafir timp de câteva zile, le stropesc periodic cu acetonă şi puţină votcă, după care le fărâmiţez şi le fumez. Senzaţiile sunt diferite, uneori îmi pare că zbor, alteori râd cu lacrimi, dar recunosc că am avut şi cazuri în care am vomitat şi am făcut pe mine. Ştiu că ceea ce fac nu e bine, însă toţi fumează acum”, mărturiseşte minorul de 13 ani. Un alt minor de 15 ani ne spune că a încercat coji de banană fierte în alcool şi acetonă, după care le-a uscat şi le-a fumat. „Nici nu ştiam ce am fumat. Eram cu prietenii la un bar şi mi-au dat să trag câteva fumuri. Deodată, eram vesel, dar pe urmă am avut dureri mari de cap şi de burtă”, ne spune acesta.

Tânărul de 16 ani ne-a povestit că cea mai tare senzaţie a trăit-o consumând aspirină cu votcă şi Nitrazepam. „Am încercat mai multe ierburi din curiozitate, dar cel mai bine ne-a fost când am băut votcă cu aspirină şi Nitrazepam”, mărturiseşte băiatul. Nitrazepam este un sedativ hipnotic, ce se utilizează în tratarea insomniilor.

Copii de 7 şi 9 ani, consumatori de droguri

În Republica Moldova sunt înregistraţi peste 10 mii de persoane care se confruntă cu problema dependenţei de droguri, însă, din păcate, numărul acestora este cu mult mai mare. ,,Din păcate, dependenţa de droguri nu se tratează definitiv, ea se diminuează doar în timp sub influenţa medicamentelor. În prezent, sub supravegherea medicală sunt peste 10 mii de persoane înregistrare, însă numărul acestora evident că este mai mare. În ultimii ani, am avut şi cazuri în care copii de şapte şi nouă ani consumau substanţe narcotice. Pe moment, sunt înregistraţi copii de la 15 ani în sus.

Tratamentul este dificil şi anevoios

Tinerii care consumă droguri se pot trata în cele câteva centre de reabilitare destinate utilizatorilor de substanţe narcotice, dintre care unul este în cadrul Dispensarului Narcologic din capitală. Tratamentul este dificil şi de lungă durată, iar costul acestuia pentru o lună se ridică la 5–7 mii de lei şi este suportat de stat”, ne spune directorul Dispensarului Republican de Narcologie, Mihai Oprea. Adolescenţii şi tinerii cu vârsta 10–24 de ani alcătuiesc o pătrime din populaţia Republicii Moldova. Cele mai mari probleme cu care se confruntă adolescenţii şi tinerii din Republica Moldova sunt infecţiile cu transmitere sexuală, sarcina precoce, consumul de substanţe (alcool, tutun, droguri), probleme de sănătate mentală şi suicidul.

Drogurile aduc profit zilnic

Substanţele narcotice aduc zilnic profituri de milioane. Conform datelor Centrului Internaţional Antidrog din Republica Moldova, în 2014, piaţa globală a drogurilor a ajuns la cifra estimativă de 320 de miliarde de dolari. Această afacere produce cel puţin 12 mii de lei pe zi. Preţurile medii pe piaţa neagră a principalelor stupefiante consumate în Republica Moldova sunt heroină – 400 de lei pentru 0,2 grame; canabis – 600 de lei pentru un pahar (de producţie autohtonă): cocaină – 2600 de lei pentru un gram; ecstasy – 150 de lei pentru o pastilă.

Adolescentii din mediul rural sunt cei mai tentați să încerce drogurile, fiind mânați de curiozitate, senzații tari, precum și de dorința de a atinge o anumită stare psihică pozitivă. O influenţă mare asupra acestor adolescenţi o are grupul de prieteni din care fac parte, lipsa unuia sau a ambilor părinţi, starea familiară etc. Cel mai consumat drog în Republica Moldova, după cum susţine directorul Centrului Internaţional Antidrog, Mircea Grecu, este heroina, care este zilnic consumată în cantitate de 6 kg. Însă Mihai Oprea, directorul Dispensarului Narcologic, precizează că cel mai consumat drog la moldoveni este canabisul sau cânepa. Amintim că în Republica Moldova sunt interzise consumul, producerea şi comercializarea substanţelor narcotice.

A fost arestat un grup de traficanţi

Recent, angajații de la „Fulger” au depistat un „cuib” de traficanți. Din grupare fac parte trei indivizi cu vârste între 32 şi 37 ani, domiciliaţi în capitală. Unul dintre ei şi-a ispăşit anterior pedeapsa pentru furturi. Ulterior, în cadrul percheziţiilor efectuate la domiciliile lor, poliţiştii au depistat doze de droguri pregătite pentru comercializare, substanţe sub formă de praf asemănătoare heroinei. Suspecții sunt cercetaţi penal în stare de arest pentru circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor în scop de înstrăinare săvârşite în proporţii mari. Ei riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la trei la şapte ani.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)