Adriana Bețișor pleacă din procuratură. Cum își motivează decizia

Adriana Bețișor, fostă șefă interimară și adjunctă a Procuraturii Anticorupție, a depus cerere de eliberare din organele Procuraturii, invocând motive personale.

Procurora Adriana Beţişor a fost numită şefă interimară la Procuratura Anticorupţie după ce Viorel Morari și-a dat demisia cu doi ani înainte de expirarea mandatului, după care și-a dat demisia la începutul lui iulie curent.

Adriana Bețișor a fost procurora care a instrumentat în 2015 unul dintre cele mai răsunătoare dosare de corupție, cel în care a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare, pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă, fostul premier Vlad Filat.

A gestionat mai multe dosare de rezonanţă. În iulie 2012, presa a scris că a condus grupul de procurori care au efectuat percheziţii în oficiile unor firme din reţeaua omului de afaceri Veaceslav Platon. Un an mai târziu, tot ea a instrumentat dosarul intentat omului de afaceri Leonid Volneanschi, patronul firmelor care gestionează businessul „Elat” din Chişinău, cauză încetată la sfârșitul lui 2013, din lipsa infracţiunii.

În 2013, Beţişor a gestionat și dosarul penal pe numele lui Boris Focşa, fost ministru al Culturii, suspectat de implicare în vânzarea ilegală a monumentelor istorice din str. M. Eminescu nr. 52 din Chişinău.

În 2014–2015, s-a ocupat de dosarele privind frauda din sistemul bancar, inclusiv dosarele penale pe numele lui Ilan Şor. Beţişor a instrumentat şi dosarul „Caravita”, firmă afiliată lui Filat prin intermediul lui Ion Rusu, cumnatul şi naşul acestuia. În noiembrie 2015, într-un dosar care s-a desfăşurat cu uşile închise, Rusu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

Adriana Bețișor a ajuns în fun­cţia de pro­cu­ror în cadrul Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­ru­pţie în iunie 2011, prin ordi­nul pro­cu­ro­ru­lui gene­ral Vale­riu Zubco, la 14 iunie 2011, ime­diat după ce a absol­vit Insti­tu­tul Naţio­nal al Jus­ti­ţiei, spe­cia­li­ta­tea pro­cu­ror.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)